Radnici KB ‘Sv. Duh’ podnijeli nove kaznene prijave protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

KB Sveti Duh
Foto: snimka zaslona, KB Sveti Duh, fah; Fotomontaža: narod.hr

Radnici Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu podnijeli su još jednu kaznenu prijavu protiv bolnice, u ovom slučaju zbog kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti i to protiv Davora Štimca u svojstvu v. d. ravnatelja KBC Rijeka i Željka Alfirevića pomoćnik ravnateljice za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite u KB Sv. Duh.

“I-osum. Davor Štimac u svojstvu odgovorne osobe – vršitelja dužnosti ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka, na poticaj II-osum. Žarka Alfirevića, s ciljem da iskoristi svoj položaj i ovlasti i pribavi mu korist, početkom kolovoza 2015. godine u Rijeci sklopili dogovor da će Žarko Alfirević pružati usluge „poslovnog savjetovanja o organizaciji rada nove bolnice u Sušaku“ uz novčanu naknadu i slijedom tog dogovora neovlašteno omogućio Žarku Alfireviću pristup poslovnim podacima i drugim resursima bolnice”, navodi se u kaznenoj prijavi.

Ugovor s tvrtkom iz Velike Britanije

“Potom su 15. rujna 2016. godine zaključili Ugovor o poslovnoj suradnji na određeno vrijeme do 31. prosinca 2016. godine, potpisan po Davoru Štimcu u ime KBC Rijeka kao Naručitelju s jedne strane i The University of Liverpool Foundation Building, Brownlow Hill, Liverpool, L69 7ZX kao Izvršitelja s druge strane zastupanog po II-osum. Žarku Alfireviću koji se u ime Izvršitelja obvezao obavljati konzultantske poslove u odnosu na izgradnju i organiziranje rada nove bolnice u Sušaku, konkretno Klinike za ginekologiju i opstetriciju i Klinike za pedijatriju, za što se KBC Rijeka obvezala isplatiti mu za te usluge 10.000,00 EUR bez uključenog PDV-a bez prava na naknadu putnih i drugih troškove, a bolnica kao Naručitelj zadržala je pravo intelektualnog i stvarnog vlasništva nad isporučenim uslugama i materijalima te je Ugovorom čak izričito predviđeno da se KBC Rijeka obvezuje nadoknaditi trošak usluga koje je Alfirević pružio u razdoblju prije zaključenja ugovora od 1. kolovoza 2015. godine”, stoji u kaznenoj prijavi.

Za isplatu 100.136,88 HRK prema reviziji nema pokrića

“Iako takva obveza bolnice nije imala uporište u nijednom sklopljenom pravnom poslu niti je u vrijeme prije sklopljenog ugovora postojao valjano izražen pristanak bolnice na preuzimanje takve obveze, a nije evidentiran ni zakonom propisani dokaz o izvršenim uslugama pa je u nedostatku takvog dokaza izostao i uvjet za plaćanje istih. Na ime ovih usluga bolnica je Žarku Alfireviću isplatila 98.879,38 HRK s uključenim PDV-om. Dodatno je Davor Štimac odobrio da KBC Rijeka 26. srpnja 2017. godine snosi Žarku Alfireviću trošak koncerta opernog pjevača Hose Carrerasa VIP u iznosu 1.746 HRK kao i neosnovanu naknadu putnog troška – avionske karte 23. prosinca 2015. u iznosu 4.511,00 HRK, tako da ukupna isplata Žarku Alfireviću iznosi 100.136,88 HRK, a za sve to, prema nalazu Državnog ureda za reviziju – nije iskazano nikakvo pokriće koje nalaže zakon. Iz toga jasno proizlazi da je Davor Štimac zlouporabom ovlasti omogućio Žarku Alfireviću stjecanju znatne protupravne imovinske koristi u iznosu 100.136,88 HRK odnosno u tom iznosu znatno oštetio KBC Rijeka čije interese je kao odgovorna osoba bio dužan štititi i zastupati, na što ga je II-osum. Alfirević potaknuo te su suglasno postupali u cilju ostvarenja prijavljenog kaznenog djela, dakle, I-osum. Davor Štimac kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i time drugoj osobi pribavio, a II-osum. Žarko Alfirević s umišljajem ga potaknuo na zlouporabu položaja i ovlasti radi pribavljanja koristi za sebe, pa su time počinili – I-osum. Davor Štimac kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti – opisanim i kažnjivim u članku 291. stavak. 1. i 2. KZ RH, a II-osum. Žarko Alfirević isto kazneno djelo u poticanju, opisano u čl. 291. st. 1. i 2. KZ RH u vezi s čl. 37. istog zakona”, objašnjavaju radnici tužbu.

“Odlukom ravnateljice Ana-Marie Šimundić od ožujka 2022. godine Žarko Alfirević zaposlen u KB „Sveti Duh“ u Zagrebu na radnom mjestu pomoćnik ravnateljice i to na radno vrijeme od četiri sata dnevno kako bi nastavio ostvarivati pravo na punu mirovinu u kojoj se nalazio tri godine, s tim da se na poslu pojavljuje utorkom i srijedom, dok četvrtkom odlazi u pravilu oko 12,00 sati, a to se lako može provjeriti, pa se ovim putem poziva Državni inspektorat da u okviru svojih nadležnosti provede odgovarajući postupak i donese meritornu odluku po provedenom nadzoru kako bolnica ne bi trpila štetu zbog isplate punog iznosa ugovorene plaće za manje ostvarenih sati rada od ugovorenog”, stoji u kaznenoj prijavi.

„Ping-pong“ ugovaranje poslova

“S obzirom na to da su osumnjičeni Štimac i Alfirević u bliskim odnosima, te da je prethodno podnesena kaznena prijava protiv Ana-Marie Šimundić ravnateljice KB „Sveti Duh“, Suzane Košćak njezine pomoćnice za poslove financija u istoj bolnici te Davora Štimca kojem su njih dvije omogućile ugovaranje poslovnog savjetovanja ravnateljice odnosno uprave KB „Sveti Duh“ pri čemu je ta bolnica Štimčevog paušalnom obrtu NORAMED isplatila novčane naknade za poslove u vrijeme dok taj obrt nije ni postojao, postoji opravdana sumnja da je u krugu koji čine I-osum. Štimac, II-osum. Alfirević i ravnateljica KB „Sveti Duh“ Ana-Maria Šimundić uspostavljen odnos uzajamne povezanosti unutar kojeg su počinitelji iskazali znatan stupanj spremnosti na zlouporabu položaja i ovlasti radi pribavljanja koristi za sebe i drugoga na štetu pravnih osoba čije interesu su po zakonu bili dužni štititi, pa čak i tzv. „ping-pong“ ugovaranje poslova po kojima je Alfirević savjetovao Štimca u KBC Rijeka, a sad Štimac u KB „Sveti Duh“ savjetuje njega i Ana-Mariu Šimundić kao ravnateljicu i njezinog iskusnog pomoćnika s međunarodnim iskustvom sudeći prema javno dostupnim podacima, a da je pritom ugovorima obojice svojstveno da su usluge obračunavali prije ugovaranja te da o tim uslugama nije postojala valjana ili nikakva dokumentacija u vrijeme plaćanja”, navodi se u kaznenoj prijavi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.