Nema za medicinare i nastavnike, ali ima za ravnatelje u ministarstvima: Plaće im skočile za 588 kuna

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva sastat će se u utorak na novom krugu pregovora u Ministarstvu zdravstva kako bi se izborili za pravedniju cijenu rada. Ministar financija Zdravko Marić više je puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima.

S druge strane budući ravnatelji upravnih organizacija u ministarstvima, koji će biti odabrani na natječaju nakon što su novim Zakonom o sustavu državne uprave od 18. srpnja ukinuta mjesta pomoćnika ministara, imat će veću osnovnu plaću kao rukovodeći državni službenici, nego da su ostali državni dužnosnici, doznaje Jutarnji list.

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević namjeravao je izmjenama Zakona ukinuti 95 dužnosničkih položaja u ministarstvima na način da se umjesto pomoćnika ministara koji su dužnosnici i koje politički imenuje Vlada na prijedlog ministara, uvedu mjesta ravnatelja koji se biraju na natječaju, te da se osim ideje da se uprava profesionalizira i depolitizira, postignu i neke uštede, jer dužnosnici imaju veća materijalna prava.

I iako će se neke uštede i postići jer budući ravnatelji uprava neće kao nekadašnji pomoćnici ministara imati pravo na različite naknade, poput naknade za odvojeni život, naknade za prehranu, stan, automobil, činjenica je da će im plaće biti veće jer je Vlada promijenila osnovicu za izračun plaća za državne službenika. Od 1. rujna ta osnovica iznosi 5695,87 kuna bruto, dok je do 31. kolovoza iznosila 5584,19 kuna bruto. Tako će im osnovna plaća, za one koji imaju pet godina radnog staža, biti u bruto iznosu veća za 588 kuna.

Osnovica za državne dužnosnike, naime, iznosi 3890 kuna bruto i množi se s koeficijentom za pomoćnike koji iznosi 5,27 (do razrješenja će primati toliku plaću), a za državne službenike osnovica od 5695,87 kuna bruto množi se s koeficijentom od 3,7 za ravnatelja upravne organizacije.

“Kad se govori o racionalizaciji, svakako treba uzeti u obzir pravo na stan, naknadu za odvojen život kao i ostale dužnosničke beneficije koje državni službenici nemaju, pa su shodno navedenom davanja za ravnatelje zapravo manja”, kažu u Ministarstvu uprave, koje je preuzeo novi ministar Ivan Malenica, bivši dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Dodaju kako im i nije bila namjera da plaće budu manje jer je situacija na tržištu rada trenutno takva da su plaće u privatnom sektoru, bilo da se radi o IT sektoru, graditeljstvu, pravnim stručnjacima, puno veće nego li u državnoj službi.

“Jedan od načina kako afirmirati stručnjake da se prijave na natječaj i postanu ravnatelji uprava koji će nastaviti započete projekte i osmisliti nove je upravo kroz novčanu naknadu koja je, kada se sve uzme u obzir, zanemarivo veća nego li kod pomoćnika”, zaključuju u Ministarstvu uprave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr