Novi slučaj IDS-ovog nepotizma: Je li supruga utjecajnog IDS-ovca zaposlena kako bi se ugasila Politehnika?

Foto: Duško Marušić Čiči / wikimedia commons, fah

Dijana Drandić, supruga visokopozicioniranog IDS-ovca Valtera Drandića, bivšeg gradonačelnika Pule i saborskog zastupnika te aktualnog predsjednika županijske Skupštine po tvrdnjama bivšeg dekana Davora Miškovića zaposlena je po političkom nalogu župana Valtera Flega, piše Glas Istre. Flego tvrdi da je riječ o podmetanju i da razmišlja o privatnoj tužbi protiv Miškovića, a o ovom zapošljavanju trebalo bi se pozabaviti i novoformirano stručno povjerenstvo koje treba istražiti sva sporna zapošljavanja i reference nastavničkog kadra na Politehnici.

Njen suprug Valter Drandić inače je vjenčani kum počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i do prije godinu i pol dana voditelja njegovog EU ureda u Puli, a Glas Istre piše kako njenu karijeru i poslovni put prate određene hipoteke iz prošlosti.

Valter Drandić član je IDS-a od 1992. godine te je bio glavni tajnik od 1999. do 2002., a od 2013. je član predsjedništva IDS-a.

U Skupštinu Istarske županije biran je pet puta (1993.,1997., 2009., 2013. i 2017.), a za zastupnika Županijskog doma Hrvatskog državnog sabora izabran je 1997. godine.

Bivši dekan tvrdi da se radi o pokušaju gašenja Politehnike

Zapošljavanje po rođačkom ključu potvrdio je za Glas Istre Branimir Ružojčić, bivši predsjednik Upravnog vijeća i bliski suradnik smijenjenog dekana Miškovića, koji je priznao da je rodbinske veze teško izbjeći jer je Pula mali grad.

Angažman Dijane Drandić, koja je u vrlo kratkom roku munjevito napredovala pa čak i do prodekanice, vjerojatno bi prošao ispod radara da kojim slučajem u medije nije izašlo revizijsko izvješće s nizom nedostataka u poslovanju Politehnike, akademske institucije čiji je osnivač Županija.

Bivši dekan Mišković i kolektiv koji je bio protiv njegove smjene navode kako je pravi razlog zapošljenja supruge istaknutog IDS-ovca zapravo pokušaj gašenja Politehnike, javlja ipress.rtl.hr.

“Pravi je razlog da je gospođa Drandić htjela voditi politiku suprotnu našoj, koja govori o razvoju Politehnike, dok je ona došla sa idejom gašenja Politehnike, i ne pretjerano skrivajući to jer je često govorila kako ona drži ključeve Politehnike, na čemu je ustrajala evo punih godinu dana, uz svesrdnu pomoć naše gospođe Silve Vale, koja radi za Politehniku putem ugovora o djelu za pravne poslove, koji je upravo od revizije ocijenjen kao nevaljao.

Dakle mi smo, a možda griješimo, zaključili da ove dvije gospođe provode u djelo nečiju ideju o gašenju Politehnike, kao STEM učilišta, a otvaranju novog Veleučilišta koje će imati sasvim drugu misiju. Kao konačnu potvrdu da je to tako vidjeli smo, kada smo dobili uvid u županijski proračun za 2019. godinu, u kojem se Politehnika planira sa nula kuna, a nepostojeće Veleučilište sa 5.880.000 kuna“, navodi se u izjavi bivšeg dekana i kolektiva.

Upravo zbog toga, između dekana Miškovića i predstavnika Županije kao osnivača, započeo je rat s međusobnim prepucavanjima, u rasponu od gubitaka u poslovanju do toga tko je kome zapovijedio određena zapošljavanja. U tom trenutku i Dijana Drandić dolazi u prvi plan, a čelni ljudi ustanove, koji su na odlasku, a riječ je najviše o dekanu Miškoviću, priznaju da su trpjeli pritiske jer su morali zaposliti suprugu moćnog IDS-ovca Valtera Drandića. Kažu, sve je išlo preko župana Valtera Flege, koji je tražio da se zaposli supruga njegovog stranačkog kolege.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Istre