Nezakonitosti u splitskoj ‘Čistoći’: Policija Uskoku prijavila dvije odgovorne osobe i četiri zaposlenika

Foto: Split, 01.02.2018 - Mnoštvo galebova okružilo je bagere na splitskom odlagalištu otpada Karepovac. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ /ms

Šestorica uhićenih zbog nezakonitosti u splitskoj Čistoći, kojima je ta tvrtka navodno oštećana za preko 1,65 milijuna kuna, prijavljeni su za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita, izvijestila je policija nakon što je protiv osumnjičenih podnijela kaznene prijave Uskoku koji je koordinirao akciju.

Neslužbeno se doznaje da je uz direktora tvrtke Antu Aleksića (54) kao odgovorna osoba prijavljen i 38-godišnji Mario Jerkan.

Policija je ne otkrivajući identitet izvijestila da su uz dvije odgovorne osobe uhićena i četiri zaposlenika Čistoće u dobi od 42, 35, 56 i 47 godina.

Iz službenog priopćenja proizlazi da je Aleksić od 19. veljače do 27. travnja u više navrata nalagao zaposlenicima da vozilima Čistoće preuzmu građevni otpad, a potom ga odvezu i odlože na odlagalište komunalnog otpada u Splitu.

Također je drugim osobama odobravao dovoz i odlaganje zabranjenog otpada na odlagalište komunalnog otpada svjestan da se takva vrsta otpada ne može odlagati. Ujedno je odobravao prihvat dozvoljenog otpada bez njegovog evidentiranja i vaganja.

“Sve navedeno je činio u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti za više osoba te na poticaj desetorice osumnjičenika”, ističu u policiji, navodeći da je Čistoća pritom oštećena za najmanje 284 tisuće kuna.

Policija tvrdi da je kriminalističkim istraživanjem utvrdila i da je drugoosumnjičeni Jerkan od 1. ožujka do 4. svibnja, također na poticaj “desetorice osumnjičenika te u namjeri stjecanja nepripadne materijalne dobiti za njih, odobravao dovoz i odlaganje zabranjenog građevinskog otpada na odlagalište komunalnog otpada u Splitu svjestan da se takva vrsta otpada ne može odlagati, kao i odobravao prihvat dozvoljenog otpada bez njegovog evidentiranja i vaganja”.

Na taj način je kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj ili ovlast, prekoračio granice svoje ovlasti te trgovačkom društvu nanio materijalnu štetu u iznosu od gotovo 174 tisuće kuna, kažu u policiji.

Za četvoricu ostalih prijavljenih zaposlenika, koji su upravljali strojevima na odlagalištu komunalnog otpada, policija sumnja da su od 27. veljače do 2. svibnja “za obećano ili primljeno mito” pogodovali 13-torici osumnjičenih i pričinili štetu trgovačkom društvu.

“Navedenim osumnjičenicima su omogućavali nesmetan ulaz u prostor odlagališta otpada, a potom i odlaganje zabranjenog građevnog i opasnog azbestnog otpada, kao i odlaganje dozvoljenog otpada bez evidentiranja i naplate naknada te su odloženi otpad radnim strojevima prekrivali zemljom.

Za opisane radnje su zahtijevali i primali mito, a osobama s njima povezanima u gospodarskom poslovanju davali mito kao protuuslugu za izvršenje posla ili pružanje usluge”, kažu u policiji, procjenjujući da je na taj način Čistoća oštećena za gotovo 1,2 milijuna kuna. Na ovaj je trgovačkom društvu pričinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 1.197.630 kuna.

Ukupna šteta procijenjena je tako na preko 1,65 milijuna kuna, kažu u policiji koja nastavlja istraživanje ovog slučaja “poradi procesuiranja i drugih osoba povezanih s počinjenjem opisanih kaznenih djela”.

Nakon ispitivanja uhićenika Uskoku će odlučiti hoće li za njih zatražiti i određivanje istražnog zatvora ili će se braniti sa slobode.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina