Natalija Kanački u emisiji “Treća dob” o nejednakim mirovinama pripadnika NOR-a i hrvatskih branitelja

Foto: narod.hr

U ponedjeljak u 11:15 sati, na Prvom programu HTV-a, u emisiji Treća dob, gostovat će Natalija Kanački, liječnica i članica upravnog odbora udruge U ime obitelji.

U emisiji će govoriti o nejednakostima u mirovinskom sustavu na primjeru tretmana pripadnika NOR-a i hrvatskih branitelja, te istaknuti da UIO kontinuirano ukazuje na nepravedno medijsko blaćenje branitelja i njihovih obitelji kao populacije koja uživa privilegije mirovinskog sustava i koje su velik državni trošak.

Podsjetimo, Zakon o mirovinskom osiguranju iz rujna 2015. stavlja udovice, roditelje i djecu poginulih hrvatskih branitelja te hrvatske ratne vojne invalide u diskriminirajući položaj u odnosu na druge korisnike mirovina – pripadnika bivše JNA ili sudionika Narodnooslobodilačkog rata – NOR-a.

Novi zakon je, kaže dr. Kanački, ispravio tu nepravdu, no ostaju otvorena mnoga pitanja, posebno pitanje nasljeđivanja mirovina određenog broja mirovina boraca NOR-a, gdje pravo nasljeđivanja mirovine imaju ne samo članovi njihove obitelji, već i braća i sestre te unuci.

Diskriminacija branitelja: Prava istina o povlaštenima u Republici Hrvatskoj

Ustavna tužba: Neprihvatljivo je da zakon vrednuje život hrvatskog branitelja manje nego oficira JNA!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr