Još jedna prijava protiv ravnateljice KB ‘Sveti Duh’: Ovaj puta zbog nepodnošenja financijskih izvješća

Sveti Duh
Foto: Janjko, commons.wikimedia.org

Anonimni radnici KB ‘Sveti Duh’ podnijeli su četvrtu u nizu prijavu protiv ravnateljice i uprave bolnice. Ovaj puta prijava je upućena Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Gradu Zagrebu, Financijskog agenciji i predsjedniku upravnog odbora KB ‘Sveti Duh’.

“Prema članku 19. stavak 1. Statuta KB „Sveti Duh“ ravnatelj organizira rad i vodi poslovanje bolnice, a prema stavku 2. alineja 18. i 19. istog članka podnosi Upravnom vijeću izvješće o financijskom poslovanju bolnice jednom mjesečno kao i izvješće o cjelokupnom poslovanju bolnice najmanje svaka tri mjeseca.

Prema članku 13. Statuta Upravno vijeće donosi program rada i razvoja i nadzire njegovo izvršenje, donosi financijski plan i završni račun, analizira financijsko poslovanje bolnice najmanje jednom mjesečno”, navodi se u prijavi.

“Obavještavaju se naslovljena tijela da ravnateljica KB „Sveti Duh“ gđa Ana-Maria Šimundić od stupanja na mjesto ravnateljice početkom 2022. godine nije nikada dostavila Upravnom vijeću tromjesečno izvješće o poslovanju niti je nakon veljače 2022. godine tom vijeću dostavila ijedno mjesečno financijsko izvješće.

Time je povrijedila obveze koje je prema Statutu bolnice bila dužna ispunjavati, a Upravno vijeće je time propustilo ispuniti svoju statutarnu obvezu odnosno nije analiziralo financijsko poslovanje bolnice niti je ravnateljicu pozvalo na dostavu financijskog izvješća niti ju je upozorilo na povredu obveza iz nadležnosti zastupnika bolnice.

Sva druga tijela kojima su ta izvješća dostavljana zapravo su ostala uskraćena za uvid u ocjenu istih izvješća od strane Upravnog vijeća bolnice, što je u suprotnosti s procedurom i svrhom izvješćivanja te pruža krajnje neprihvatljiv dojam da ravnateljica vodi financijsko poslovanje bolnice bez izvješćivanja i utjecaja Upravnog vijeća. Poslovanje KB „Sveti Duh“ u razdoblju siječanj-srpanj 2022. godine rezultiralo je minusom od 52 milijuna kuna, a ako se izuzme sanacija od strane države taj minus bi iznosio 77 milijuna kuna u sedam mjeseci.

Ušteda od 30% na običnim i 30% na lijekovima za interv. onkologiju

Nažalost bilježi se i trend povećanja nabave robe i usluga bez javnog natječaja, o čemu bi se egzaktniji podaci mogli utvrditi provedbom nadzora nabave. U takvom stanju stvari ne začuđuje činjenica da u svom „Prijedlogu mjera za otklanjanje utvrđenih uzroka nastanka negativnog poslovanja“ dostavljenog 15. srpnja 2022. godine Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom , opisujući pozicije ostvarenja ušteda, ravnateljica Šimundić navodi, (citat):

“U kategoriji lijekova iz HZZO limita planira se ukupna ušteda od 12% i to poglavito zbog ušteda od 30% na običnim lijekovima i 30% na lijekovima za interv. Onkologiju”… (str. 10, zadnji odlomak).

Nameće se pitanje kako će se ovaj plan uštede uklopiti u Nacionalni program za prevenciju raka, tim više jer je Hrvatska u Europi na predzadnjem mjestu po uspješnosti u kvaliteti zdravstvene zaštite u tom pogledu.

Neobično je da se u istom aktu pacijente naziva „klijentima” (citat): „KBSD planira i redoviti provode mjere naplate potraživanja utvrđenim protokolima opominjanja nenaplaćenih potraživanja i redovnim zvanjem klijenata za iste“, (str. 14. zadnji odlomak).

Predlaže se putem nadležnog tijela osnivača, Grada Zagreba ispitati okolnosti povrede statutarnih obveza od strane Ana-Marie Šimundić poduzmu odgovarajuće mjere sukladno utvrđenim činjenicama, te da Upravno vijeće bolnice zatraži i raspravi financijska izvješća i u tom pogledu donese zaključke u odgovarajućoj proceduri i formi te ih kao takva dostavi nadležnim tijelima na ocjenu. Svrha predloženih mjera je otkloniti nedostatke u radu i utvrditi stvarni motiv propuštanje izvješćivanja Upravnog vijeća”, stoji u prijavi anonimnih radnika.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.