Onkološki bolesnici zbog pandemije dobivaju prekasne termine za pregled i ostaju bez hitne dijagnostike

Foto: Thinkstock

Posljednjih je mjeseci bilo više slučajeva pacijentica s rakom dojke koje su zbog nedostupnih termina pretraga morale dulje čekati na terapiju, iako odgađanje može imati posljedice na uspjeh liječenja, piše Novi list.

Nakon neugodnih iskustava koje su zbog manjka radiologa doživjeli onkološki pacijenti koji se liječe u Klinici za tumore, problema s radiološkim pretragama u posljednje vrijeme imaju i onkološki pacijenti na Rebru. Iako se zdravstvene vlasti zaklinju da onkološki bolesnici čitavo vrijeme pandemije imaju osiguranu konstantnu i pravodobnu zdravstvenu skrb, posljednji primjeri iz KBC-a Zagreb pokazuju da ipak negdje nešto šteka, čak i kad se radi o najtežim bolesnicima.

Tako je u posljednjih mjesec-dva zabilježeno više slučajeva pacijentica s rakom dojke koje su zbog nedostupnih termina radioloških pretraga bile prisiljene dulje čekati na terapiju, iako svako odgađanje u zloćudnih bolesti može imati posljedice na uspjeh liječenja, a oboljelima usto donosi i ogroman stres i neizvjesnost.

> Onkološke udruge u otvorenom pismu: Što se događa s Klinikom za tumore?

> Narod.hr istražuje tko je preuzeo onkološke pacijente iz KB Dubrava: Evo što kaže Merkur

> Čelnik HLK: ‘Nedopustivo je da onkološki pacijenti ostanu bez svojih lijekova’

> Dr. Rušinović Sunara: Onkološki su bolesnici zbog antikorona mjera u teškoj situaciji

U prvom slučaju, pacijentici s novodijagnosticiranim rakom dojke, koja je na Rebru početkom srpnja čekala na početak kemoterapije, onkolog je propisao još jednu pretragu magnetskom rezonancom, o kojoj ovisi početak terapije. Pacijentica je kao prvi dostupan slobodan termin za MR u istoj bolnici dobila tek 18. kolovoza, što za nju znači odgađanje neodgodive terapije za punih mjesec i pol dana! Pretragu je tako bila prisiljena obaviti u privatnoj poliklinici o vlastitom trošku ili riskirati negativne posljedice po zdravlje zbog nedostupnosti pravodobne pretrage u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Zakazuju prekasne termine, a ne priznaju privatne nalaze

Još su se dvije pacijentice kojima su njihovi onkolozi zbog sumnje u povratak ili proširenje bolesti tražili hitne radiološke pretrage, ali bez rezultata, na jednak problem s neprihvatljivo dugim čekanjem na pretrage požalile udruzi »Nismo same«.

Obje su se pokušale naručiti preko centralnog naručivanja, najprije nisu dobile nikakav odgovor, a na ponovljeni zahtjev, unatoč tome što im je onkolog napisao da se radi o hitnim pretragama, dobile su termin za dijagnostičku pretragu nakon već zakazanog onkološkog pregleda na koji trebaju donijeti nalaz.

– Istina, one mogu otići na pretragu nekamo drugamo, ali su nam se pacijentice već žalile da u takvim slučajevima liječnici ne priznaju nalaz, već traže da pretraga bude napravljena kod njih u bolnici, kaže Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge.

Jedna od pacijentica trebala je hitno na ultrazvuk abdomena, što je tražio onkolog da bi slučaj mogao ići na povjerenstvo za lijekove radi nastavka terapije. Tražio je pregled u roku od dva do tri tjedna, a ona na zahtjev poslan centralnom bolničkom naručuvanju tjedan dana uopće nije dobila odgovor, a kad je ponovila zahtjev, dobila je prekasni termin. Nakon što je zatražila raniji pregled, pozivajući se na mišljenje svog onkologa, odgovorili su joj kako drugih slobodnih termina nemaju. »Molim, javite želite li da vam ipak ostavimo taj termin«, napisali su joj umjesto odgovora koji je očekivala. Pregled je išla obaviti drugamo.

Druga pacijentica koja se javila udruzi imala je suspektan limfni čvor, za koji je onkolog tražio hitnu kontrolu. Odgovor na svoj zahtjev za narudžbom čekala je danima, ali nije dobila nikakav odgovor.

Također je pregled morala obaviti drugamo.
– To su izuzetno stresne situacije, kad pacijent ne zna je li se bolest proširila. Pacijentica se uplašila, nije spavala noćima, a na kraju je, kao i mnoge druge, bila prisiljena tražiti uslugu na drugom mjestu ili preko veze, kaže Kalogjera.

Odgode liječenja

Na pitanje koje smo uputili ravnateljstvu KBC-a Zagreb, o tome zašto onkološki bolesnici ne mogu do neophodnih radioloških pretraga u roku koji onkolozi označe hitnim jer o tome u pravilu ovisi početak ili nastavak terapije, dobili smo odgovor u kojem se kaže kako je »predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb potvrdila da se svi hitni bolesnici obrađuju isti dan po hitnom protokolu«.

O tome što je s onkološkim pacijentima koji ne mogu do pretrage u onom roku koji traži onkolog u istoj bolnici te radi li se o privremenom zastoju ili o nekom drugom razlogu zbog kojeg je i teškim bolesnicima dijagnostika nedostupna, odgovora s Rebra nema. Treba podsjetiti da je to samo jedan od problema s kojima su se u proteklim mjesecima suočavali onkološki bolesnici, nakon što je zbog problema s dugom u zdravstvu i obustave isporuke lijekova mnogima u pitanje došla terapija koja znači život, a iz bolnica su ih zvali zbog odgode liječenja.

Zbog situacije s pandemijom u ovoj se godini očekuje porast broja novooboljelih od karcinoma, kao i više umrlih, upozorili su krajem prošle godine na platformi Onkologija.hr. Lani je u Hrvatskoj od raka umrlo oko 7.000 ljudi, a udruge okupljene na platformi Onkologija.hr kažu da će se posljedice pandemije, kad su onkološki bolesnici u pitanju, vidjeti tijekom ove godine.

Stručnjaci su već upozoravali da su zbog pandemije, koja je lani postala fokus u zdravstvu, onkološki pacijenti marginalizirani te da je znatno smanjen broj dijagnostičkih pretraga za ranu detekciju bolesti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novilist.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.