Peđa Grbin poručio da će SDP zastati s donošenjem novog zakona o referendumu

SDP će zastati s procedurom donošenja novog zakona o referendumu, do okončanja postupka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim sindikati i nevladine organizacije namjeravaju stopirati donošenje tog zakona, potvrdio je Hini predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP).

Prikupljanje potpisa najavilo je 15 sindikata i sedam nevladinih organizacija, a predlažu izmjene Ustava kojima bi se broj potpisa za raspisivanje referenduma sa sadašnjih 10 posto ukupno upisanih birača smanjio na 200.000.

“SDP u načelu podržava smanjenje broja potpisa, to smo predlagali kod izmjena Ustava 2010. i u prijedlogu ustavnih promjena 2013., no svaki put uz ograničenje tema o kojima se referendum može raspisati”, rekao je Grbin Hini.

Podsjetio je da su referendumske teme ograničene odlukama Ustavnog suda, koji je zabranio referendume o “outsourcingu” i monetizaciji autocesta, a uvjeren je kako ni jedna zemlja ne bi dopustila da se na referendumu odlučuje o nacionalnoj sigurnosti ili o proračunu.

Grbin podsjeća da je, uz ograničenje tema o kojima se može raspisati referendum, SDP 2013. predlagao i ponovno uvođenje referendumskog kvoruma.

Što se tiče prijedloga sindikata da se potpisi za referendum i dalje mogu prikupljati na javnim mjestima, a ne samo u uredima državne uprave i putem interneta, kako predlaže SDP, Grbin uzvraća da takvo rješenje ima vrlo mali broj europskih zemalja.

“Potpisi se na javnim mjestima mogu prikupljati u Italiji, ali tamo se na referendumu može odlučivati samo o zakonima koje je parlament već donio, ali ne i unaprijed stopirati bilo koji zakon. Predloži li mi netko talijanski model, zdušno ću ga podržati”, poručio je Grbin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah