Novi skandal u KB Sveti Duh: Specijalisti interne medicine zgroženi uputama za naručivanje pretraga štitnjače

ana maria šimundić kb sveti duh
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Otkako je na čelu Kliničke bolnice “Sveti Duh” ravnateljica prof. dr. sc. Ana-Maria Šimundić postavljena na to mjesto u mandatu ekstremno lijeve zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem, proteklih se mjeseci nižu skandali i prijave zaposlenika USKOK-u, Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Gradu Zagrebu, Financijskog agenciji… A sada anonimni specijalisti interne medicine na Klinici za unutarnje bolesti ukazuju na još jedan problem. Riječ je o, kako navode, uputama za naručivanje pretraga štitnjače na Klinici za unutarnje bolesti s kojima su zgroženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Radnici KB Sveti Duh USKOK-u prijavili ravnateljicu Šimundić zbog onemogućavanja provođenja kontrole HZZO-a

> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv dr. Matijevića, novog predstojnika ginekologije
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

U predstavci koju su anonimni specijalisti interne medicine na Klinici za unutarnje bolesti uputili Ravnateljstvu bolnice, odnosno ravnateljici prof. dr. sc. Šimundić, Jedinici za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite, prof. dr. sc. Žarku Alfireviću, Povjerenstvu za kvalitetu, predstojniku Klinike za unutarnje bolesti prof. dr. sc. Edvardu Galiću, prim. dr. med. i Zavodu za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, ističu da su zgroženi nakon primitka e-poruke s uputama za naručivanje pretraga štitnjače koje je potpisala zamjenica pročelnice Zavoda za medicinsko-biokemijsku dijagnostiku i voditelj Odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Upozoravaju da se ograničenjima u provođenju rutinske laboratorijske dijagnostike licenciranim specijalistima diskriminira sve bolničke liječnike u odnosu na liječnike obiteljske medicine i da se diskriminira sve bolničke pacijente u odnosu na one koji npr. dolaze na sistematski pregled i da to ne može biti argumentirano kao racionalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno poručuju da ako donositelji takve odluke i dalje inzistiraju na njezinoj provedbi, da oni kao kolektiv specijalista interne medicine inzistiraju da im se pismeno definiraju sva ograničenja njihovih stručnih kompetencija u obavljanju njihove specijalističke djelatnosti te da se i za ostale laboratorijske pretrage uvedu slični mehanizmi kontrole, koji su, kako ističu, van zdrave pameti.

> Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh
> Nižu se prijave: Zaposlenici KB Sveti Duh podnijeli kaznenu prijavu za namješteni natječaj za predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ podnijeli nove kaznene prijave protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

Podnesak anonimnih revoltiranih specijalista interne medicine na Klinici za unutarnje bolesti u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Nakon primitka maila s uputama za naručivanje pretraga štitnjače (CL 180/22) potpisanog od zamjenice pročelnice Zavoda za medicinsko-biokemijsku dijagnostiku i voditelja Odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, mi specijalisti interne medicine na Klinici za unutarnje bolesti ovim putem izražavamo zgražanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je opće poznato, TSH i hormoni štitnjače spadaju u rutinsku laboratorijsku dijagnostiku širokog spektra internističkih bolesti. Svi specijalisti interne medicine su sukladno kurikulumu specijalističkog usavršavanja propisanog od Ministarstva zdravstva, stekli kompetencije i iz opće endokrinologije koje su potvrđene licencama Hrvatske liječničke komore.

Stoga ovakav dekret u formi okružnice smatramo atakom na našu stručnost, na zdravu pamet i na logiku medicinskog zbrinjavanja bolesnika u bolnici koja se želi profilirati kao medicinska ustanova 21. stoljeća u kojoj će prioritet imati sigurnost, zadovoljstvo i dobrobit pacijenta s krilaticom “Pacijent u središtu interesa”, kao ustanova koja će biti poželjni poslodavac kod kojeg će se zaposlenici osjećati zadovoljno i motivirano. Ustanova u kojoj će se jačati stručne kompetencije…

> Tomaševićeva ravnateljica i uprava KB Sveti Duh dovela ginekologa Vidakovića da bi izvodio pobačaje?
>Tomašević priznao: Dr. Matijević dolazi na Sv. Duh da bi se tamo izvodili pobačaji

Implementiranje ovakvih ograničenja u provođenju rutinske laboratorijske dijagnostike licenciranim specijalistima diskriminira sve bolničke liječnike u odnosu na liječnike obiteljske medicine i diskriminira sve bolničke pacijente u odnosu na one koji npr. dolaze na sistematski pregled i ne može biti argumentirana kao racionalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapanjujuća je i degradacija te uopće pristanak subspecijalista endokrinologa da budu skretničari i validatori banalne, rutinske laboratorijske pretrage kroz bildanje broja konzilijarnih pregleda. Povećava li to pokazatelje kvalitete zdravstvene zaštite?

Ukoliko donositelji ove odluke i dalje inzistiraju na njezinoj provedbi, mi kao kolektiv specijalista interne medicine inzistiramo da nam se pismeno definiraju sva ograničenja naših stručnih kompetencija u obavljanju svoje specijalističke djelatnosti te da se i za ostale laboratorijske pretrage uvedu slični mehanizmi kontrole van zdrave pameti na način da se za određivanje kreatinina traži placet nefrologa, za transaminaze gastroenterologa, za KKS hematologa, a za troponin kardiologa.

U očekivanju Vašeg odgovora.

Revoltirani specijalisti interne medicine Klinike za unutarnje bolesti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.