Među lažnim diplomama i ona Grbinove supruge? Evo što on kaže o tome

diplome
Foto HINA

Među 45 diploma medicinskim sestrama u Hrvatskoj, zbog kojih su srbijanski istražitelji uhitili bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta, nalazi se i ona supruge Peđe Grbina, doznao je Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zapanjeni smo. Te su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi”, rekao je Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV u vezi s diplomama medicinskih sestara u Hrvatskoj, a zbog čega su u Srbiji na sveučilištu u Kragujevcu uhićeni bivši rektor i dekan.

Informaciju je Peđa Grbin komentirao i za N1:

“Supruga nema nikakvu informaciju niti ju je itko kontaktirao s fakulteta vezano uz status njene diplome. Informacije koje imamo, imamo iz medija, a ona je, kao i njene kolegice u groznoj situaciji da nakon što su pohađale nastavu, polagale ispite, pisale diplomski i diplomirale, njihovu diplomu i obrazovanje nakon osam godina dovode u pitanje jer organizatori studija nisu bili u stanju posao napraviti kako treba”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o diplomama medicinskim sestrama u Hrvatskoj, za neke od njih se sumnja da su lažne, a uhićeni dvojac se tereti da je zaradio milijune zbog nepropisnog upisa studentica na treću godinu sveučilišta u Kragujevcu.

Dodatne provjere

Neke od hrvatskih bolnica već su u četvrtak počele s dodatnom provjerom diploma. Hrvatska strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kod nas je već ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. To su sve medicinske sestre koje su bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo informaciju da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima”, rekao je predsjednik Hrvatske komore midicinskih sestara Mario Gazić.

Priopćenje Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva RH poslalo je priopćenje:

“Unutar hrvatskog zdravstvenog sustava, zdravstveni radnik koji neposredno pruža zdravstvenu zaštitu obvezno se učlanjuje u strukovnu komoru koja daje odobrenje za samostalan rad. Strukovna komora nadležna je provesti i postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije prema Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (Narodne novine 82/15, 70/19 i 47/20).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva nema službenih informacija o konkretnoj temi. Po dobivenim informacijama postupat ćemo u okviru svoje nadležnosti”, priopćili su.

Uhićeni

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, uhićeni su u četvrtak.

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti studij zabranilo

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu.

Među studenticama je, kako je doznao Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.