Oporba: ‘Zbog sitnih prekršaja porezni teror’; ministar odgovara: ‘Krajnje mjere samo u 2 % nadzora

Foto: fah

Saborsku raspravu o prijedlogu novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti oporba je u petak iskoristila za tvrdnje o ‘poreznom teroru’, navevši pojedine slučajeve zatvaranja kafića, ribarnica, pekara i drugih obrta zbog sitnih prekršaja, dok je ministar financija Zdravko Marić rekao da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je, pak, da se s 10 tisuća kuna kažnjavaju voćari koji nisu prijavili berbu u vrgoračkom kraju, dok s druge strane Agrokor koristio 10 milijardi kuna mjenica bez pokrića.

Zašto se zatvaraju cvjećarnice i pekarnice zbog 10 ili 15 kuna, upitali su Branimir Bunjac (Živi zid) i Gordan Maras(SDP) ministra financija Zdravka Marića koji je u sabornici predstavio zakonski prijedlog.

“Apeliram na Vas da malo popustite stegu, odnosno da ne kažnjavate ljude za 5,10, 15 kuna, imamo ogromnu pomamu kazni, ako žena ne stigne izdati račun za margaretu cvijet od 10 kuna u koprivnici na 15 dana joj se zatvori lokal”, kazao je Maras.

Marić: Krajnjim mjerama nikad se ne ide na prve bagatelne prekršaje

Istaknuvši kako ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, ministar financija Zdravko Marić je rekao da se krajnjim mjerama nikad ne ide na prve bagatelne prekršaje, a da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

“Od početka godine provedeno je preko 13 tisuća nadzora različitih vrsta po osnovi fiskalizacije u prometu gotovine i u prosjeku je 45 posto utvrđenih nepravilnosti, znači svaki drugi nadzor utvrdi nepravilnost. Statistika krajnjih mjera na razinu su 2 posto od ukupnih aktivnosti nadzora, slijedi nakon nekoliko tjedana i analize rizika”, rekao je ministar financija.

Novi zakona o fiskalnoj odgovornosti uvodi tri fiskalna pravila – strukturnog salda, rashoda i javnog duga – te nastavlja jačati neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku. Novim zakonom, pojasnio je Marić, Hrvatska potpuno usklađuje s obvezama iz Pakta o stabilnosti i rastu, ali i implementira sve što smo proteklih godina spoznali i iskusili u smislu upravljanja javnim financijama.

Protiv zakona izjasnio se Goran Beus Richembergh (Klub GLAS i HSU) jer, kako tvrdi, kontaminiran je dodatnom profesionalizacijom, financijskim opterećenjima i povećanjem javne potrošnje. Referirajući se na profesionalizaciju Povjerenstva za fiskalnu politiku kazao je “to je kukavičje jaje koje se podmeće Saboru jer će preko noći dobiti novu službu, nove zaposlenike i nove financijske obveze, predlagatelj predviđa da je to 1,5 milijuna kuna godišnje”.

“Nas će mediji razapeti jer ako prihvatimo ovaj prijedlog Sabor je taj koji povećava javnu potrošnju i povećava svoj pogon”, dodao je Beus.

Novo zapošljavanje smeta i Tomislavu Paneniću (Most). “Ovim zakonom jasno ćemo reći da saborski Odbor za financije i državni proračun nije sposoban donositi ovakva razmatranja.. pa ćemo izglasati još jedno povjerenstvo i skinuti sa sebe političku odgovornost”, ustvrdio je.

Gordan Maras (SDP) izrazio je sumnju u buduću neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku, te kako bi osigurala neovisnost tog tijela predlaže biranje njegova predsjednika dvotrećinskom većinom u Saboru.

Živi zid smatra kako tim zakonom EU šalje poruku da su hrvatski dugovi previsoki te istovremeno uzima ulogu regulatora duga. “Hrvatske financije doći će pod nadzor EU”, upozorio je Branimir Bunjac a politiku Vlade ocijenio “politikom mišjih koraka” bez rješenja.

U raspravi su također iznesene međusobne verbalne optužbe između SDP-a i HDZ-a o tome tko je za što glasovao, koju odluku donio, rekao …

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt