U prvih šest mjeseci rođeno 60 posto više beba u odnosu na prošlu godinu

Foto: GettyImages

Dr. Igor Veselski, specijalist ginekologije i porodništva iz Opće bolnice u Slavonskom Brodu, izvijestio je kako je u prvih šest mjeseci ove godine porastao broj novorođenih beba, pa je tako rođeno čak njih 60 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Veselski napominje kako se prije 30 godina, kada je on počeo raditi, u brodskoj bolnici godišnje rađalo oko 2000 djece, a posljednjih godina taj se broj kreće oko 900, javlja Radio Slavonija.

Ove brojke ugodno su iznenadile i liječnike, dodao je, iako bi za bolje razumijevanje porasta bilo dobro detaljnije proučiti statistiku, no u Slavonskom Brodu zabilježen je i veći porast broja trudnica.

‘Od 37. tjedna mi vodimo trudnoće koje se kontroliraju u Domu zdravlja, pa tako primjećujemo pozitivan trend kojemu se veselimo’, kaže dr. Veselski.

Do kraja godine u toj bolnici očekuju daljnji rast zbog toga što građani više vremena provode kod kuće usred pandemije, no to će se moći vidjeti tek u prosincu ili siječnju.

Oko Božića nas očekuje ‘baby boom’?

‘Sjećate se da su stari nekad pričali da kad nije bilo struje, kad su bile redukcije, da je bio povećani broj djece. Isto tako – šta ćete raditi drugačije, nego kad morate biti sa ženom kod kuće, je li tako? Malo se šalim’, kazao je dr. Veselski.

Podsjetimo, broj trudnica iznimno je porastao i u Osijeku, samo četiri tjedna nakon uvođenja strogih epidemioloških mjera.

‘Ono što se ovih dana najviše uočava u našoj ginekološkoj ambulanti jako je mnogo pozitivnih testova na trudnoću. Riječ je o ženama koje su u trećem ili četvrtom tjednu trudnoće i dolaze na UZV procjenu trudnoće. Ono što mi je iznimno drago je i da su sve trudnoće pravilne, što je iznimno dobro. Zasigurno možemo reći da je posljednjih dana tri puta više trudnica negoli je uobičajeno i svi su jako sretni zbog tih trudnoća. Stoga možemo očekivati ‘baby boom‘ u prosincu, za Božić’, rekao je krajem travnja dr. Mićo Rosso, vlasnik privatne Poliklinike Rosso.

Vijesti o porastu broja novorođenih, vesele i s obzirom na zabrinjavajuće predviđanje o kojem je Narod.hr izvijestio.

> Predviđanje: Hrvatska će izgubiti pola stanovništva, a jedna afrička država sustići Kinu?

Naime, međunarodni tim istraživača u Lancetu objavilo je kako će Hrvatska će krajem stoljeća imati samo 1,62 milijuna ljudi, što praktički znači da nestajemo kao nacija i da ćemo biti država sa pretežno starijim stanovništvom u kojoj neće biti moguć ekonomski razvoj. Do 2100. godine izgubit ćemo 62% stanovništva, što nas smješta pri samom vrhu među 20 najgorih zemalja svijeta u kojima će se stanovništvo za 80 godina prepoloviti.

“Ti su podaci su strašni i ne možemo mirno gledati kako nestajemo kao država. Svi javni sustavi će se urušavati, nema te gospodarske aktivnosti koja se može održavati bez ljudi, bez radnika. Hrvatskoj je potreban strateški ured za demografiju s potpredsjednikom Vlade koji bi koordinirao demografske politike koje se provlače kroz više ministarstava”, kaže demograf Stjepan Šterc.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Radio Slavonija