Opačić: imamo samo za socijalne transfere, zato se osjećam kao na minimalcu

Dario Janković, predstojnik Ureda za središnju javnu nabavu rekao je danas da se provedeni natječaj za kupnju automobila ne može poništiti što znači da ministarstva automobile mogu vratiti samo u slučaju ako prodavatelj odustane, a potpredsjednica Vlade Milanka Opačić na pitanje misli li da je biti na minimalcu jednako kao voziti se u Audiju A6, odgovorila da u ministarstvu imaju samo za socijalne transfere, pa se zato osjeća kao na minimalcu.

Premijer Milanović jučer je izjavio kako ne zna tko kupuje i tko odlučuje u kojemu će se autu tko voziti, a na pitanje da objasni tko je konkretno naručio 20 Audija A6, vrijednih više od pola milijuna kuna, Janković je rekao da je njegov ured narudžbu tih limuzina dobio od stručnih službi u ministarstvima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić nedavno je, govoreći o potrebi dodatnih ušteda u državnom proračunu, izjavila da se kao ministrica osjeća poput radnika na minimalcu te je na pitanje misli li da je biti na minimalcu jednako kao voziti se u Audiju A6, izbjegavala konkretan odgovor.

“Svi smo mi u svojim ministarstvima doista smanjili svoje troškove na najmanju moguću mjeru i, kada sam govorila o minimalcu, govorila sam kako mi živimo u samim ministarstvima. Mi u Ministarstvu socijalne politike i mladih u zadnjih dvije godine nismo imali nikakvih kapitalnih ulaganja, a vrlo teško rješavamo čak i situaciju kada negdje prokišnjava krov. Novac imamo samo za socijalne transfere i zato sam rekla da se u ministarstvu osjećam kao netko tko živi na minimalcu”, rekla je Opačić.

Njezino ministarstvo je jedno od rijetkih koje nije naručilo Audi A6, upitana bi li se njezini kolege trebali odreći svih luksuznih automobila koje su naručili, s obzirom da mogu dobiti isto sigurne automobile po povoljnijim cijenama i do 300 tisuća kuna, odgovorila je da nije radila na toj nabavi i doista ne može reći nikakve detalje.

“Znam samo dio koji se tiče mojeg ministarstva i 60 automobila koje nabavljamo, a koje jedva čekamo jer naši ljudi više nemaju čime izaći na teren”, objasnila je Opačić.

Ministrica Opačić danas je predstavila novi sustav javne nabave u Hrvatskoj te softver za njegovu elektroničku podršku, koji bio trebao donijeti uštede, a uskoro će biti donesena odluka Vlade kojom će skoro 650 javnih tijela sudjelovati u objedinjenju javne nabave za pojedine artikle.

“Neka ministarstva koja su išla u objedinjenju javnu nabavu su uštedila 20 posto i ako se ta paralela povuče na cjelokupnu javnu nabavu, to znači da možemo uštediti značajna javna sredstva i ostaviti te novce za neke druge potrebe u državi”, istaknula je Opačić koja očekuje da će do drugog kvartala napraviti natječaj nabavu softvera.

Predstojnik ureda za središnju javnu nabavu Janković istaknuo je da svake godine u proračunu budžetiramo 5 milijardi kuna za materijalne troškove.

“I ako kažemo da možemo uštediti 10 posto, potencijal ušteda se kreće oko 500 milijuna kuna, kazao je Janković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah