O stravičnom silovanju djevojčice u okolici Zadra oglasilo se Ministarstvo pravosuđa: ‘S osobitom pozornošću ćemo pratiti tijek postupka i odluke’

Foto: Gettyimages

Ministarstvo pravosuđa oglasilo se priopćenjem vezano uz postupak koji se vodi na zadarskom Županijskom sudu, a u kojem je žrtva maloljetna osoba u kojem ističu kako ‘snažno osuđuju svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjenje nad maloljetnim osobama’

Priopćenje Ministarstvo pravosuđa prenosimo u cijelosti:

“Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.

Kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru je u tijeku te Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti, u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

Jedina instanca koja je trenutno ovlaštena procjenjivati zakonitost postupanja suca i donesenih odluka je sud u postupku po podnesenim pravnim lijekovima. Prema do sada dostupnim podacima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada Županijsko državno odvjetništvo u Zadru ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku Županijskog suda u Zadru, što i očekujemo da će učiniti”.

Mladići silovali djevojčicu

Podsjetimo, gotovo godinu dana trajala je patnja maloljetnice sa šireg zadarskog područja. Policija petoricu mladića tereti za uzastopna silovanja, ucjene i fizičko nasilje. U petak su završili iza rešetaka, no već sljedećeg dana sudac istrage pušta ih na slobodu.

Zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine više puta grupno silovali djevojčicu iz njihova mjesta, policija je podignula kaznene prijave protiv mladića iz mjesta u blizini Zadra. Sudac ih je pustio na slobodu, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica.

Silovanja su snimali mobitelom te je ucjenjivali kako bi iznudili nove odnose. Ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu, no pušteni su da se brane sa slobode, iako žive u istome mjestu kao i maloljetnica, prenosi HRT.

“Petorica su privedena u petak pod sumnjom da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata”, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković. Dvojica se, kaže, samo spominju u kaznenoj prijavi, niti su privedeni niti su ispitani.

U subotu su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu. Svi su pušteni da se brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica. Sudac istrage Ivan Marković im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

“Naime, on je zaključio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema, i što se tiče utjecaja na svjedoke i utjecaja na žrtvu – tu je zaključio da ta opasnost postoji i tu opasnost je zamijenio s mjerama opreza. Mjere opreza se sastoje od zabrane približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno”, kaže Visković.

Viješću je zgrožena i predsjednica koja se oglasila putem društvenih mreža.

“Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

> Predsjednica Grabar-Kitarović: ‘Zgrožena sam viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice’

Čime se sud rukovodi u ovakvim slučajevima?

Čime se sud rukovodi u ovakvim slučajevima otkrio je doktor kazneno-pravnih znanosti Krešimir Škarica koji je i sam radio na brojnim slučajevima sličnog karaktera. Kako je moguće da su mladići na slobodi i zašto žrtva još uvijek nije ispitana, otkrio je u Dnevniku Nove TV.

“S obzirom na veliki broj medijskih natpisa, s obzirom na atmosferu i dosadašnju praksu hrvatskih sudova, hrvatska javnost pa i struka je s pravom očekivala da će vijest o određivanju istražnog zatvora biti potvrđena, a ne da će potencijalni počinitelji biti pušteni da se brane sa slobode u ovoj fazi postupka. Pritom moram naglasiti vrlo bitnu stvar, a to je – s obzirom na to da se radi o žrtvi koja je malodobna – da je istraga u ovoj fazi postupka tajna i da samo istražni sudac zna sa kakvom količinom i kvalitetom dokaza raspolaže u ovoj fazi postupka.”

Škarica je i pojasnio postupak slanja u istražni zatvor.

“Istražni sudac ima čitav niz zakonskih alata i propisa koje može koristiti u odlučivanju, to je, dakle, diskrecijsko pravo suca da procijeni hoće li odrediti istražni zatvor kao najrepresivniju mjeru postupanja prema počiniteljima u ovoj fazi postupka. Ukoliko sudac može blažom mjerom zamijeniti svrhu istražnog zatvora, on ju je dužan zakonski primijeniti. Međutim, je li u ovoj fazi postupka opravdano i svrhovito odrediti mjeru opreza, a ne istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke ili zbog eventualnog ponavljanja djela, to samo sudac istrage može odlučiti. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru na žalbu Državnog odvjetništva može potvrditi ili demantirati.”

Škarica je i pojasnio na koji je način djevojka trebala biti ispitivana:

“Procjena kad će se potencijalna oštećenica ispitati je, kao što je poznato, u fazi državnoodvjetničke istrage na osobi iz državnog odvjetništva koja vodi taj dio postupka. Ta djevojka se sigurno do sada, u nekoliko navrata, ispitala pred djelatnicima Centra za socijalnu skrb i pred djelatnicima policije, međutim, takav iskaz nema dokaznu snagu. Ona bi trebala biti ispitana na poseban način, ili putem videolinka ili uz pomoć stručne osobe kako bi se sekundarna traumatizacija što manje dovela u pitanje odnosno kako bi ona trpjela što manje trauma tijekom sudskog postupka.”

Zaklučio je kako “ovdje postoji jedan procesni vakuum u ovoj situaciji – s jedne strane dobijete zaista bombastičnu vijest o jednom ozbiljnom kaznenom djelu gdje više počinitelja, u ovoj fazi potencijalno vrši jedno vrlo ozbiljno kazneno djelo kroz duži vremenski period. S druge strane imate činjenicu da je istraga u ovoj fazi postupka tajna i da vi jednostavno cjelokupan uvid. Dakle, javnost nema cjelokupan uvid o svim ovim dokazima koje su u ovoj fazi Državno odvjetništvo i policija prezentirali sucu istrage. I tu se zapravo stvara problem gdje nije dobro da se kroz medijske postupke i medijske natpise vodi kazneni postupak. Morate voditi računa o tome da i potencijalni okrivljenici imaju pravo na obranu, a s druge strane, morate zaštititi dignitet žrtve u ovoj vrlo osjetljivoj fazi postupka. Ova faza postupka će zapravo determinirati cijeli tijek daljnjeg kaznenog postupka.”

Ako sud odbaci optužbu djevojčica može izvoditi sve dokaze i dokazivati svoju tezu u tok kaznenom postupku.

“Prvo može doći do odbačaja kaznenog progona od strane Državnog odvjetništva. U tom slučaju, žrtva putem svojeg branitelja može preuzeti kazneni progon i predlagati i izvoditi sve one dokaze koje bi eventualno Državno odvjetništvo i suci propustilo izvesti, a ukoliko sud donese oslobađajuću presudu, onda sama žrtva može u građanskom postupku, u postupku za naknadu štete dokazivati svoje pravo i utvrđivati sve činjenice i dokaze jer je građanska parnica šira od kaznene. U tom smislu ona može izvoditi sve dokaze i dokazivati svoju tezu u tok kaznenom postupku. Takav postupak je zaista dugotrajan i mukotrpan i u principu bi bilo dobro da se svi dokazi, sve činjenice i sva utemeljenja kroz vještačenja, razgovor i druge medicinske nalaze utvrde u kaznenom postupku.”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kratko se osvrnuo na slučaj i poručio da je policija svoj posao obavila u skladu sa zakonom.

Peto Kujundžić: Djevojčica mora imati jako veliku zaštitu

Predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić gostujući u RTL.-u nije htjela komentirati konkretni slučaj iz Zadra budući da je još u istrazi te da o njemu zna vrlo malo, većinom iz medija. No kazala je kako su kaznena djela protiv spolne slobode, gdje su počinitelji mlađi punoljetnici, i na Županijskom sudu u Zagrebu česta.

U zadarskom slučaju žrtva je 15-godišnjakinja, odnosno dijete. Peto Kujundžić je opisala kako teče sudski postupak:

”To je završetak 8. razreda osnovne škole. Ako je takva djevojčica žrtva kaznenog djela, ona mora imati jako veliku zaštitu. Kao žrtva, osim što ima pravo na opunomoćenika koji će biti plaćen iz budžetskih sredstava suda, ona ima pravo na savjete i upozorenja savjetnika koji će joj reći što slijedi, nekog tko će pratiti slučaj zajedno s njom. Ona ima pravo da bude zaštićena od bilo kakve odmazde ili zastrašivanja.”

Na pitanje je li moguće da žrtva nije ispitana, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu pojašanjava:

”Kada se uhiti neki osumnjičenik kaznenog djela, ako ga policija dovede kod suca istrage i ako državni odvjetnik zatraži određivanje istražnog zatvora, tada naravno da ne može prije toga biti ispitana žrtva. Međutim, kad se radi o spolnom kaznenom djelu, kad su djeca u pitanju, policija je u roku od tri dana dužna obavijestiti da se takav slučaj dogodio. Kada prijava dođe do državnog odvjetnika, on je dužan sucu istrage predložiti hitno ispitivanje žrtve, u ovom slučaju videolinkom uz posebne stručne osobe koje znaju raditi forenzički intervju.”

Danas su civilne udruge zatražile od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja.

”Sudac i državni odvjetnik nikada ne mogu odgovarati za određeni postupak i davanje mišljenja u pojedinom predmetu koji radi. Vezano za predmet koji radi, on može biti ožalbeni i neko drugo tijelo, u ovom slučaju izvanraspravno vijeće ili Viši sud će odlučivati. Dakle, ne stegovni postupak”, kaže Peto Kujunžić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT/dnevnik.hr/RTL