Novosti šire mržnju prema Hrvatima, a Hrvatsko novinarsko društvo ih brani pozivajući se na zaštitu novinara

Foto: Roko Antić, Novosti: fotomontaža: Narod.hr

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u petak osudilo “optužbe koje su se pojavile u dijelu medija, kako u novinarskim uradcima tako i u komentarima čitatelja te na društvenim mrežama prema kojima tjednik Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), potiče na podmetanja požara koji su uništili ogromne šumske površine i zaprijetile mnogim naseljima, posebno u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Optužbe se temelje na naslovnici broja tjednika Novosti, izdanoga u vrijeme 22. obljetnice akcije Oluja, koja je najavljivala dio sadržaja toga broja novine koji se bavio događajima nakon Oluje, uključujući i paljenje kuća.

UiO Plenkoviću: Zaustavite financiranje huškanja na netoleranciju i mržnju prema Hrvatima novcem iz proračuna Republike Hrvatske

Plenković daje, a Hrvati plaćaju da Pupovčeve Novosti huškaju na mržnju prema Hrvatskoj

U priopćenju ističu: “Moguće je da nije baš svaki čitatelj u stanju razumjeti sarkastičnu poruku rečenice “Lijepa naša lijepo gori” sa te naslovnice i njenu vezu sa paljenjem kuća nakon Oluje te parafraziranje naslova srpskog filma “Lepa sela lepo gore” i ratnim zločinima počinjenim u ime “srpstva” o kojima taj film, između ostaloga, govori. Čak je izvjesno da većina onih koji optužuju Novosti nisu niti gledali spomenuti film pa čak nisu niti pročitali tekst u Novostima najavljen na naslovnici.”

Nastavljaju u priopćenju: “No, ta činjenica niti na koji način ne opravdava optužbe da je redakcija tjednika Novosti tom naslovnicom poticala na paljenje požara kao niti tvrdnje da su osobe srpske nacionalnosti, potaknute tom naslovnicom i zbog svoje nacionalne pripadnosti, isključivi krivci za namjerno izazivanje aktualnih katastrofalnih požara. Te su tvrdnje neistinite, što pokazuju i policijski izvještaji, primitivne, ksenofobne i huškačke. Oni koji izriču ili ispisuju takve optužbe, uključujući i zahtjeve za prestankom na zakonu utemeljenom sufinanciranja Novosti iz državnog proračuna, kao i oni koji upućuju prijetnje „dizanjem u zrak“ redakcije Novosti čine upravo ono za što optužuju taj tjednik. Raspiruju mržnju i izazivaju neizmjernu štetu Republici Hrvatskoj.

Novosti: Sa huškanja na sve Hrvate prešli samo na Željku Markić

“HND očekuje da konačno jasan stav o takvom ponašanju iskažu i hrvatski političari na najodgovornijim funkcijama kao i oni iz oporbe te da nadležne institucije reagiraju na prijetnje novinarima Novosti”, navodi u priopćenju u ime Izvršnog odbora HND-a, predsjednik Društva Saša Leković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž