Radnici KB Sveti Duh USKOK-u prijavili ravnateljicu Šimundić zbog onemogućavanja provođenja kontrole HZZO-a

šimundić hzzo uskok kb sveti duh
Foto: Fah, snimka zaslona; Fotomontaža; narod.hr

Radnici Kliničke bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) prijavili su ravnateljicu bolnice Ana-Mariju Šimundić. Ovaj put ravnateljica je prijavljena zbog onemogućavanja provođenja kontrole HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o još jednoj od niza brojnih prijava, o kojima je Narod.hr do sada izvijestio, koje podnose anonimni radnici zagrebačke gradske bolnice KB Sveti Duh. Sve ovo događa se u navedenoj gradskoj bolnici otkako joj je na čelu ravnateljica prof. dr. sc. Ana Marija Šimundić postavljena na to mjesto u mandatu ekstremno lijeve zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem.

> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv dr. Matijevića, novog predstojnika ginekologije
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica
> Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh
> Nižu se prijave: Zaposlenici KB Sveti Duh podnijeli kaznenu prijavu za namješteni natječaj za predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ podnijeli nove kaznene prijave protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

U prijavi od 5. listopada 2022. uputili su prijedlog USKOK-u za poduzimanje izvida ravnateljice Šimundić zbog kaznenog djela sprječavanje dokazivanja jer je, kako navode, u svojstvu odgovorne osobe – ravnateljice ustanove Kinička bolnica “Sveti Duh” u Zagrebu” 17. kolovoza 2022. godine primila pisanu obavijest Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da je Regionalni ured toga zavoda u Zagrebu izdao nalog za izvanrednu, ciljanu kontrolu rada i izvršavanje ugovornih obveza, slijedom kojeg naloga su ovlaštene osobe zavoda od 19. do 22. kolovoza 2022. godine provele kontrolu tijekom koje su od bolnice u više navrata zatražili određena obrazloženja i poslovnu dokumentaciju koju im je odgovorna osoba bolnice bila dužna dostaviti na uvid.

HZZO-ovo izvješće o provedenoj, izvanrednoj, ciljanoj kontroli i izvršavanju ugovornih obveza KB “Sveti Duh”:

“Protivno toj obvezi Ana-Maria Šimundić nije postupila po zahtjevu ovlaštenog tijela niti je kao odgovorna osoba osigurala da ustanova kojom upravlja otkloni razloge koji su ograničavali ili onemogućavali provedbu kontrole”, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cilj takvog postupanja bio je spriječiti ili znatno otežati dokazivanje u upravnom postupku, odnosno prikriti ili učiniti nedostupnim dokaze o tome da je bez provođenja postupka javne nabave u ime bolnice nabavila veću količinu lijekova znatne vrijednosti, kao i veću količinu raznog potrošnog medicinskog materijala, te da je putem narudžbenica bez provođenja postupka jednostavne nabave nabavila usluge informatičke podrške, kao i usluge servisiranja, brušenje i popravka medicinske opreme u znatnom iznosu”, nabraja se u prijavi.

“Pri čemu je izdavala mjesečne narudžbenice u pravilu na iznose približne 24.900,00 kuna odnosno nominalnog iznosa ispod 20.000,00 kuna bez PDV-a kao gornjeg praga jednostavne nabave, a sve narudžbenice izdane su istom dobavljaču za istu vrstu usluge, što upućuje na jasnu namjeru tzv. “cijepanja” javne nabave, a također je uskratila nadzornom tijelu podatak da je bolnica podmirila račune u iznosu 16.624,00 kuna NORAMED obrtu za savjetovanje iz Rijeke osnivača Davora Štimca koji je bolnici ispostavio račune za navodne usluge izvršene prije osnivanja obrta”, navode radnici.

> EKSKLUZIVNO Dolenec naručila PR usluge za više od 64.000 kuna za novu upravu KB Sveti Duh
> Pogledajte bahati Tomaševićev odgovor na pitanje o plaćanju PR agencije za bolnicu Sv. Duh

“Ovakvim postupanjem Ana-Maria Šimundić dovela je ovlaštene osobe u položaj u kojem su činjenično stanje utvrđivali bez uvida u cjelokupnu poslovnu dokumentaciju što je za posljedicu imalo da je u Izvješću o kontroli navedeno da računi obrta NORAMED nisu bili uvedeni u poslovnim knjigama bolnice niti iskazani kao plaćeni iako su zaista bili plaćeni znatno prije početka nadzora i to temeljem odobrenja Ane-Marie Šimundić u korist subjekta koji iskazane usluge nije mogao izvršiti prije svog osnivanja, a slične primjedbe sadržane su i u drugim zaključcima o kontroli”, navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“O naknadno primljenom očitovanju bolnice ovlašteno tijelo je zaključilo da “naknadno dostavljeni podaci Ustanove nisu do kraja vjerodostojni jer novoiskazana ukupna vrijednost zaključenih ugovora ne odgovara zbroju novoiskazanih pojedinačnih vrijednosti sklopljenih ugovora, pa je ovlašteno tijelo u svom Izvješću o provedenom nadzoru u odnosu na mnoštvo kontroliranih stavki konstatiralo da je “Ustanova onemogućila provođenje predmetne kontrole na način da ovlaštenim osobama Zavoda nije predočila relevantne podatke i vjerodostojnu dokumentaciju”, zbog čega je to tijelo predložilo izricanje opomene uz umanjenje 0,5 % ugovorenog maksimalnog mjesečnog iznosa za provođenje zdravstvene zaštite, odnosno 169.683,61 kuna, čime je Ana-Maria Šimundić kao odgovorna osoba ustanove izazvala povredu odredbi Ugovora o provođenju specijalističko-zdravstvene zaštite sklopljenog s HZZO, zatim povredu odredbi Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), kao i odredbi čl. 19. Statuta KB “Sveti Duh”, o čemu je pobliže izloženo u priloženom Izvješću HZZO-a o provedenoj kontroli”, smatraju.

Obrazloženje radnika KB Sveti Duh

U obrazloženju anonimni radnici podsjećaju da je kao ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić odgovorna za zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrola u okviru proračunom, odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

Navode da su tijekom kontrole od 19. do 22. kolovoza 2022. godine ovlaštene osobe od kontrolirane ustanove u tri navrata tražile određena obrazloženja i dokumentaciju na uvid, na što se ravnateljica Šimundić oglušila, dok je u pogledu pojedinih naknadno dostavljenih obavijesti nadzorno tijelo zaključilo da su djelomično ili u cijelosti nevjerodostojne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Zaposlenici KB Sveti Duh opet kazneno prijavili ravnateljicu za zloporabu položaja i ovlasti
> Još jedna prijava protiv ravnateljice KB ‘Sveti Duh’: Ovaj puta zbog nepodnošenja financijskih izvješća
> Poplava prijava protiv novog vodstva KB Sveti Duh: Zbog pribora za jelo prijavljeni Poreznoj upravi i tužiteljstvu

“Postupak odgovorne osobe prema zahtjevu tijela ovlaštenog za provedbu kontrole nad radom bolnice u ovom slučaju upućuje na odlučnu namjeru odgovorne osobe da prikrije, učini nedostupnim ili neistinito prikaže činjenice koje mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, iz čega proizlazi razuman stupanj sumnje da je Ana-Maria Šimundić postupala u pravcu skrivanja takvih dokaza radi izbjegavanje kaznene odgovornosti kao i odgovornosti za povredu obveza iz radnog odnosa te da se na osnovu ukupnih okolnosti može zaključiti kako je u takvom nezakonitom ponašanju postigla suglasje sa svojom pomoćnicom Suzanom Košćak s obzirom da su u Izvješću zavoda njih dvije navedene kao predstavnici ustanove u konkretnom postupku kontrole”, smatraju anonimni radnici KB Sveti Duh.

“Činjenica da ovlašteno tijelo unatoč iscrpljenim ovlastima tijekom kontrole nije uspjelo ostvariti uvid u tražene isprave opravdava mjere osiguranja dokaza prema pravilima Zakona o kaznenom postupku”, ističu u prijavi.

“Vezano uz nezakonite isplate obrtu NORAMED za navodno isporučene usluge poslovnog savjetovanja prije nego je taj obrt uopće registriran – već je podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala protiv Ana-Marie Šimundić i dr. zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona”, zaključno podsjećaju anonimni radnici KB Sveti Duh.

U nastavku prijavu pogledajte u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.