Obersnel kao Tito: “Građani nemaju prava na referendumske inicijative u mom gradu”

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je Milan Bandić odlučio u Zagrebu naplaćivati lokacije za izjašnjavnje građana o referendumu, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel otišao je još korak dalje te u potpunosti zabranio prikupljanje potpisa u Rijeci, prisvojivši si pravo da on kao gradonačelnik odlučuje o čemu se građani smiju izjašnjavati.

Građanskoj inicijativi “Narod odlučuje” grad Rijeka nije izdao dozvolu za prikupljanje potpisa.
Dozvolu za prikupljanje potpisa isto tako nije dobila ni građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”, koju je Obersnel napao prozivajući je za “toleriranje nasilja nad ženama i djecom”.

Obersnel je u svojem odgovoru čitavoj javnosti objasnio da upravo on odlučuje o čemu se građani trebaju izjašnjavati.

U svojem rješenju poručuje:

„Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”, u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na traženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu … Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim.“

Priopćenje gradonačelnika Obersnela Net.hr prenosi u cjelosti:

“Poštovani,

Slijedom Vašeg zahtjeva za odobrenje postavljanja štandova na 25 lokacija području grada Rijeke za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (Konvencije vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji), obavještavam Vas da Vam ne odobravamo postav štandova za prikupljanje potpisa za navedeni referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka.

Istanbulska konvencija je dokument koji štiti žene od svih oblika nasilja te u cilju ima sprječavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Ova Konvencija pridonosi suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promiče punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena, a ujedno ima svrhu stvaranja sveobuhvatnog okvira, politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Osim navedenog, konvencija ima karakter međunarodnog dokumenta, odluku o njenoj ratifikaciji donio je Hrvatski sabor i tom odlukom Hrvatska je stala uz bok sljedećim zemljama s kojima dijelimo ne samo pripadnost europskom kulturno-društvenom miljeu nego i očitu usmjerenost prema nužnosti zaštite žena i djece od svih oblika obiteljskog nasilja: Španjolska, Italija, Austrija, Portugal, Njemačka, Francuska, Švedska, Finska, Norveška, Danska, Poljska, Nizozemska, Belgija, Slovenija, San Marino, Malta, Monako, Rumunjska, Andora, Gruzija, Estonija, Cipar, Švicarska, Srbija, Turska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Island.

Ovom Konvencijom žele se iskorijeniti nazadni, konzervativni, zdravom razumu protivni, ali nažalost još uvijek živi, oblici zlostavljanja, diskriminiranja i ugrožavanja žena i djece.

Stoga je posve nejasno s kojim ciljem tražite otkazivanje Istanbulske konvencije. Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Za Rijeku je to posve neprihvatljivo.

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“, u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom.

Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim. Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava.

Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/net.hr