Demograf Šterc o Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva: ‘Zadovoljni smo velikim odazivom studenata’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva novi je dvopredmetni studij odobren ove jeseni, koji studenti studiraju u paru s još nekim drugim studijem na Hrvatskim studijima. Protivno svim očekivanjima, novi studij demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, iako odobren tek u jesenskom roku, upisalo je čak 37 studenata.

Voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima, demograf Stjepan Šterc ističe da su se obradovali velikom odzivu studenata, koji uglavnom dolaze iz Slavonije, Dalmacije, Zagreba i okolice Zagreba, ali ima ih iz Rijeke i Istre.

Studij demografije studenti su, kaže, najčešće birali u kombinaciji sa sociologijom, komunikologijom, poviješću, prenosi Večernji list.

> Ivan Perkov odgovara Pupovčevim Novostima nakon napada na Studij demografije i hrvatskog iseljeništva

> Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević: ‘Bilo je vrijeme da se pitanja demografije i hrvatskoga iseljeništva uzdignu na razinu studija’

> Demograf Šterc o novom studiju demografije na Hrvatskim studijima: ‘Jedni napišu da će to biti ustaški studij, a drugi ga uspoređuju s Kumrovcem’

Inače, odobrena je kvota za studij demografije za 35 studenata iz Hrvatske te deset njih iz inozemstva, koji će ga tek od sljedeće godine moći u praksi i upisati jer se zbog prijave za studentske domove i druge procedure trebaju prijaviti u ljetnom roku.

Šterc kao voditelj Odsjeka za demografiju i profesor ovim mladim ljudima zadovoljan je što je demografija koja po znanstvenoj sistematizaciji spada u područje društvenih znanosti napokon uzdignuta na razinu studija jer je dosad bila svedena samo na kolegij, odnosno Katedru za demografiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iako je riječ, kaže, o prevažnoj problematici za ovu zemlju.

Ivan Brdarić (18) iz Đakova student je demografije i povijesti, koji je upisom na ovaj studij odustao od odlaska u Njemačku.

– Posljednjih godina mladi iz Đakova odlaze većinom u Njemačku, odlaze cijele obitelji zbog loše socijalne situacije. Razmišljao sam i ja u srednjoj školi o odlasku u Njemačku, jer znam njemački jezik, ali odustao sam kad sam se upisao na fakultet. Sad se više ne vidim vani – kaže Brdarić za Večernji list.

Nikola Bujanović (21) iz Dugog Sela studira demografiju i kroatologiju.

– Žao mi je što ljudi napuštaju zemlju zbog lošega financijskog stanja, korupcije, osobito na političkoj razini, i jer im je ovdje teško zasnovati obitelj i pristojno živjeti. Ali ja volim ovaj grad i ovu državu i ne bih mogao zamisliti da živim igdje drugdje. Ako svi odemo, tko će ovdje živjeti? Želim poručiti mladima da se bore za budućnost svoje zemlje i ostanu – ističe Bujanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list