Novi prilog liberalnoj ljubavi: Nakon što je HSS ‘čistio Zagreb od Hercegovaca’, HSLS bi od ‘Hasanbegovića’

Foto: Zagreb.hr, fah, getty images, fotomontaža

“Ak’ ste vidli ja sam jedan od rijetkih Zagrepčanaca koji ne dam da mi diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka”, izjavio je HSLS-ov Miroslav Polovanec odgovarajući na novinarski upit zbog čega je podržao Bandićev prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Svoju izjavu HSLS-ovac je precizirao riječima: “Sigurno neću stat pod palicu da mi naređuje Hasanbegović!”

Ovakav ksenofobni ispad člana stranke koja u svom imenu nosi predznak “liberalna” nije novost na lokalnoj političkoj sceni Grada Zagreba.

(VIDEO) Fašistički ispad Bandićeva liberala: HSLS-ovcu Hasanbegović nije “zagrebačko” prezime!; Hasanbegović: ‘To je moralno dno!’

HSS-ovo “čišćenje Zagreba” u režiji Dalibora Matanića

Naime, na lokalnim izborima 2000. HSS je 28. travnja objavio promidžbeni spot pod nazivom “Očistimo Zagreb”. U njemu se prikazuje mladi hercegovački pastir obučen u sirotinjsku seljačku odjeću kako sjedi i čuva stado ovaca. Zatim u bijelim čarapama dolazi s Livno-busom u Zagreb, te se čudi onomu što vidi. Poslije sjedi u gradskoj upravi ili za govornicom gradske skupštine i drži politički govor.

Ovaj spot je u većini medija ocijenjen kao poziv na čišćenje Zagreba od Hercegovaca, a redatelj tog spota je “liberalni” redatelj Dalibor Matanić.

Gradsko izborno povjerenstvo osudilo je s pravom ovaj spot kao neprihvatljiv i netolerantan.

“Naša retorika Očistimo Zagreb je retorika građanskog miljea i ne pripada u konstruirana razmišljanja onih koji su dali izjave jakih riječi protiv HSS-a. Ona podrazumijeva građansku toleranciju, ali isključuje primitivizam i agresivnost koja je bitno obilježila HDZ-ovu vlast označenu izolacijom od svijeta”, navodilo se tada u priopćenju iz Izbornog stožera HSS-a Zagreba koje je potpisao Vladimir Novotny.

Branili su se i time da je spot rađen u jednom danu, te da nisu krivi “ što je na zagrebačkom kolodvoru najviše autobusa upravo s tim napisom”, a poručili su i da bijele čarape “ne predstavljaju Hercegovce, već organiziran skup ljudi koji je pokrao naš novac i spremio ih u čarape koje ne moraju biti bijele…”.

Dalibor Matanić: Usta puna ljubavi, filmovi puni diskriminacije i mržnje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr