Ordo Iuris podnio prekršajnu prijavu protiv Zagreb Pridea zbog otuđenih zastava Hoda za život: ‘Nisu spriječili huškanje i pozive na krađu i paljenje’

Zagreb, 27.05.2020. - Konferencija za medije Radničke fronte koja se održala s partnerima iz Možemo, Zagreb je NAŠ i Nove ljevice s kojima nastupaju na predstojećim izborima u koaliciji zelenih i lijevih stranaka, a sazvana je povodom postavljanja zastava 'Hoda za život' nakon zastava Zagreb Pridea od strane Grada. Na fotografiji Tomislav Tomašević. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris podnijela je protiv Udruge Zagreb Pride i nepoznatih počinitelja prekršajnu prijavu zbog govora mržnje i vandalizma kojima se remetio javni red i mir.

> Zagreb Prideu smetaju zastave Hoda za život, aktivisti poručuju: ‘Idemo ih zapaliti’

> Nakon huškanja radikalnih lijevih stranaka i Zagreb Pridea noćas ukradene zastave Hoda za život

Priopćenje prenosimo u cijelosti

“Sa srijede 27. svibnja na četvrtak 28. svibnja 2020. godine, u još neutvrđenom razdoblju, otuđene su javno izvješene zastave građanske inicijative Hod za život – Zagreb, koja se zalaže za temeljno ljudsko pravo, pravo na život. Upravo je činjenica, slobodnog prakticiranja demokratskog prava na slobodu govora, mišljenja i savjesti od strane inicijative Hod za život, bila glavna motivacija vandalskom činu.

Samom otuđivanju zastava prethodile su medijske konferencije krajnje lijevo – liberalnih političkih grupacija i objave Udruge Zagreb Pride na njihovom Twitter profilu u kojima su iznesene dezinformacijske i klevetničke tvrdnje. Udruga Zagreb Pride nije učinila ništa radi sprječavanja ili ograđivanja od govora mržnje, tj. huškanja, vrijeđanja, zazivanje smrti javnih osoba, pozivanja na krađu i paljenje zastava Hoda za život, u komentarima koji su se nadovezali na njihove Twitter objave.

Zaklada Ordo Iuris osuđuje takvu verbalno – javnu manifestaciju mržnje u prikrivenom i neprikrivenom obliku, te ispoljavanje visoke netolerancije s puno negativnog osjećajnog naboja usmjerenog prema onome što je različito, a koje doprinosi javnom izazivanju i produbljivanju mržnje prema određenoj skupini, u ovom slučaju pokretu za život.

Pritom je nevažan faktor subjektivne uvredljivosti, već je važan zahtjev za poštovanjem ljudskog bića, koje poštovanje prema objektivnim kriterijima pripada svakom pojedincu, ali i društvenoj skupini.”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Narod.hr pisao je o objavama na službenoj Twitter stranici organizatora zagrebačke homoseksualne povorke, udruge Zagreb Pride.

Njihovi pratitelji ispod huškačkih objava poručili su kako je zaštita života nerođenih “nazadovanje” te kako se treba “suprotstaviti propagandi”. Jedna pratiteljica pozvala je na akciju: “Idemo ih zapaliti”, što je vidljivo na snimci zaslona sa Twittera.

Lijevo-zelena koalicija osudila je postavljanje zastava Hoda za život diljem grada, ocijenivši kako se radi o smišljenoj poruci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji pred izbore traži nove političke zaštitnike. Zajedničku konferenciju povodom postavljanja zastava ‘Hoda za život’ nakon zastava Zagreb Pridea od strane Grada održala je Radnička fronta s partnerima iz Možemo, Zagreb je NAŠ i Nova ljevica – s kojima nastupaju na predstojećim izborima.

Poštivanje svakog ljudskog života – od začeća do prirodne smrti

“Hod za život” je miroljubiv hod građana u znak potpore nerođenom djetetu, njegovoj majci i obitelji kako bi se skrenula pozornost na poštivanje nerođenog ljudskog života kao preduvjet za ostvarivanje svih ljudskih prava bez obzira na spol, rasu, financijske uvjete i dr.

Foto: Thinkstock

Cilj “Hod za život” je skretanje pozornosti na poštivanje svakog ljudskog života – od začeća do prirodne smrti te zaštita života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, promicanje demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske.

Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava.

Foto: Thinkstock

Zastave Hoda za život narednih su dana trebale biti izvješene u Aveniji Većeslava Holjevca, u ulici Hrvatske bratske zajednice, na Trgu Republike Hrvatske, Trgu Kralja Tomislava, Trgu žrtava fašizma, Trgu Eugena Kvaternika i Trgu bana Josipa Jelačića.

5. Nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se ove godine u 8 gradova pod geslom: “Za zaštitu svakoga života – bez diskriminacije!” Hod za život ove godine se neće održati u svibnju već u lipnju ili na jesen.

Pogledajte kako su izgledale tek postavljene zastave:

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr