Ogranak HND-a na Hrvatskoj televiziji prosvjedovao zbog smjenjivanja Domagoja Novokmeta s mjesta urednika

foto HINA/ Daniel KASAP

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrvatskoj televiziji (HTV) oštro je prosvjedovao u srijedu zbog “ekspresne i dubiozne” smjene Domagoja Novokmeta s mjesta urednika i voditelja emisije “Otvoreno” nakon emitiranja te emisije u utorak uvečer na temu “Korupcija u sportu”.

“Ekspresna smjena kolege Novokmeta dubiozna je reakcija programskog vodstva HRT-a jer su, u skladu sa procedurama na HTV-u, upravo oni koji su kaznili kolegu Novokmeta imali i priliku i ovlasti reagirati na vrijeme i ne dopustiti emitiranje emisije, ukoliko su smatrali da nisu pozvani svi gosti neophodni za raspravu o najavljenoj temi”, stoji u priopćenju koji potpisuje predsjednica Ogranka Sanja Mikleušević.

Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) Renato Kunić donio je odluku prema kojoj Novokmet više “neće obavljati poslove uređivanja te emisije”, nakon što je Uskok u srijedu prigovorio da u emisiju “Otvoreno”, koja se bavila temom korupcije u sportu, nije bio pozvan njihov predstavnik.

Ogranak HND-a na HTV-u ističe u priopćenju kako se u potpunosti zalažu za poštivanje načela zaštite profesionalnih standarda, koji uključuju vjerodostojnost i nepristranost u izvještavanju, no smjena Domagoja Novokmeta, ističu, još jednom svjedoči o “rastezljivom” poimanju nadležnosti i odgovornosti na HRT-u.

Navode kako je nadređenim urednicima tijekom utorka bio poznat popis gostiju u emisiji “Otvoreno”, no nitko se nije pitao zbog čega među njima nema predstavnika Uskoka, da bi izostanak predstavnika Uskoka, ali tek nakon javne reakcije iz te institucije, postao razlogom drastičnog kažnjavanja Domagoja Novokmeta.

Drže kako se Novokmetova smjena “može tumačiti ne samo kao pritisak na medije već i kao krajnje licemjerna mjera sankcioniranja samo određenih novinara i urednika na HTV-u dok neki drugi mogu nekažnjeno grubo kršiti temeljna etička i profesionalna načela”.

“Napominjemo i kako predstavnici Uskoka novinarima koji su nazočili suđenju u Osijeku, o kojem je bilo govora i u sinoćnoj emisiji ‘Otvoreno’, nisu željeli komentirati slučaj. Također u svom otvorenom pismu, Uskok nije zatražio ispravak bilo kojeg netočnog navoda izrečenog u emisiji, a danas su odbili pozive s HRT-a da javno istupe o toj temi. Slijedom navedenog, i s obzirom da na HRT-u postoje i ostali mehanizmi kažnjavanja mogućih propusta, ostaje upitnim zašto je u ovom slučaju tako drastično postupljeno, kao i što je sa pitanjem odgovornosti svih ostalih unutar uredničke strukture”, stoji u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/hm