Nastava u zagrebačkim školama trajat će do 19. lipnja, a zimski praznici će biti kraći

učionica
Foto: Getty Images

Školska godina u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama neće moći trajati dulje od 19. lipnja, odlučeno je na konzultacijama zagrebačkih ravnatelja s predstavnicima osnivača, odnosno gradskog Ureda za obrazovanje.

Ako će učenicima u Zagrebu školska godina trajati samo dva dana dulje od planiranog: prema ranije objavljenom kalendaru, nastava je trebala završiti 17. lipnja, koji sljedeće godine pada u srijedu. Izuzetak su maturanti kojima će, umjesto planiranog 22. svibnja, nastava trajati do 28. svibnja.

Ministarstvo obrazovanja je još prošli tjedan poslalo načelne naputke o tome kojim se sve modelima u školama može nadoknaditi nastava izgubljena tijekom štrajka, koji je trajao 36 radnih dana. No, pojedine su županije, a među njima i Grad Zagreb, odlučile da će, u okviru danih naputaka, donijeti jedinstvenu odluku o tome kako će se na njihovu području nadoknađivati nastava.

Nisu sve škole štrajkale sve dane

Prema napucima Ministarstva, nastavna godina nije smjela trajati dulje od 26. lipnja, no u Zagrebu su odlučili da ipak traje tjedan dana kraće.

Pritom će konkretan model nadoknade ovisiti o tome koliki je broj radnih dana pojedina škola izgubila – nisu sve škole štrajkale sve dane – no bez obzira na to, odluka je da sve moraju završiti isti dan.

“Odluka da svi završavaju u isto vrijeme vrlo je logična, s obzirom na to da u mnogim obiteljima ima više djece koja idu u različite škole, neki u srednju, a neki u osnovnu. Stoga se mora voditi računa i o tome da im ne završava nastava u različite datume”, kazao je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za obrazovanje.

“Osim produljenja nastavne godine za dva dana, dogovorene su i ostale mogućnosti nadoknade. Prije svega to je iskorištavanje nenastavnih dana – onih tijekom kojih se, primjerice, slavi Dan škole – tijekom kojih bi se nastava ipak održavala”, govori Lovrić za Jutarnji list.

Nakon toga, slijedi skraćivanje praznika. Zimski praznici, koji su u Zagrebu trebali trajati tri tjedna, skratili bi se za tjedan dana.

“Drugo polugodište počet će 7. siječnja, u utorak, nakon blagdana Sveta tri kralja, umjesto u ponedjeljak, 13. siječnja. Taj bi tjedan nastava trebala, umjesto u petak, završiti u subotu, 11. 01. – kaže.

Pet dana u tjednu

Naime, treći je način moguće nadoknade rad subotom. Međutim, u osnovnim školama radni tjedan za učenike ne smije biti dulji od pet dana, tako da se nastava može odvijati i u subotu samo ako je u radnom tjednu bio neki praznik – poput tjedna u kojem padaju Sveta tri kralja. Ni proljetni praznici neće trajati kao što je planirano: svest će se na samo dva dana, Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak.

“Taj tjedan kad se vrate na nastavu također će moći odraditi subotu, s obzirom na to da bi, zbog Uskrsnog ponedjeljka, bila riječ o tjednu s četiri rada dana”, pojasnio je pročelnik. Još su dvije takve subote: 2. svibnja, nakon Prvog maja, te 13. lipnja, nakon Tijelova. Koje će od tih subota škole raditi ovisit će o tome koliko su radnih dana izgubile. Škole koje su štrajkale sve dane imaju gubitak od 16 dana. U prosjeku pak učenici završnih razreda imaju 15 dana manjka, dok ostali imaju 13 dana koje trebaju nadoknaditi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr