Osnovana ‘Antifašistička liga’: predsjednik Zoran Pusić, zamjenica Teršelić

“Sustavno poricanje i demoniziranje antifašizma, njegovih tekovina i vrijednosti u Hrvatskoj nagnali su nas da uložimo nove napore za njegovo reafirmiranje”, istaknuli su sudionici osnivačke skupštine Antifašističke lige koja je održana u subotu u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antifašisti su izrazili zabrinutost zbog razvoja događaja u Hrvatskoj gdje se, kako kažu, javno poriču neka od temeljnih etičkih vrijednosti demokratskog društva te su predstavili ligu zamišljenu kao asocijaciju samostalnih organizacija civilnog društva.

“U svrhu pozicioniranja i definiranja antifašizma u suvremenoj Hrvatskoj, osnivamo Antifašističku ligu”, istaknuo je inicijator projekta Juraj Hrženjak.

Hrženjak se zahvalio predstavnicima institucija države, Grada Zagreba, bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću kao i veleposlanicima BiH, Belgije, Norveške, Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve agresivnije poricanje i postepeno relativiziranje važnosti antifašističke borbe, nas je ujedinilo. Ne želim da Hrvatsku predstavljaju mržnja i strah, želim svojim unucima ostaviti pravednu državu”, kazao je Hrženjak.

Antifašizam se zasniva na toleranciji i otvorenosti, opreka je nacifašizmu izraslom na netoleranciji i mržnji, na veličanju nasilja i militarizma, na kultu nacije i dubokom preziru prema modernim političkim idejama, dodao je.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić kazao je kako je djelovanje protiv tekovina antifašizma suprotno temeljima Europe i ustavnim temeljima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas se takvi stavovi toleriraju, a nerijetko javno zagovaraju i institucionalno podržavaju. Antifašistički spomenici, spomen-obilježja i dokumenti vezani uz antifašizam sustavno su uništavani. Školski udžbenici kao i nastava povijesti kontinuirano i zabrinjavajuće izostavlja sadržaje o relevantnosti antifašizma za Europu i samostalnu Hrvatsku”, ustvrdio je Pusić.

Bivši predsjednik Ivo Josipović rekao je kako se ne smije zaboraviti da je antifašizam sustav vrijednosti koji je nastao u obrani ljudskih prava, sloboda i jednakosti te se kao takav prometnuo u programsku osnovu pokreta otpora nacizmu i fašizmu.

Istaknuo je potrebu da se istina i tradicija antifašizma prenese na mlade jer su oni budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori drže da se antifašizam danas valja prilagoditi novim društvenim uvjetima i proširiti ga novim idejama kako bi se djelotvorno mogao suprotstaviti akcijama i manifestacijama u kojima je nemoguće ne prepoznati prijeteće karakteristike fašizma.

“Stvaranjem zajedničke platforme antifašizam se treba konstituirati kao društveno i politički relevantan subjekt, koji će uz otpor neofašizmu, promicati i demokratske procese, dijalog, solidarnost i kritičko promišljanje realnosti”, ističe Antifašistička liga.

Pored Zorana Pusića koji je imenovan na mjesto predsjednika Antifašističke lige RH te Juraja Hrženjaka koji je postao počasni predsjednik, na mjesto zamjenice predsjednika imenovana je Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.