Otac koji je bacio četvero djece s balkona izbjeći će maksimalnu kaznu jer je utvrđena psihička i fizička bolest?

Foto: fah

Otac (54) koji je svoje četvero djece bacio s prvog kata najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora za monstruozni zločin koji je počinio 28. veljače u kući na Pagu. Razlog za to je dijagnoza njegova psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja nezapamćenog slučaja nasilja nad svoje četvero maloljetne djece.

Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne – rekao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, nakon što je u četvrtak pred sucem Ivanom Markovićem na Županijskom sudu u Zadru održano pripremno ročište na kojem su optužba i obrana predložili dokaze koji će se izvesti u ovom kaznenom postupku, za koji je glavna rasprava zakazana za 16. i 17. listopada.

Zaključena istraga: ‘Otac koji je svoju djecu bacio s balkona na Pagu nije bio neubrojiv’

Tragedija u Pagu: Nakon što je otac bacio četvero malodobne djece s balkona, djevojčica završila u komi

Obitelj, u kojoj je otac bacio četvero malodobne djece s balkona, godinama bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb?

Osim što je, kako je utvrđeno prvim vještačenjem, u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, 54-godišnji otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno “vodene glave”, što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti.

Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što okrivljenik iznese svoju obranu – rekao je nakon pripremnog ročišta Visković, čime se dalo naslutiti da bi upravo ova dijagnoza, zbog koje je otac već dulje vrijeme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti ključna u određivanju kazne, doznaje Jutarnji list.

“Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovjek. I psihički i fizički”, rekao je u četvrtak odvjetnik 54-godišnjaka Branimir Zorica.

Kod kroničnog razvoja hidrocefalusa simptomi se, naime, razvijaju postupno, uz pojavu glavobolja te poremećaj vida koji kasnije prelazi u atrofiju i sljepoću. Karakteristični simptomi su usporeni “glačajući” hod, odnosno povlačenje nogu po podlozi, te poremećaj kognitivnih funkcija, koje je često prvi simptom hidrocefalusa. Upravo su kognitivne sposobnosti potrebne za stjecanje spoznaja bilo koje vrste.

U njih se između ostaloga, ubraja pamćenje, logičko zaključivanje i rasuđivanje.

Bilo kakva bolest, psihička ili fizička, olakotna je okolnost kod optuženika, kažu u pravosudnim krugovima. Iako glasnogovornik Visković nije htio prejudicirati, suđenje će najvjerojatnije biti zatvoreno za javnost zbog zaštite djece. Ocu se sudi za četverostruki pokušaj ubojstva na osobito okrutan način.

Zasad je na ročište 16. listopada pozvano četvero svjedoka. Majka u ovom slučaju ne smije koristiti blagodat nesvjedočenja jer je riječ o djeci.

Podsjetimo. oca, koji se dosad branio šutnjom, u postupku zastupa odvjetnik Branimir Zorica. Maloljetnoj djeci dodijeljen je odvjetnik Boris Grbić kao opunomoćenik koji će braniti njihove interese. Majka djece, kao oštećenica u postupku, angažirala je odvjetnika Ivana Rudića.

Dok boravi u pritvoru, otac je preko svog odvjetnika tražio da ga se pusti na slobodu uz mjere opreza, međutim, Vrhovni sud mu je to odbio navodeći kako je kaznena djela počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živjeli, s očitom namjerom da ih usmrti, no unatoč tome djeca su preživjela.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list