Od ove godine u Rijeci, Zagrebu i dvije županije kreće politički obojan predmet građanskog odgoja u školama

građanski odgoj
Foto: fah; Fotomontaža: narod.hr

Početkom ove godine pisali smo kako Zagreb iduće školske godine, odnosno na rujan uvodi građanski odgoj, kao pilot-projekt u 30 škola. Tada je također najavljeno da će učenici drugih i trećih razreda srednjih škola moći izabrati predmet Škola i zajednica (ŠiZ), čiji je jedan od autora Boris Jokić. Isto je i službeno potvrđeno u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Peternel Tomaševićevom čovjeku za ‘građanski odgoj’: Vodili ste Sorosevo Otvoreno društvo

Dapače, na konferenciji za medije koju je održao SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nije se ni skrivalo kako je u biti riječ o jednom te istom predmetu, samo pod drugim nazivom. Nastava građanskog odgoja i obrazovanja “Škola i zajednica (ŠiZ)” uvodi se u srednje škole prvi put u Hrvatskoj u 14 škola u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je na konferenciji.

Pri tome je Komadina najavio: “Nakon Rijeke i Primorsko-goranske županije, uvođenje građanskog odgoja počinje u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji, a putem zajednice županija nastojat ćemo da se program uvede u škole u svim hrvatskim županijama”.

Usvajanje alternativnih političkih i društvenih stavova

To je program koji su koncipirali Institut za društvena istraživanja u Zagrebu gdje je ravnatelj Boris Jokić, Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka gimnazija gdje se taj program “pilotirao” prethodne školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici će prema ovoj verziji predmeta, sami odabirati pojavu ili problem koji ih zanima iz 11 tematskih cjelina u koje spadaju kultura i mediji, fizička aktivnost i sport, zdravlje, demokracija i civilno društvo, migracije, urbanizam i stanovanje, društvena jednakost, generacije, ekonomija, okoliš, osobne slobode i ljudska prava.

Tematske cjeline osmišljeno su tako da učenici postaju “uspješni” odnosno “kompetentni” usvajanjem pretežito liberalno-lijevih stavova o navedenim pitanjima. Program je toliko politički obojan da se, primjerice, u tematskoj cjelini fizička aktivnost i sport – “tematizira i uloga pretjerane kompetitivnosti, ovisnosti i drugih negativnih aspekata intenzivnog bavljenja fizičkim aktivnostima i sportom”, dok je u svim ostalim cjelinama cilj učenicima tematizirati tzv. diskriminaciju, lažne vijesti, društvene stigmatizacije, razmatranje pitanja kulturne raznolikosti u zajednici, prednosti postojanja inicijativa i organizacija civilnog društva, tematiziraju se migracije u kontekstu “kulturnog pluralizma, tradicionalizma i osobnog razvoja u susretu s drugim kulturama” te “nejednakosti koje su vezane uz rodni identitet, etnicitet ili pak seksualnu orijentaciju” i dr.

Iz navedenoga, vidljivo je kako je cilj ovog školskog predmeta da učenici usvoje alternativne političke i društvene stavove, a možda je baš na to i ciljao Boris Jokić, kada je u siječnju kazao: “Posebno mi je drago da ŠiZ dolazi u Zagreb i iskreno se nadam da će za njim, baš kao u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, pozitivno poŠiZiti učenici i nastavnici”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.