Predsjednica Grabar-Kitarović: ‘Zgrožena sam viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice’

Foto: fah

“Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice”, objavila je na svojoj Facebook stranici predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, povodom vijesti kako je je sedam mladića prisililo maloljetnicu na spolni odnos, a potom je snimkama ucjenjivali na daljnje odnose godinu dana. Javnost je dodatno šokirala činjenica kako su mladići pušteni da se brane sa slobode.

“Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici.

Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju”, napisala je predsjednica.

“Ne postoji opasnost od ponavljanja djela”

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković obratio se javnosti u ponedjeljak kako bi objasnio zašto su pušteni na slobodu.

Prema prijavi, silovanja su snimili mobitelom te je snimkama ucjenjivali godinu dana kako bi od nje iznudili nove odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

U subotu su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu. Svi su pušteni da se brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i maloljetnica.

“Sudac je procijenio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema”, kazao je Visković, dodavši da su u petak privedena petorica mlađih punoljetnika, dobi od 18 do 20 godina.

“Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjeru opreza. Procijenio je da nema opasnosti od ponavljanja djela, a istražni zatvor zamijenio je mjerama opreza, jer postoji opasnost od utjecanja na žrtvu”, rekao je Visković, dodavši da mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Županijsko državno odvjetništvo će se žaliti na ovu odluku suda, a Visković je rekao da će o njoj brzo biti odlučeno. “S obzirom da će se žaliti isključivo državni odvjetnik, moglo bi biti brzo. Ne znamo hoće li se osumnjičenici žaliti na mjere opreza”, rekao je.

Upitan treba li se voditi računa o izrazito negativnoj reakciji javnosti, Visković je rekao: “Percepcija javnosti je vođena bombastičnim napisima u novinama. Oni su jednostrani i stavljaju se radi čitanosti, a ne zbog onoga što se dogodilo. Zbog ovoga se često nepotrebno dižu tenzije”, rekao je Visković.

Nije mogao govoriti o detaljima spisa, jer je istraga tajna i zato što se radi o maloljetnicima. Kaznena djela koja su u pitanju jesu silovanje maloljetne osobe i bludne radnje.

Na pitanje je li sudac napravio grešku kad je osumnjičenike pustio da se brane sa slobode, Visković je rekao, prenosi N1, da ne može odgovoriti na to pitanje, jer je žalba tek upućena te da sudsko vijeće o tome treba odlučiti.

Što se tiče snimki silovanja, Visković je rekao da su one navodno postojale, ali da ih u spisu nema. “Protiv dvojice maloljetnika postoji prijava, ali nema ništa u smislu procesuiranja”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1