Novosel: ‘Radna mjesta ćemo tek s lipnjem morati stvarno spašavati’

Foto: Fah

“Nema tu riječi da je Vlada podlegla pritiscima, mi stalno razgovaramo i sa sindikatima i s predstavnicima poduzetnika jer nam je svima u interesu što je moguće prije krenuti s relaksacijom mjera i stavljanjem u pogon kompletnog gospodarstva (…) Ako je epidemiološka procjena takva, a je, da se dopusti rad nedjeljom, tako je i učinjeno. Hrvatska je u situaciji da su gotovo svi dijelovi gospodarstva su potpuno otvoreni”, rekao je posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić u HRT-ovoj emisiji “U mreži prvog”. Komentirao je Vladinu odluku kojom je ipak dozvoljen radu nedjeljom, a koji je do jučer bio zabranjen.

Dodao je da nam je u interesu da gospodarstvo što prije oživi, a riječ je o oporavku gospodarstva budući da se očekuje osjetan pad BDP-a.

Novosel: ‘Radna mjesta ćemo tek s lipnjem morati stvarno spašavati’

– Ova epidemiološka mjera je bila za jednokratnu upotrebu, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Govorio je o tome kako kontinuirano razgovaraju s predstavnicima ministarstva i sindikata o reguliranju rada u trgovinama nedjeljom. Smatra da to nije ekonomsko pitanje, ni ekonomski interes, u Hrvatskoj je tradicija da se nedjeljom bude s obitelji, a u većini europskih zemalja je ograničen rad nedjeljom. Ne vidi razloga da Vlada ne pusti u javnu raspravu pripremljen tekst nacrta prijedloga zakona.

Ne očekuje da ove nedjelje dućani rade jer bi se, prema zakonu o radu, tjedan dana unaprijed najaviti raspored radnog vremena, a tek je jučer ukinuta ta mjera.

Izvršni direktor Udruge glas poduzetnika Dražen Oreščanin rekao je kako imaju program “Hrvatska 20”, od države očekuju da ih potiče da više rade i da više privređuju. Oni su protiv svakih restrikcija i smatraju da tko želi raditi nedjeljom, neka radi, a radnici trebaju biti plaćeni za to. Za mjeru u zabrani rada nedjeljom zbog epidemioloških razloga smatra da nije bila opravdana.

Komentirajući novi Vladin paket mjera za 4 odabrane djelatnosti, Savić kaže da je to nastavak reakcija Vlade na ovakvu gospodarsku situaciju. Dodao je da idemo u smjeru praćenja sektora u kojima je zabilježen oštar pad gospodarskih aktivnosti i treba im pomoći. Rekao je da Vladi nije u interesu naglo povećanje broja nezaposlenosti, već žele poticati i održavati zaposlenost, vjeruju da će nešto biti od turističke sezone.

– Koristimo EU sredstva i EU fondove i činimo sve za očuvanje radnih mjesta, ali i očuvanje likvidnosti same države jer država mora funkcionirati u ovim izazovnim vremenima, rekao je.

Novosel smatra da nije bilo dobro u startu ići horizontalno s mjerama pomoći jer se potrošio novac, a siguran je da 10 do 15% tvrtki nije bilo toliko ugroženo. Dodaje kako sada ima manje novca, no treba pomoći onima koji su i dalje u problemima.

Oreščanin je o tome zašto se jučer donesene mjere ne bi trebale vezati samo za 4 djelatnosti, za primjer je naveo trgovačkog obrtnika koji ima štand na moru, kaže da oni ovise o turizmu, iako njihova djelatnost nije turistička, oni će imati pad prometa i trebali bi biti obuhvaćeni Vladinim mjerama.

– Te mjere ne smiju biti diskriminirajuće, one moraju biti inkluzivne. Očekujemo od ministra Aladrovića i Vlade da se mjere definiraju da pomoć dobiju svi koji trebaju, rekao je.

Savić je rekao da se za sada ide u smjeru analize sektora i sektorske podrške. Naglasio je i mogućnost dobivanja zajmova putem HAMAG Bicroa, oni su krenuli sa zajmovima još u travnju s kamatnom stopom od 0,25% i počekom od godinu dana, a prijavilo se oko 5.500 obrtnika.

Novosel kaže da moramo govoriti o dugoročnijim mjerama, sufinanciranje plaće je jednokratna pomoć, a mora se naći program poticanja kako industriju oživjeti i dugoročno ju održavati.

– Nama je sada potpuno jasno da Hrvatska ne može živjeti samo od usluge i od turizma, a do sada smo mislili da se od toga može živjeti, dodao je.

Smatra da je nam je ovo škola i da industriji treba pomoći svim mogućim mjerama.

Oreščanin očekuje da mjere neće biti ograničene samo na 4 djelatnosti, u RH je klasifikacija djelatnosti zadnji put mijenjana 2007., a od tada se svijet jako puno promijenio i to treba i kod nas uskladiti.

– Niti jedno poduzeće ili obrt ne bi trebalo biti ostavljeno na cjedilu, dodao je.

Kaže su svjesni koliko je kriza velika, ne bi htio biti u koži nikome iz Vlade, no odobrena sredstva iz HBORA su kap u moru, potrebe su puno veće. Što se tiče mjere o skraćivanju radnog vremena kaže da je to dobra mjera koja odlično funkcionira u industrijskim zemljama.

Savić je rekao da se neke stvari u gospodarstvu revitaliziraju, a svjesni su da će doći do pada. Na pitanje kada možemo očekivati skraćivanje radnog vremena, kaže da je to stvar dogovora između poslodavca i sindikata, nema prepreke sa strane Vlade.

Novosel je rekao da se mora definirati model koji će biti primjenjiv za lipanj.

– Radna mjesta ćemo tek s lipnjem morati stvarno spašavati, ovo do sada, dok je bilo novaca, donekle su radna mjesta bila sačuvana, ali sad će tek trebati učiniti sve da se ona spase, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT