Penava o mogućoj reakciji HDZ-a na prosvjed: ‘Hoće li je biti na ovu temu, to je toliko minorno u odnosu na sve ostalo’

Foto: fah

U Ministarstvu branitelja održan je sastanak braniteljskih udruga o prosvjedu u Vukovaru. Na sastanku je, među ostalima, nazočio gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava te glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, javlja N1.

“Kontinuirano ostvarujemo rezultate, od raketiranja Banskih dvora, od kaznenih prijava, policija kontinuirano ostvaruje rezultate po pitanju procesuiranja ratnih zločina. Policija je ovdje bila u ulozi da prezentira što sve poduzima u suradnji s drugim nadležnim tijelima i to ćemo nastaviti raditi, kao što činimo i dosad”, rekao je Milina.

Penava: ‘Imamo li procesuirane u vrhu Srbije, vrhu JNA, zapovjednike srpskih koncentracijskih logora?’

Ivan Penava: “Ako HDZ ima problem s otkrivanjem ratnih zločina, ima problem sam sa sobom”

Penava je nakon sastanka potvrdio da će se prosvjed u Vukovaru održati. “Prosvjeda će biti. Sastanak nije bio na temu razuvjeravanja, bio je na temu iznošenja stavova”, rekao je Penava.

“Stavovi su poprilično ujednačeni. U gotovo 95 posto stvari razmišljamo jednako. Ministar Medved je iznosio svoj stav, sasvim je jasno da je ova tematika vrlo bitna, vrlo bolna, kao i činjenica da je u sve ovo vrijeme jako malo napravljeno po tom pitanju i da se s punim pravom svi mi osjećamo i razočarano u institucije i ostavljeno i izdano i naprosto dalje tako ne može i nije moglo. Jednako tako, ono što treba biti sasvim jasno, svi akteri koji su bili na sastanaku, nitko ne postavlja pitanje treba li prosvjed i jesu li ovakvi rezultati prihvatljivi, što ukratko znači da skup ostaje, skupina ljudi koja će komunicirati i isturiti ovu temu u fokus javnosti i potaknuti institucije ove države da konačno donese rezultate”, rekao je Penava.

“Ja sam poticaj ljudima koji su preuzeli dužnosti u tim institucijama da se moraju pokrenuti u smislu donošenja odluka. Prosvjed je dodatan motiv ili kontrola da u periodu od godine dana imamo rezultat”, rekao je.

Na pitanje očekuje li reakciju HDZ-a na svoj potez, Penava je odgovorio da reakciju ne očekuje. “Ja ne očekujem reakciju, a hoće li je biti na ovu temu, to je toliko minorno u odnosu na sve ostalo”, rekao je Penava.

Velepromet, Dalj, Borovo Selo: Zločini koje spominje Penava, a DORH nije procesuirao

“Moja Vlada je na funkciji godinu i pol. U politici sam od 2010. Otpočetka sam jednoznačan u ovom prosvjedu, prosvjed je upućen protiv institucija. Nitko pametan ne može prozivati ministra koji je na dužnosti pola godine za odgovornost u proteklih 27 godina, ali da imam pravo u državi koja je demokratska, reći da 27 godina stvari nisu dobre, to je apel, alarm da se moramo trgnuti i donijeti rezultat”, rekao je Penava.

Upitan za komentar na izjave Milorada Pupovca iz Sabora, Penava je kazao da ih nije pratio. “I da sam pratio, ne bih komentirao. Imam svoj fokus, to je grad Vukovar i građani Vukovara, a državnu politiku bih prepustio onima kojima je to u nadležnosti”, rekao je Penava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1