Obustavljena potraga za nestalim roniocem

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) provela je i koordinirala akciju traganja za hrvatskim roniocem A.S. (rođen 1972. godine), čiji nestanak je prijavljen 5. kolovoza. Složena akcija traganja trajala je do sinoć u 19 sati. Nažalost, nestali ronioc za sada nije pronađen, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Akciju traganja na splitskom području nadzora pomorske plovidbe provodila je Središnjica u široj koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, svim lučkim ispostavama, Pomorskom policijom, Obalnom stražom, Gorskom službom spašavanja Split, Ratnim zrakoplovstvom RH, ronilačkim klubovima i privatnim zrakoplovom, uz uključenost gotovo svih sudionika u pomorskom prometu na ovome plovnom području, koji su putem obalnih radio postaja redovito obaviještavani i pozivani na pojačano motrenje plovnoga područja u slučaju nailaska na nestaloga ronioca.

Osim prvoga dana potrage kada je pronađeno plovilo kojim se nestali ronioc otisnuo do pozicije urona, kao i podvodne ribolovne puške koja je pronađena u zoru 8. kolovoza nedaleko pozicije urona, do danas nisu pronađeni nikakvi drugi tragovi koji bi upućivali na neku od mogućih pozicija i situacija nestaloga ronioca.

U potragu podmorja bili su uključeni pripadnici specijalne ronilačke postrojbe Pomorske policije Split kao i ronioci Gorske službe spašavanja Split, koji su koordinirano širili područje podmorske potrage za nestalim od predviđene pozicije prvoga urona na dalje. Nažalost niti brojnim pretragama podmorja nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na nestaloga ronioca.

Posljednja tri dana trajanja akcije u potragu se dragovoljno prijavio i pilot privatnoga zrakoplova, koji je u koordinaciji sa Središnjicom izvršio prelete akvatorija otoka Lastova na relaciji Sušac – Biševo, te je ukupno preletio područje potrage od 1.700 kvadratnih kilometara, no također bez ikakvih uočenih tragova.

Središnjica je u dogovoru sa Ratnim zrakoplovstvom RH u potragu uključila i vojni helikopter koji je ukrcao priopadnike Gorske službe spašavanja i kojim je 9. i 10. kolovoza obavljen dodatni zračni nadzor navedenoga područja pretrage, ali niti tada nije uočen nestali ronioc, kao niti ikakvi tragovi na površini mora i obalama otoka koji bi upućivali na nestaloga.

Unatoč uloženom angažmanu i požrtvovnosti iskazanoj u intenzivnoj potrazi od strane svih sudionika ove akcije, potraga do danas nažalost nije dala nikakve rezultate, stoga je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izdala nalog za obustavom mjera traganja i spašavanja u okviru akcije traganja za nestalim roniocem, uz zahvalu svim sudionicima akcije.

Za nestalim hrvatskim roniocem nadalje će se tragati u okviru redovnih aktivnosti iz nadležnosti Lučke kapetanije Split, pripadajućih ispostava te svih ostalih sudionika u pomorskom prometu na području nestanka ronioca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: facebook