(VIDEO) Jednomjesečni pritvor za Josipu Rimac i još šestero osumnjičenih: Tijekom istrage pronašla uređaj za prisluškivanje

Foto: Fah

Istraga u aferi Vjetroelektrane nastavljena je i danas.

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Joip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Određen je jednomjesečni pritvor

USKOK je tražio i dobio jednomjesečni pritvor za prvoosumnjičenu bivšu državnu tajnicu Ministarstva uprave Josipu Rimac i još šestero osumnjičenih. Radi se o HDZ-ovoj načelnici Gračaca Nataši Turbić, tajnici kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružici Njavro, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmačiji i šibenskom poduzetniku Anti Sladiću.

Sud je odredio istražni zatvor za petero osumnjičenika u aferi vjetroelektrane. Riječ je o Josipi Rimac, Ružici Njavro, Anti Sladiću, Nataši Turbić i Marinku Tokmakčija.

U policijskom priopćenju, u kojem nisu otkriveni identiteti osumnjičenika, navodi se da je riječ o hrvatskim državljanima, dok su Bašić i Stipić dvojni državljani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Josipu Rimac se sumnjiči da je od početka 2019. pa do kraja svibnja dogovorila s Bašićem i Stipićem kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, unatoč neispunjavanju svih propisanih uvjeta.

Stavljanjem važećih odluka izvan snage, Rimac je osumnjičena da je Bašićevoj tvrtki C.E.M.P. omogućila da se na njega primjene uredbe i pravilnici koji su u međuvremenu stupili na snagu i prema kojima su uvjeti plaćanja i izračun naknade za služnost povoljniji. Time bi C.E.M.P. platio znatno manji iznos naknade služnosti u iznosu od oko milijun kuna, navodi se u policijskom priopćenju.

Rimac se sumnjiči i da je, koristeći položaj i utjecaj dužnosnice, od predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana zatražila žurno povlačenje negativnih mišljenja i obračuna štete danih na tehničkim pregledima za izdavanje uporabnih dozvola koje su Hrvatske šume prethodno dalo za izgrađeni dio Bašićevih vjetroelektrane. Iako su Hrvatske šume protiv C.E.M.P. ranije podigle tužbu za naknadu štete prilikom izgradnje pristupnih cesta potrebnih za izgradnju vjetroelektrane, sa čime je Rimac bila upoznata, Jakupčić i Melvan su osigurali da se povuku ranija negativna mišljenja.

Na temelju povučenog prethodnog mišljenja, osigurali su Bašićevoj tvrtki da, unatoč neispunjenju uvjeta. s Ministarstvom državne imovine sklopi ugovor o osnivanju prava služnosti na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu. Time se zadovoljio jedan od uvjeta za izdavanje uporabnih dozvola, koje je potom i ishodovano, dodaje policija.

U javnosti se pojavila informacija da je prvoosumnjičena Josipa Rimac prijavila prisluškivanje jer je u automobilu pronašla bubicu.

Istražitelji su Josipu Rimac, nekadašnju kninsku gradonačelnicu i dojučerašnju državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, držali pod prismotrom gotovo godinu i pol dana, a sada ju USKOK sumnjiči za inkriminirane radnje, navodi Večernji list.

Rimac je, dva dana prije uhićenja navodno u svom osobnom automobilu marke AUDI A4 2.0 TDI pronašla prislušni uređaj, tzv. “bubu”.

Odmah je otišla u policiju prijaviti što je pronašla, a tamo su joj, očito ne znajući da se je u tijeku tajna operacija njihovih kolega iz USKOK-a, potvrdili da se radi o prislušnom uređaju. I tako je krenula istraga tko je prisluškuje i vrlo brzo policajci su doznali da su “bubu” postavile njihove kolege. Vidjevši da se nema više što čekati, USKOK je pokrenuo niz uhićenja.

Odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija za Dnevnik Nove TV je na pitanje ima li saznanja o tome da se istraga ”raspala” jer je Josipa Rimac pronašla prislušni uređaj u automobilu, rekao da je čuo takva nagađanja. ”Ja za to ne znam, znam to od medija”, kaže Gulišija.

Dodaje da će o daljnjoj strategiji razmišljati nakon odluke USKOK-a o žalbi na određivanje istražnog zatvora.

”Moji argumenti su da se dokazna građa USKOK-a temelji na posebnim dokaznim radnjama, odnosno prisluškivanju. Ako imaju rezultate iz tih snimanih razgovora, smatram da svjedoci koji bi trebali biti saslušani nisu relevantni za postupak”, kaže Gulišija. Dodao je da Rimac nije u najboljem stanju, ali da je čvrsta.

Važan detalj u ovoj priči svakako će biti i raspetljavanje priče oko uređaja za prisluškivanje i kako je moguće da ju je Josipa Rimac pronašla. ”Tu ćemo se opet vratiti na onaj stari problem u svim velikim akcijama USKOK-a, a to je da im informacije o istragama, koje bi trebale biti tajne, cure kao kroz sito”, istaknuli su u Dnevniku Nove TV.

Valjda dodati i da je raspisana potraga za još dvoje osumnjičenika koji imaju dvojno državljanstvo i trenutačno nisu dostupni hrvatskim vlastima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr