Obilježen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Kardinal Grech održao Lectio magistralis

sveučilišta
Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježen je svečanim akademskim činom u Velikoj dvorani HKS-a u četvrtak 1. lipnja. Obilježavanje Dana započelo je svečanim misnim slavljem koje je u Sveučilišnoj kapeli predvodio rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti su, uz Velikog kancelara HKS-a mons. Dražena Kutlešu, nadbiskupa zagrebačkog, prisustvovali kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode; kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru; mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te hrvatski (nad)biskupi; u ime predsjednika RH Jadranka Žarković, savjetnica za odgoj i obrazovanje; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Željko Reiner; u ime predsjednika Vlade RH Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova; Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja; Vili Beroš, ministar zdravstva; u ime gradonačelnika grada Zagreba Damir Bakić, član Gradske skupštine; rektori hrvatskih sveučilišta; u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti potpredsjednik Davor Miličić i brojni drugi uvaženi gosti.

Rektor Tanjić istaknuo je kako su ovakvi susreti dragocjeni jer omogućuju da se na trenutak zastane i podijele radosti i nade, kao i poteškoće i tereti. Zahvalio je svima koji Sveučilište prate molitvom, podrškom, suradnjom, blizinom, savjetom i prijateljstvom. Posebno je zahvalio dosadašnjem Velikom kancelaru kardinalu Josipu Bozaniću za osnivanje HKS-a, pastirsku brigu i doprinose u razvoju Sveučilišta. Rektor je zahvalio i za dar novog Velikog kancelara mons. Dražena Kutleše.

“Uvjeren sam da će Duh Gospodnji koji nam Vas je darovao kao novoga pastira učiniti našu suradnju plodonosnom i blagoslovljenom na dobro Crkve zagrebačke, našeg Sveučilišta i cijelog hrvatskog društva”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanjić: Sveučilište je izraslo iz srca Crkve

Rektor Tanjić upoznao je okupljene sa situacijom, projektima i napretkom Hrvatskog Katoličkog sveučilišta rekavši da su “mnogi nastavnici i studenti kroz mnoštvo različitih aktivnosti, skupova, predavanja i volonterskih sati pokazali što znači voljeti Sveučilište i kako raditi u ljubavi i predanju”.

“Naše sveučilište je drugačije jer je izraslo iz srca same Crkve. Time je njegovo poslanje ljepše jer svjedoči svu ljepotu Crkve i teže jer nikada nije lako biti na razini onoga što je Crkva i to Sveučilište pozvano svjedočiti i darovati, posebice mladima. I naše je Sveučilište plod sinodskoga hoda Zagrebačke Crkve i svojim djelovanjem pokazuje upravo takvo lice Crkve. Na našem Sveučilištu je više laika nego svećenika. Gotovo pola nastavnika te više od pola studenata su žene. Većinom su to mladi obiteljski ljudi kojima je ovih mjeseci najveći problem kako pronaći mjesto u vrtiću za svoju djecu. U takvoj zajednici tražimo suglasje vođeni, ne vlastitim interesima, nego tražeći mudrost i razboritost od tvorca suglasja Duha Svetoga. I mi tražimo načine kako biti dio sinodalnog hoda crkve i kako djelovati”, kazao je Tanjić.

U ime rektorskog zbora Republike Hrvatske obratio se rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te istaknuo da se bolje društvo može stvoriti jedino uz oblikovanje mladih ljudi, a da se pružanjem osnovnih vrijednosti u životu stvarati prave temelje za moderno društvo. Čestitao je 17. obljetnicu postojanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta “sa željom da ono i dalje bude svjetionik u upravo ovome što je, a to je pružanje znanja, a itekako i iskrenosti i boljega društva. Sve ono što sada činite upravo je na tom tragu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Ulagati u znanje i napredak

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović naglasio je da je “poznato koliko u Vladi ističemo važnost ulaganja u rast i razvoj naše zemlje i težnju da društvo u kojem živimo bude društvo znanja i napretka.” Dodao je da “Vlada aktivno podupire i podupirat će razvoj Hrvatskog katoličkog sveučilišta ne samo materijalno, nego i u razvojnom smislu. Posebice, kao i do sada uvažavajući akademsku neovisnost i prepoznavanje potreba i izazova suvremenog društva te sukladno tome pružajući podršku za promišljeni razvoj Sveučilišta za budućnost kroz adekvatne studijske programe.”

Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački kazao je da je “Sveučilište zapravo, kao što i samo ime kaže, mjesto gdje se misao rađa, raste i sazrijeva otvoreno i simfonijski.” Opisao ga je kao “hram u kojem je znanje poslano osloboditi se uskih okvira imanja i posjedovanja kako bi postalo kultura, tj. kultivacija čovjeka i njegovih temeljnih odnosa s Transcendentnim, s društvom, s poviješću, sa stvorenim čovjekom. Upravo nam je takav stav potreban u hrvatskom društvu i u Crkvi, u oblikovanju kojega nezamjenjivo mjesto ima akademska zajednica, napose sveučilišta kojih je i Hrvatsko katoličko sveučilište važan dio.

Poslani smo biti otvoreni i djelovati simfonijski oslobađajući se uskih okvira imanja i posjedovanja kako bi svi doprinijeli kultivaciji čovjeka i otvaranju njegovih temeljnih odnosa koje papa Franjo ističe. To je posebna zadaća sveučilišne zajednice te stoga zahvaljujem svima onima koji su uključeni u znanstvene, obrazovne i nastavne procese na našem Sveučilištu te u cijeloj hrvatskoj akademskoj zajednici.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Grech: Crkva stalno mora birati put kojim ide

Lectio magistralis održao je generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech pod naslovom “Promišljanje o strukturnom elementu demokratske države i sinodalne Crkve”.

Kardinal Grech, tumačeći riječ suglasnost, kazao je da je “prvi zaključak koji je od temeljnog značenja za argument koji ističem: suglasnost je temeljni element života svakog društva, bilo građanskog ili vjerskog. U demokratskoj zajednici, jedan od najdelikatnijih i najosjetljivijih čvorova koji se tiču života cjelokupnog stanovništva jest stupanj kojim njegovi građani sudjeluju u političkoj vlasti. Na taj je način zrelost društva moguće mjeriti njegovim poštovanjem suglasnosti upravo zato što će to poštovanje utjecati na pojedinca, zajamčenog u njegovoj slobodi misli i govora. Baš kao što će utjecati na svakoga u njegovu svojstvu naroda i nacije čak i prije nego stvori državu”, te nastavio svoje predavanje dotičući se suglasnosti u građanskom društvu.

Osvrnuo se i na pitanje suglasnosti u ranoj Crkvi, kao i suglasnosti u sinodalnoj Crkvi.

“Suglasnost koju Crkva predlaže nije usporediva s onom demokratskih sustava. Ono što jamči postojanost Crkve u vjernosti pologu vjere nije ljudska suglasnost koja je rezultat mehanizama javnog mnijenja, nego uvijek i samo djelovanje Duha Svetoga. Crkva zna cilj svojega putovanja, no stalno mora birati put kojim ide. To je logika povijesti i čovječanstva koje je pozvano birati svoju sudbinu”,istaknuo je kardinal Grech, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.