Penava: ‘Osuđujemo fašistički režim, ali i komunizam kao totalitaristički režim’

Foto: fah

U povodu Dana antifašističke borbe u srijedu je na Spomen obilježje na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru vijence položilo izaslanstvo grada Vukovara, predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji je istaknuo kako odaju počast svim žrtvama fašizma, no kako se ne smije dopustiti da se komunizam provlači kroz antifašističku borbu.

„Odajemo počast svim žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu s jasnom namjerom da osudimo fašistički režim kao veliko zlo koje je zadesilo čovječanstvo, ali istodobno, budući je hrvatska povijest, nažalost, tako htjela, s jednakom osudom osuditi i komunizam kao totalitaristički režim“, izjavio je gradonačelnik Penava.

Dodao je kako je komunizam ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu nanio puno zla.

Vukovarski gradonačelnik Penava naglasio je da s takvim stavom valja pozdraviti slobodnu, demokratsku Republiku Hrvatsku u kojoj živimo, i ne dopustiti da se komunizam provlači kroz antifašističku borbu.

Naglasio je i kako je dovoljno rečeno činjenicom da u Vukovaru postoji spomenik žrtvama fašizma, da se treba okrenuti hrvatskoj budućnosti, a prošlost ostaviti povjesničarima.

Pod Spomen obilježjem žrtvama fašizma u Vukovaru počivaju posmrtni ostatci 388 žrtava prenesenih s lokacije Dudik, 155 pripadnika 5. vojvođanske udarne brigade i 62 pripadnika Crvene armije poginulih 8. i 9. prosinca 1944. godine u desantu preko Dunava i borbama za Vukovar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah