EKSKLUZIVNO Dolenec naručila PR usluge za više od 64.000 kuna za novu upravu KB Sveti Duh

dolenec
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, Janko(Wikimedia Commons)

Klinička bolnica Sveti Duh u vlasništvu Grada Zagreba u samo mjesec dana platila je 13.375 tisuća kuna usluge PR agencije Integralni marketing i komunikacije d.o.o., a ukupna cijena naručenih PR usluga penje se na više od 64 tisuće kuna. Narudžbenicu je potpisala Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o još jednoj aferi u toj gradskoj bolnici otkako joj je na čelu ravnateljica prof. dr. sc. Ana Marija Šimundić postavljena na to mjesto u mandatu ekstremno lijeve zagrebačke vlasti na čelu s Tomaševićem.

Prema računu za izvršene usluge koji smo dobili na uvid, Grad Zagreb je u ime naručitelja usluge – KB Sveti Duh, potvrdio narudžbenicu ponude za ”usluge promocije za provedbu PR aktivnosti” od PR agencije Integralni marketing i komunikacije d.o.o. vlasnice Ankice Mamić.

Riječ je, kako stoji u narudžbenici koju je svojim elektroničkim potpisom ovjerila zamjenica gradonačelnika Tomaševića, Danijela Dolenec, o “kompletu usluga promocije za provedbu PR aktivnosti” u vrijednosti od 64.200 kuna bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Još jedna prijava protiv ravnateljice KB ‘Sveti Duh’: Ovaj puta zbog nepodnošenja financijskih izvješća
> Poplava prijava protiv novog vodstva KB Sveti Duh: Zbog pribora za jelo prijavljeni Poreznoj upravi i tužiteljstvu

U računu koji smo dobili na uvid, za mjesec dana, od 14. lipnja do 14. srpnja, navedena agencija na temelju narudžbenice kompleta usluga, izdala je KB-u Sveti Duh račun na 13.375 kuna s PDV-om.

Gradu Zagrebu poslat ćemo pitanja oko trošenja novca za PR usluge, a odgovore ćemo po primitku objaviti.

>Radnici KB ‘Sv. Duh’ podnijeli nove kaznene prijave protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

Sve kaznene prijave protiv ravnateljice bolnice

Podsjetimo, ravnateljicu Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu prof. dr. sc. Anu Mariju Šimundić anonimni zaposlenici te ustanove koja je u vlasništvu Grada Zagreba drugi put su ovog mjeseca, a peti put otkako je došla na tu poziciju, kazneno prijavili USKOK-u zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zaposlenici tvrde da je ravnateljica ”u veljači ove godine obustavila postupak javne nabave hibridnog dijagnostičkog intervencijskog RTG uređaj za invazivnu neurologiju za Kliniku za neurologiju i Zavod za radiologiju Kliničke bolnice Sveti duh, a za čiju je nabavu Republika Hrvatska, preko osnivača Grada Zagreba, osigurala bolnici namjenska proračunska sredstva u iznosu 7.138.000,00 kuna. Grad je ta sredstva ostvario putem dodatnog udjela poreza na dohodak za decentraliziranu funkciju za zdravstvo 2020. godine”, navodi se u kaznenoj prijavi.

Četvrta u nizu prijava protiv ravnateljice i uprave bolnice upućena je pak Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Gradu Zagrebu, Financijskog agenciji i predsjedniku upravnog odbora KB Sveti Duh zbog nepodnošenja financijskog izvješća.

U kolovozu su zaposlenici također podnijeli prijavu protiv vodstva bolnice i to Poreznoj upravi i Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Ovog puta u središtu prijave je – drveni pribor za jelo u bolničkom restoranu.

Naime, u prijavi se navodi da je bolnica nakon zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo, kupila putem javne nabave drveni pribor i tanjure odgovarajućeg materijala kojeg po višestruko uvećanim cijenama preprodaje korisnicima bolničkog restorana zasebno ili uz poslužena jela, iskazujući pritom jedinične cijene po vrsti pribora na računima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 12. kolovoza podnijeli su kaznenu prijavu protiv bolnice, u ovom slučaju zbog kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti i to protiv Davora Štimca u svojstvu v. d. ravnatelja KBC Rijeka i Željka Alfirevića pomoćnik ravnateljice za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite u KB Sv. Duh.

”Odlukom ravnateljice Ana-Marie Šimundić od ožujka 2022. godine Žarko Alfirević zaposlen u KB Sveti Duh u Zagrebu na radnom mjestu pomoćnik ravnateljice i to na radno vrijeme od četiri sata dnevno kako bi nastavio ostvarivati pravo na punu mirovinu u kojoj se nalazio tri godine, s tim da se na poslu pojavljuje utorkom i srijedom, dok četvrtkom odlazi u pravilu oko 12,00 sati, a to se lako može provjeriti, pa se ovim putem poziva Državni inspektorat da u okviru svojih nadležnosti provede odgovarajući postupak i donese meritornu odluku po provedenom nadzoru kako bolnica ne bi trpila štetu zbog isplate punog iznosa ugovorene plaće za manje ostvarenih sati rada od ugovorenog”, stoji u kaznenoj prijavi.

”S obzirom na to da su osumnjičeni Štimac i Alfirević u bliskim odnosima, te da je prethodno podnesena kaznena prijava protiv Ana-Marie Šimundić ravnateljice KB Sveti Duh, Suzane Košćak njezine pomoćnice za poslove financija u istoj bolnici te Davora Štimca kojem su njih dvije omogućile ugovaranje poslovnog savjetovanja ravnateljice odnosno uprave KB Sveti Duh pri čemu je ta bolnica Štimčevog paušalnom obrtu NORAMED isplatila novčane naknade za poslove u vrijeme dok taj obrt nije ni postojao, postoji opravdana sumnja da je u krugu koji čine I-osum. Štimac, II-osum.
Alfirević i ravnateljica KB Sveti Duh Ana-Maria Šimundić uspostavljen odnos uzajamne povezanosti unutar kojeg su počinitelji iskazali znatan stupanj spremnosti na zlouporabu položaja i ovlasti radi pribavljanja koristi za sebe i drugoga na štetu pravnih osoba čije interesu su po zakonu bili dužni štititi, pa čak i tzv. ping-pong ugovaranje poslova po kojima je Alfirević savjetovao Štimca u KBC Rijeka, a sad Štimac u KB Sveti Duh savjetuje njega i Ana-Mariu Šimundić kao ravnateljicu i njezinog iskusnog pomoćnika s međunarodnim iskustvom sudeći prema javno dostupnim podacima, a da je pritom ugovorima obojice svojstveno da su usluge obračunavali prije ugovaranja te da o tim uslugama nije postojala valjana ili nikakva dokumentacija u vrijeme plaćanja”, navodi se pak u prvoj kaznenoj prijavi.

Kako smo pisali početkom svibnja, Tomaševićeva nova ravnateljica u KB Sveti Duh želi nabaviti bolnički informacijski sustav četiri puta skuplji za održavanje od dosadašnjeg. Zbog toga je u bolnici pokrenuto prikupljanje potpisa za zadržavanje postojećeg bolničkog informacijskog sustava, a Jutarnji list nedavno je objavio da dug bolnice koji je visok 62 milijuna i dalje raste unatoč tome što je izabrana nova uprava, a osim toga pojavili su se brojni problemi sa samom organizacijom rada u bolnici zbog čega će navodno doći do pokušaja štrajka ili odlaska najboljeg kadra u druge zdravstvene ustanove.

”Kulturološke promjene” u KB Sveti Duh

Podsjećamo i na skandal s kraja svibnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služba za nadzor radnih odnosa Državnog inspektorata zaprimila je žalbe na provedbu natječaja na kojem je izabran dr. Ratko Matijević, član masonske lože Nikice Gabrića, koji u bolnici Sveti Duh želi pokrenuti izvođenje pobačaja i zapošljavanje novih ginekologa, budući da svi trenutni zaposlenici koriste institut priziva savjesti.

Podsjetimo, među šest gradskih zastupnika stranke Možemo koji su postavljeni u zdravstvene ustanove našao se i sociolog Branko Ančić koji je imenovan u Upravno vijeće Kliničke bolnice Sveti Duh.

>Državni inspektorat provjerava valjanost natječaja za šefa Klinike za ginekologiju u KB Sveti Duh

KB Sveti Duh 20. travnja objavio je Odluku o izboru i imenovanju predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo, a za predstojnika navedene klinike, kao najbolji kandidat prepoznat je prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med.

>Tomašević priznao: Dr. Matijević dolazi na Sv. Duh da bi se tamo izvodili pobačaji

Natječaj je raspisalo Upravo Vijeće u kojem se nalaze Darko Kaštelan, Edvard Galić, Ana Bobinac, Davor Katavić, Tomo Pavić, Dubravka Ivanić i već spomenuti Branko Ančić, a odluku je donijela ravnateljica Ana-Maria Šimundić.

Ona je nakon objave odluke za portal tockanai.hr znakovito kazala da će tijekom njezina mandata njezin tim ”sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene”.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.