Od danas su u Zagrebu obavezne famozne plave vrećice zbog kojih već pljušte tužbe: Donosimo vam sve informacije na jednom mjestu

vrećice
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Od danas je na snagu stupio nosi sistem naplate i prikupljanja mješovitog otpada u Zagrebu. Plave vrećice tzv. ZG vrećice, koje građani moraju kupovati po jediničnoj cijeni od dvije, četiri i osam kuna kao i novi sistem prikupljanja otpada kojeg je smislila zagrebačka gradska Uprava na čelu s ekstremno lijevim Tomislavom Tomaševićem na čelu Grada, naišli su na val kritika. Za vas na jednom mjestu donosimo najvažnije informacije oko famoznih ZG vrećica, ali i objedinjene kritike na račun novog način prikupljanja i naplate odvoženja otpada u Zagrebu.

Cilj novog načina prikupljanja otpada je natjerati građane na razdvajanje miješanog otpada. Ako razdvajate plastiku, papir i bio otpad imat ćete manje miješanog, a samim time i manji trošak. Naime, plave vrećice koje ćemo od danas morati koristiti za miješani otpad imaju značajno višu cijenu od normalnih vrećica. Slagali se s time ili ne, nova pravila su na snazi.

Donosimo vam pregled najbitnijih servisnih informacija, ali i sažetak kritika upućenih novom načinu prikupljanja otpada u glavnom gradu Hrvatske.

Što se mijenja?

Dok u odvozu i zbrinjavanju otpada koji se reciklira – papira, plastične, metalne i staklene ambalaže te biootpada – nema promjena, u slučaju miješanog komunalnog otpada uvodi se novi model sakupljanja i naplate.

Prema novom modelu, korisnici usluge plaćat će fiksnu mjesečnu naknadu za odvoz otpada, odnosno minimalnu cijenu fiksne javne usluge kako propisuje Zakon o gospodarenju otpadom, odnosno s njime usklađena Odluka o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, dok će zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada plaćati kroz kupnju za to namijenjenih, specijaliziranih vrećica volumena 10, 20 ili 40 litara.

Gdje kupiti ZG vrećice?

Vrećice će biti dostupne na više od 500 prodajnih mjesta u gradu, uključujući trgovine, trgovačke centre, kioske, poslovnice Zagrebačkog holdinga i druga mjesta.

Koja je cijena odvoza otpada?

Cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) iznosit će 45 kuna (5,97 eura) mjesečno za korisnike usluge iz kategorije kućanstvo, odnosno 90 kuna (11,95 eura) mjesečno za pravne osobe i obrtnike.

Fiksnom iznosu treba dodati cijenu utrošenih vrećica i tako dolazimo do mjesečnog troška za odvoz otpada.

Gdje se odlažu ZG vrećice?

Miješani komunalni otpad od 1. listopada prikuplja se samo u standardiziranim ZG vrećicama, koje se odlažu u standardizirane spremnike za miješani komunalni otpad koje je korisnicima osigurao davatelj usluge, odnosno Podružnica Čistoća.

Koriste li se i dalje žute vrećice?

Do daljnjega je predviđeno da se koriste posebne vrećice za plastični otpad u skladu sa zakonskim propisima.

Što sa zgradama?

U skladu s Odlukom o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, svi korisnici obvezni su svoje spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada te reciklabilnog komunalnog otpada držati “pod ključem”, odnosno u:

zaključanim smetlarnicima i podrumima, haustorima, ograđenim dvorištima, tipiziranim boksovima, koji su smješteni unutar katastarske čestice nekretnine ili smješteni na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba.

Ako to nije moguće – korisnici od Grada tražite dodjelu javne površine za tipizirane boksove za spremnike, kako bi isti bili pod ključem, odnosno nedostupni trećim osobama.

Koje troškove pokriva fiksna mjesečna naknada?

Iznosi cijene obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksna mjesečna naknada za korisnike javne usluge iz kategorije korisnika kućanstvo i korisnike javne usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo, pokriva troškove kompletnog sustava i pripadajuće infrastrukture koja svakom korisniku omogućava:da odvojenom predajom otpada smanji miješani komunalni otpad, a time i količinu otpada koji se obračunava u varijabilnom dijelu cijene.

Drugim riječima, cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksna mjesečna naknada) pokriva troškove čija je svrha pružanje javne usluge, što uključuje troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, troškove prijevoza otpada, troškove obrade miješanog komunalnog otpada i biootpada troškove koji su nastali radom reciklažnog dvorišta i mobilnog reciklažnog dvorišta zaprimanjem bez naknade otpada nastalog u kućanstvu na području Grada Zagreba za koje je uspostavljeno reciklažno dvorište, troškove prijevoza i obrade glomaznog otpada koji se prikuplja u okviru javne usluge i
troškove vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u vezi s javnom uslugom.

Što ako miješani otpad ne bacim u ZG vrećici?

Tijekom razdoblja prilagodbe, korisnici kod kojih se utvrdi nepropisno odlaganje miješanog komunalnog otpada dobivat će samo pisana upozorenja.

Nakon tog razdoblja, za nepropisno odlaganje miješanog komunalnog otpada izdavat će se obavijesti o ugovornoj kazni.

Kada više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik, sukladno udjelima u korištenju spremnika. Iznos određene ugovorne kazne iskazuje se na zasebnoj stavci na računu za javnu uslugu.

Kolike su kazne?

Korisnik usluge koji ne ispunjava svoje obveze ili ih neuredno ispuni dužan je platiti ugovornu kaznu u iznosu koji je razmjeran troškovima uklanjanja posljedica ovim člankom opisanog postupanja, a najviše u iznosu od 500,00 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000,00 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo

Ovdje možete pročitati više o kaznama.

Tko ima pravo na besplatne ZG vrećice?

Onaj tko tijekom mjeseca najmanje jedanput koristite usluge reciklažnog dvorišta ostvaruje pravo na četiri vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 10 l mjesečno (što je ekvivalent vrijednosti u visini od 8,00 kn mjesečno).

Kućanstvo u kojem živi dijete starosti do 3 godine koje koristi pelene ostvaruje pravo na četiri vrećice od 10 l mjesečno (što je ekvivalent vrijednosti u visini od 8,00 kn mjesečno).

Pravo na besplatne vrećice ima i kućanstvo u kojem stanuje osoba koja koristi pelene za odrasle.

Više detalja pogledajte ovdje.

Val kritika: Cinkanje, plaćanje usluge unaprijed, nespreman sustav…

Gradska vlast očekuje da susjed cinka susjeda ako primijeti da se ne pridržava novih pravila.

”Ako uđemo u zgradu koja ni nakon nekog vremena nije implementirala tu naviku i vidimo da nema niti jedne plave vrećice, onda ćemo kazniti cijelu zgradu. Ako vidimo da samo dio ne koristi vrećice, recimo pet do 10 posto, postoje brojni mehanizmi kojima možemo otkriti o kome se radi”, rekao šef zagrebačke Čistoće, Davor Vić.

> Tomaševićev šef Čistoće: Vjerojatno će doći do međusobnog cinkanja susjeda zbog novog modela za otpad
> Zagrepčani šokirani novim Tomaševićevim planom za odvoz otpada: ‘Ovo je sramota!’

Kazao je kako ipak ne očekuju da susjed cinka susjeda, no da će do toga vjerojatno doći.
Sporna je i nabava ZG vrećica.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava i bivši direktor sektora u Čistoći Trpimir Majcan podnio je kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu je zbog zlouporabe položaja i ovlasti pri nabavi plastičnih vrećica za komunalni otpad protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, njegovog zamjenika Luke Korlaeta i voditelja Čistoće Davora Vića.

Majcan u prijavi navodi da je sporna javna nabava vrećica za miješani komunalni otpad, vrijedna 53 milijuna kuna.

U druga Ekologija grada je pak od Visokog upravnog suda zatražila da ocjeni zakonitost Odluke o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada smatrajući da nije u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom jer se građanima unaprijed naplaćuje javna usluga koja nije obavljena.

>Zbog vrećica za smeće kaznena prijava protiv Tomaševića, poziv građanima da čuvaju račune

”Osim što u toj cijeni vrećica plaćaju uslugu cijene odvoza koja će se tek naknadno obaviti, građani su tu prisiljeni plaćati nekakvu trgovačku maržu, prisiljeni su plaćati i proizvodnju same vrećice te PDV od 25 posto, a PDV na trgovačke usluge ide po stopi od 13 posto’, ističe Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

‘Pozivam građane da čuvaju svoje račune jer ovo će sigurno pasti, sigurno će se morati ta sredstva vraćati, to će dovesti do totalnog kolapsa za Čistoću i za podružnicu’, poručio je Pavlović.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike izv. prof. dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini grada Zagreba za Narod.hr iznio je sumnju da je gradski sustav spreman na ovakvu promjenu.

>Dobrović o Tomaševićevom modelu za otpad: Od 1. listopada Zagreb ne može dobiti ništa dobroga

”Naime, ova promjena nije radi promjene nego bi trebala stvoriti preduvjete za kružno gospodarenje otpadom u kojem se iz svake otpadne tvari i predmeta nastoji izvući neka korist i primjena. To znači da promjena uključuje puno više od smještaja bokseva za posude i distribucije vrećica na što je administracija jedino usredotočena.
Dobro pripremljena reforma sustava u smjeru kružnog gospodarenja otpadom bi uz uklanjanja posuda s ulice i novog modela naplate morala obavezno uključiti izgradnju onog što u Zagrebu kronično nedostaje – ekološke infrastrukture. Novi način naplate stimulira odvojeno prikupljanje te je za očekivati pojačane količine odvojeno prikupljenog biootpada i suhih reciklabilnih tvari’, kazao nam je Dobrović.

S bloga Zagreb24 stigla je prijava tržišnoj inspekciji protiv plavih vrećica. Naime, autor Aleksandar Savić na blogu podnio je zahtjev za inspekcijskim nadzorom vrećica, proizvoda na tržištu koji nije usklađen s odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

>Bloger iz Zagreba: ‘Kupio sam te svemirske vrećice, pa podnio prijavu inspektoratu jer nisu usklađene sa Zakonom o zaštiti potrošača’

”Uglavnom, odlučio sam kupiti te svemirske vrećice i isprobati ih, pritom sam se pretplatio za 40 kn na uslugu Čistoće (što je protuzakonito jer se komunalne usluge smiju naplaćivati samo nakon izvršenja i obračuna, a ja ću tko zna kad te vrećice potrošiti jer preko 90% otpada furam na reciklažno dvorište)”, piše.

Zamjera što na vrećicama nije naveden i proizvođač kao niti sirovinski sastav vrećica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.