Ostojić: ‘Bernardić nije podnio ostavku, ovlasti je prenio na Komadinu, a rezultati su loši, to je činjenično stanje’

Foto; snimka zaslona

Naš predsjednik je prenio sve svoje ovlasti na zamjenika, na potpredsjednika Zlatka Komadinu koji će voditi izborni proces uobičajen u SDP-u, rekao je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a na konferenciji za novinare nakon teškog poraza SDP-a na parlamentarnim izborima.

Ostojić je kazao da su na jučerašnjem sastanku, na kojem ih je Davor Bernardić izvijestio o svojoj odluci, sazvali za 18. srpnja sazvan glavni odbor stranke.

Dogovoreno je, dodaje, da će se sastanak predsjedništva održati sljedeći tjedan, organizirat će ga Komadina, a bit će pozvano 4 suspendiranih članova stranke jer im ovih dana ističe suspenzija.

Načelni stav u predsjedništvu stranke, rekao je, je da izbore treba organizirati što je prije moguće. Glavnom odboru će predložiti da se počnu organizirati nakon Velike Gospe, a predlažu datum 26. ili 27. rujna.

– Napravit ćemo analizu izbora, to je uobičajeno u SDP-u i predstavit ćemo ju na Predsjedništvu i na Glavnom odboru, a očekujemo i raspravu, rekao je Ostojić.

Ispričao se što se jučer nisu “previše javljali”.

Na novinarsko pitanje o odgovornosti zbog izbornog rezultata, kaže da su na Predsjedništvu o tome razgovarali, a svi koji su sudjelovali u procesu se smatraju odgovornima. Dodao je da organi tijela stranke moraju funkcionirati.

– Rezultati nisu dobri, rezultati su loši, to je činjenično stanje, a analizu ćemo napraviti, rekao je Ostojić, piše HRT.

Što se tiče izbora novog čelništva, ono se u SDP-u bira drugačije.

– Svi članovi predsjedništva i glavnog odbora se biraju jedan čovjek – jedan glas, poštujući rodnu ravnopravnost, rekao je.

Ostojić je rekao da se on sigurno neće kandidirati za predsjednika stranke, a hoće li se kandidirati za neku drugu funkciju, o tome sada ne razmišlja. Rekao je i kako je napravio analizu druge izborne jedinice, ali “on je subjektivan”.

– Drugu izbornu jedinicu su novinari prozvali jedinicom smrti. Ona je, od 4 zagrebačke jedinice, uvijek bila uvijek najgora, a ove godine je najbolja, rekao je.

– Ono što se moramo zamisliti, a ja to mislim već nekoliko godina, a to je činjenica što je pokazala izlazna anketa, a to je fokus naših birača. Za razliku od drugih stranaka, mi imamo najstarije birače, birače iz urbanih dijelova, počeo je Ostojić.

Smatra da SDP mora razmišljati o tome da njihove poruke nisu došle do njihovih birača.

– Činjenica je da je što je manje birača, to je više mandata za HDZ. U pet godina je pala 14% izlaznost građana, rekao je.

Rekao je i kako SDP mora promijeniti poruke, moraju biti agresivniji i na tome će novi predsjednik ili predsjednica i raditi.

Ostojić kaže da žure s izborom nove predsjednice ili predsjednika stranke jer su lokalni izbori u svibnju iduće godine i za njih se moraju pripremiti.

– Nova predsjednica ili novi predsjednik će davati ritam za lokalne izbore, što je vrlo važno jer se na lokalnim izborima vidi jakost stranke, dodao je.

Rekao je i da on osobno nema ni favoritkinju ni favorita jer imena koja se spominju imaju svoj dignitet.

Na pitanje kakva bi osoba trebala biti na čelu SDP-a, rekao je da to mora biti osoba koja ima svoju profesionalnu i političku karijeru, osoba koja ne smije biti kontaminirana nikakvim aferama, osoba koja je dobila nekakve izbore u smislu velikog broja preferencijalnih glasova.

– Politika nažalost nije znanstvena disciplina, to je šteta (…) Politika je nažalost percepcija. Mi smo imali tri velika predsjednika do sada, nadamo se da ćemo imati i četvrtoga, dodao je Ostojić.

Na pitanje je li Bernardić podnio ostavku, Ostojić kaže da nije podnio ostavku već je sve ovlasti prenio na Komadinu.

– Nije podnio ostavku, ali neće sudjelovati na unutarstranačkim izborima, rekao je Ostojić.

– Kada gledate formalno i pravno, on je predsjednik na papiru, ali sve odluke, apsolutno sve odluke donosi Zlatko Komadina. On je de facto predsjednik, možda nije de iure, ali de facto je, rekao je.

Odgovarajući na pitanje je li vrijeme za ženu na čelu SDP-a, kaže da je SDP stranka koja ima najviše žena u Saboru.

– Ovih pet imena koja se spominju Borzan, Grbin, Hajdaš Dončić, Mršić i Jakšić zadovoljavaju sve kriterije da bi mogli biti dobra predsjednica ili predsjednik SDP-a, ali o tome će odlučiti naši članovi. Koliko znam, nitko od njih nije kontaminiran, nemaju nikakve afere, svi su dobri u svome poslu, rekao je Ostojić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT