Obljetnica ratne postrojbe diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata “A” Hrvatske ratne mornarice

Foto: Arhiva MORH

U prigodi obilježavanja dana postrojbe, u petak, 19. listopada 2018. godine, od 11.15 sati počinje svečani program obilježavanja, a u 12.00 sati, u amfiteatru Vojnog učilišta u vojarni admiral Sveto Letica-Barba, hrvatskom branitelju poručniku fregate Mihajlu Viceliću, bit će uručeno odlikovanje Reda hrvatskog trolista, kojim ga je odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske. Odlikovanje će uručiti izaslanik predsjednice, stoji u priopćenju za medije.

Potom će ronioci HRM-a položiti vijenac na spomenik pod morem, u čast svim poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe, kao i roniocima iz civilnih klubova koji su dali nemjerljiv doprinos u počecima Domovinskog rata.

Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata “A” HRM ustrojen je u listopadu 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM te bivših pomorskih diverzanata i ronilaca koji su do tada napustili JRM.

Temelj za ustrojavanje ove elitne postrojbe bila je zapovijed tadašnjeg načelnika GS OSRH generala Antona Tusa od 16. listopada 1991. godine o formiranju diverzantskih grupa i odreda u svim granama OS RH pa tako i u HRM. Taj dan su diverzanti HRM izabrali kao dan svoje postrojbe.

Namjena diviziona u sastavu HRM i OS RH bila je djelovanje na operativno taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima pa je tako postrojba tijekom ratnih djelovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu.

Osim bojnih djelovanja pripadnici postrojbe su bili uključeni i u pronalaženje mina i minskih sidrišta ispred Ratne Luke Lora te u osiguranje raketne topovnjače “Petar Krešimir IV”, čija se gradnja završavala u brodogradilištu u Kraljevici. Krajem rujna 1992. godine postrojba je uključena u bojna djelovanja na Južnom bojištu.

U znak zahvalnosti za sveukupan doprinos u obrani tog područja mještani Posedarja postavili su spomen ploču pomorskim diverzantima HRM i ostalim braniteljima na posedarskoj rivi.

Dijelovi postrojbe sa stalno spremnim snagama bili su konstantno raspoređeni na Južnom bojištu te u području Maslenice sve do okončanja OA Oluja. Pored operativnih zadaća u postrojbi se obučilo preko 500 pripadnika OS RH za razne nivoe vojnih ronilačkih zadaća.
Kroz postrojbu je od njenog ustrojavanja pa do gašenja u prosincu 2007. godine prošlo 135 pripadnika. U ratnim djelovanjima poginulo je 7, a ranjen je 1 pripadnik postrojbe. Nakon rata do danas je umrlo još 9 bivših pripadnika postrojbe.

Preustrojem OS RH i HRM postrojba je ugašena 31. prosinca 2007. godine, ali njeni pripadnici svoju pripadnost ovoj elitnoj postrojbi i danas s ponosom ističu nastavljajući njegovati zajedništvo iskovano u Domovinskom ratu.

Za uspješno provođenje borbenih zadaća u OA Maslenica te pokazanu borbenost, požrtvovnost i iznimnu hrabrost u provedbi te operacije Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Franjo Tuđman pohvalio je 16 pripadnika postrojbe.

Za uspješno obavljanje bojnih zadaća i iskazanu hrabrost i samopožrtvovanje prilikom izgradnje pontonskog mosta 12 pripadnika postrojbe su pohvaljeni od Načelnika GS OS na prijedlog Zapovjednika Zbornog područja Split.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stipe Mesić pohvalio je postrojbu povodom Dana OS RH 2006. godine, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović je u povodu 20. obljetnice HRM i Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata odlikovao postrojbu odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog za iskazanu hrabrost u ratu.

Protokol 19. listopada 2018.

11.00 sati – prikupljanje na ulazu u vojarnu
11.15 sati – paljenje svijeća u znak sjećanja na poginule i umrle pripadnike postrojbe
ispred spomen sobe u Zapovjedništvu HRM-a,
11.30 sati – prijem obitelji poginulih branitelja kod Zapovjednika HRM-a,
12.00 sati – u amfiteatru br.1 HVU u vojarni admirala Svete Letice-Barbe uručenje odlikovanja poručniku fregate Mihajlu Viceliću,
klapa „ Sveti Juraj“ HRM-a intonira himnu,
12.05 sati – govor zapovjednika postrojbe,
12.10 sati – govor predstavnika HRM-a,
12.15 sati – nastup klape „ Sveti Juraj“ HRM-a,
12.25 sati – govor izaslanika načelnika GSOSRH, brig Dragiše Konse,
12.30 sati – govor izaslanika Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice OS RH
12.40 sati – uručenje odlikovanja hrvatskom branitelju poručniku fregate Mihajlu Viceliću,
12,45 sati – uručenje Spomen plakete od strane zapovjednika postrojbe izaslaniku
predsjednice RH,
12.50 sati – govor odlikovanog pripadnika postrojbe
12.55 sati – nastup klape „ Sveti Juraj“ HRM-a
13.15 sati – isplovljenje broda do spomenika kod o. Škojića ispred RL Lora, gdje će
ronioci položiti vijenac pod more,
14.15 sati – uplovljenje u luku Lora,
14.30 sati – sveta misa u kapelici u vojarni admirala Svete Letice-Barbe,

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr