Otvoreno pismo prof. Šeparovića: “Kada je moj bivši student Plenković objavio članove Vlade nastala je konsternacija”

Foto: Narod.hr

Opet sam u prilici ocijeniti svoga bivšeg odličnog studenta, koji je u međuvremenu: ostvario briljantnu karijeru, s lakoćom je krenuo u vrh europske politike i diplomacije, osvojio je Ukrajince, ne pazeći što će o tome misliti velika Rusija, preuzeo je HDZ i dobio izbore. Relativno mlad postao premijerom zemlje u teškoćama.

Obećavao je vjerodostojnost, brigu za čovjeka i boljitak Hrvatske, s naglaskom na rastu gospodarstva, rješenjima za poljoprivredu, demografsku obnovu, zaustavljanje odlaska mladih, potporu Hrvatima u BiH i Srbiji, zaštitu nacionalnih interesa i druge dobre stvari.

U izbornoj kampanji i kao mandatar, do posljednjeg je dana krio sastav vlade. Intenzivno je radio sa Mostom, često je viđen sa Pupovcem, nakupio je 91 mandat podrške, čak i one iz oporbe – HSS-a.

Kad je objavljena lista članova Vlade nastala je kostrenacija.

S jedne strane nekoliko vrhunskih rješenja kao što je ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić, dva brigadna generala Medved i Krstičević, da spomenemo samo njih i na drugoj strani nekoliko neočekivanih od kojih neki premijeru Plenkoviću već sada predstavljaju problem. Spomenuti ću samo Ninu Obuljen, koja kao da dolazi sa ljevice, koja joj daje nepodijeljenu podršku. Kao da se s njom pokazuje da smo na putu imati veliku koaliciju. Da je u izbornoj kampanji Andrej Plenković izišao sa Ninom Obuljen umjesto Zlatka Hasanbegovića, danas ne bi bio premijer – velika većina HDZ-a uskratila bi mu podršku.

Moj bivši odlični student, u kojeg ja i dalje vjerujem, za ovo kako je sastavio vladu, koju naziva svojom, ne bi dobio prolaznu ocjenu, ali ima šansu na popravnom ispitu – trebati će mijenjati neke članove svoje vlade. I lišiti se nekih savjetnika.

Danas ću mu, s posvetom, poslati svoju novu knjigu: Lustracija – rasvjetljavanje nasljeđa bivšeg totalitarnog komunističkog režima. Da ga podsjetim na ono što on dobro zna: da Europa od nas traži lustraciju.“

Prof. emeritus Zvonimir Šeparović
Predjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/priznajem.hr