Pater Ike Mandurić: Ovo je duhovni rat za Hrvatsku

Najavljeno je drugo nacionalno hodočašće kroz cijelu Hrvatsku koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske, uz prolazak jednim dijelom Hercegovine. Marijanski zavjet za Domovinu je hodočašće koje se održava drugu godinu za redom, a pokrenut je u suradnji mladnih i branitelja veterana te 5. srpnja 2016., hodočasnici prolaze Zagrebom gdje im se mogu pridružiti svi građani.

Visoki pokrovitelj projekta je predsjednica republike Hrvatske, gđa. Kolinda Grabar-Kitarović, dok je suorganizator samog projekta Ministarstvo branitelja. Novost je ove godine hodočasnička putovnica koja se pečatira i ostaje uspomena te kao nasljeđe onima koji su sudjelovali.

Na internetskoj stranici Marijanskog zavjeta za Domovinu, mogu se pogledati svi detalji vezani uz samo hodočašće, raspored ruta kojima hodočasnici prolaze te link za prijavu na hodočašće. Link stranice se nalazi ovdje: www.marijanskizavjet.hr

Na press konferenciji su sudjelovali pomoćnica ministra Nevenka Benić, zatim duhovnik samog hodočašća, pater Ivan Mandurić; Ike, te voditelj projekta Anđelko Đerek. Uz njih je bio i koordinator ruta Miroslav Grbavac.

Pomoćnica ministra gđa. Benić, pozdravila je sve u ime ministra Tome Medveda. Istaknula je kako samo hodočašće ima za cilj psihosocijalno istraživanje, promicanje istine o Domovinskom ratu te kako je primarni cilj napredak Hrvatske, zajedništvo te molitva.

„Odaje se počast žrtvama, poginulim u ratu, njihovim obiteljima. Ovakvim hodočašćem možemo napredovati na razvoju turizma te domoljublja. Moja poruka i želja je da hodočašće postane tradicionalno i da svi sudjeluju u ovako plemenitoj ideji.“

Iza pomoćnice ministra, govorio je duhovnik hodočašća, pater Ike, koji je rekao:

„Hrvatska nije ono što smo htjeli, nikako se ne događa pravda i mir. Toliko godina iza rata, osjete se muke koje više nisu toliko svjetovne već su one duhovne, ovo je duhovni rat za Hrvatsku.“ Također je istaknuo koliko je u Domovinskom ratu bila važna molitva i kako se s njom dobila pobjeda i kako se na takvim temeljima treba graditi dalje Hrvatska i njeno uređenje.

Branitelj je onaj kojeg Domovina uvijek treba, zajedništvo je ono što sve povezuje, mlade i branitelje. Branitelji hodočašća daju prisegu kako će hodočastiti Marijanskim svetištima. Nije lagana borba između žrtve i mira, no vjerujemo kako će se promijeniti sama duša Hrvatske. Završno je rekao: „Republika Hrvatska treba promjene, kao što ih je trebala i u Domovinskom ratu. Mi vjerujemo kako će se molitvom promjene i dogoditi.“

Završnu riječ je imao voditelj projekta Anđelko Đerek, koji je rekao kako je ove godine Marijanski zavjet za Domovinu krenuo iz Osijeka, prolazi se od Zagreba do Trsata, te se nastavlja dalje obilazeći marijanska svetišta poput Krasnog, također se ide i preko Udbine. Velebitom se dolazi do Dalmacije, te se nastavlja prema Dubrovniku gdje se hodočašće i završava, nakon 75 dana hoda Lijepom našom, putem od 1700km. Bitno je napomenuti kako se Marijanski zavjet za Domovinu 5. srpnja 2016. nalazi u Zagrebu što će ujedno predstaviti vrlo lijepu, veliku, snažnu sliku Domovine, punu zajedništva mladih i branitelja. Osim toga je istaknuo kako je ovogodišnja novost za hodočašće, hodočasnička putovnica koju dobiva svaki hodočasnik. Ujedno se zahvalio i svim hodočasnicima koji su sudjelovali te onima koji će sudjelovati tijekom godina koje se nalaze pred ovim velikim projektom.

U nastavku se nalaze simbolične slike Marijanskog zavjeta za Domovinu, kao što je prikaz putovnica i samo hodočašće.

marijanski

anđelko đerek

Voditelj projekta, Anđelko Đerek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr