Obustava isporuke lijekova: Nestašice po bolnicama ili skuplje zdravstveno?

Foto: snimka zaslona, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Veledrogerija očekuje milijardu kuna do sutra, ako je ne dobije, bit će problema, kažu.

Prijeti li hrvatskim bolnicama nestašica lijekova – pitanje je koje se nameće nakon što je najveća veledrogerija izvijestila da obustavlja isporuku lijekova bolnicama – nenaplaćeni dugovi došli do grla najvećoj hrvatskoj veledrogeriji koja je obustavila isporuku bolnicama, javlja RTL.

Vlada ima spreman odgovor, s ponudom ministar zdravstva stiže na sutrašnji sastanak, a prije njega u pomoć dubrovačkoj bolnici stigli su vatrogasci.

Dubrovačka bolnica više neće dobivati opremu i lijekove ako ne podmiri dugovanja prema velerogerijama. A zbog embarga na isporuku, iz skladišta u Splitu do bolnice transportirali su je vatrogasci.

“Dokle ove zalihe traju bit će ok, ali poslije toga bit će problema jer nećemo moći nabavljati lijekove i pored plaćanja unaprijed po ponudama. Posebno će biti problema s dijalizom, posebno skupim lijekovima, za onkološke i covid bolesnike. Tu neke zalihe imamo, možda za tjedan dana, poslije toga će biti problema”, kazao je Pavo Perić, pomoćnik ravnatelja OB Dubrovnik za financijsko poslovanje.

No nije samo u problemu dubrovačka bolnica, već i sve ostale, osim one u Lovranu.

Jer najveća veledrogerija odlučila je da im neće poslati niti jednu kutiju lijekova dok ne ispoštuju rok plaćanja od 60 dana.

Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike kaže: “Jednostavno, mi više nismo mogli. Mi potražujemo u ovom trenutku dvije milijarde i 100 milijuna kuna, mislim da nema nijednog sustava u Hrvatskoj koji potražuje od države i milijardu kuna.”

Ovako više ne može

Ministra Vilija Beroša prozivaju da im se ne javlja, a na neizdrživo stanje upozorava i HUP-ova Koordinacija veledrogerija.

“Kako stvari stoje, mi uvijek dođemo u situaciju da na kraju rješenje traži ministar financija. Pa ja onda ne znam zašto u Hrvatskoj postoji ministar zdravstva? Pa to je njegov posao, on mora urediti taj sustav… Ovako to više ne može”, rekao je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Sutra su pozvani na sastanak.

“Očekujemo sutra odgovor da će Medici biti isplaćeno milijardu kuna i u tom trenutku mi možemo normalno početi obavljati svoju redovitu djelatnost”, rekao je Herceg.

Na pitanje a što ako će biti plaćeno manje, kaže: “Onda ćemo imati problem.”

No, za predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića situacija je – uobičajena: “Svako malo veledrogerije kada dođe neki važni termin, jel to Božić ili Uskrs, ili slučajno neki datum izbora – složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju isplatiti.”

> Premijer o predsjedniku RH: Ponaša se kao iskompleksirani, ljubomorni lažljivac

“Zadaća države je osigurati da bolnički sustav funkcionira. A onda kada se kaže da je uobičajeno, da se pred izbore blokira isporuka lijekova, e onda je to divljaštvo. I mi to u SDP-u osuđujemo, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Veledrogerije ukupno potražuju čak 6 i pol milijardi kuna, a dok se konačno ne nađe prihvatljivo trajno rješenje – deblji kraj izvući će građani. Ministar zdravstva Vili Beroš odgovara da je svjestan problema i u dogovoru s ministrom financija za sutra je pripremio privremeno rješenje.

U planu je da dug u zdravstvu nadoknade svi koji rade većim izdvajanjima iz plaće.

“Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerija u 11 sati. Apsolutno smo i više nego svjesni problema i predložit ćemo rješenje koje je usluglašeno s Minsitarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan hrvatski građanin ne ostane bez lijekova. Radimo i plan i za dugotrajnije reforme zdravstvenog sustava”, kazao je Beroš koji je na pitanje uključuje li plan poskupljenje zdravstvenih usluga rekao da ne uključuje direktno.

“Ne vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti neposredno plaćati za usluge, međutim stupanj izdvajanja iz naših plaća za zdravstvo bi se mogao povećati”, kazao je Beroš, no nije htio precizirati kada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl