Penava: Plenkovićeva politika ‘pomirenja’ grubo zapostavlja povijesne činjenice

Ivan penava
Foto: Fah

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ove godine nije sudjelovao u Koloni sjećanja jer je pozitivan na koronu. Njegove su poruke iz samoizolacije, međutim, itekako primijećene.

> Tko je Zvonko Milas, koji je navodno trebao odati počast ‘srpskim žrtvama’ s Pupovcem?

> Zašto Pupovac obilježava lažne žrtve baš uoči pada Vukovara?

> Dr. sc. Nazor: Predstavnici Srba u Hrvatskoj izbjegavaju reći tko je odgovoran za agresiju

> Dr. sc. Vukelić za Narod.hr: ‘Pupovac je idejni sljednik Memoranduma SANU’

O SNV-ovoj komemoraciji

Teze, kad je riječ o bacanju vijenca u Dunav, koje već nekoliko godina gura SNV i SDSS, poznate su svakome onome koga to zanima. Njihove „povijesne istine” su da je do rata u Vukovaru došlo zato što su u Vukovaru prije rata ubijani građani srpske nacionalnosti, zbog čega su se Srbi organizirali i naoružali te je tako počeo rat u Vukovaru i Hrvatskoj. Za datum obilježavanja tih tragičnih povijesnih događanja izabran je 17. studenoga, dan uoči obljetnice pada Vukovara. Zašto? Što se to dogodilo na taj dan „povijesne istine” koju obilježavaju? Odgovor je, ništa, ništa se nije dogodilo. Niti postoji ta „povijesna istina” jer je riječ o klasičnoj velikosrpskoj mitomaniji niti se bilo što takvo 17. studenoga 1991. godine dogodilo u Vukovaru. Datum je izabran samo kako bi se obezvrijedio 18. studenoga, kako bi se na tragu Memoranduma 2, SANU, pokušala podijeliti odgovornost, relativizirati i umanjiti krivnju Republike Srbije za zlodjela koja su počinjena u ime stvaranja “velike Srbije” i kako bi se još jednom pogazilo dostojanstvo i čast stradalnika Domovinskog rata u Vukovaru. Toliko daleko od onoga što se pokušava kroz medije progurati kao pomirenje, željom za normalnim odnosima, otvaranje budućnosti i tomu sl. Žalosna je činjenica da se SNV s takvim programom financira sredstvima građana RH, da to radi pod pokroviteljstvom Vlade RH, da to radi u jednom Vukovaru, mjestu posebnog domovinskog pijeteta i to dan uoči najtragičnijeg dana u povijesti hrvatske države. Još je žalosnije od toga da u obrani i dokazivanju povijesnih činjenica moraju istupiti pojedinci poput Luke Mišetića, Andrije Hebranga, Pilipa Karaule ili zamjenice gradonačelnika Vukovara Ivane Mujkić, dok službene institucije i mediji o tome nemaju svoj stav i stoga šute, a službena vlast još i podupire. Smeta mi činjenica da sam, jednako kao i g. Mišetić, u obrani svojih teza primoran pozvati se na presude Haaškog tribunala kojima je zaključeno da je „srpsko vodstvo vodilo zločinačku politiku vršeći politički motivirane ratne zločine nad Hrvatima u Vukovaru, Škabrnji i diljem Hrvatske”, sve u ime projekta “velike Srbije”, a nijednom presudom nije zaključeno da je hrvatsko vodstvo počinilo zločine nad Srbima ili da je hrvatsko vodstvo vodilo zločinačku politiku prema Srbima. Kad je riječ o presudama hrvatskog pravosuđa, nemam se na što pozvati, jer su rezultati poražavajući.

O sudjelovanju Ivana Milasa i Borisa Miloševića kao predstavnika Vlade na SNV-ovoj komemoraciji

Da je riječ o pogrešci, mogu misliti jedino ljudi koji nisu upućeni u mehanizme dogovaranja takvih stvari. Da je zbog krivo izgovorenog ili napisanog slova u imenu ispalo da je delegiran netko drugi, to bi bila moguća i realna pogreška. Izaći s punim imenima i prezimenima članova delegacije nije pogreška. To je dogovoren protokol obilježavanja, to je politika „pomirenja” na tragu „bratstva i jedinstva” koju vodi Andrej Plenković, a koja na grub način zapostavlja povijesne činjenice na štetu hrvatskog naroda, na što sustavno upozoravam. Puno važnije od pitanja jesam li ja osobno zadovoljan jest pitanje je li zadovoljan hrvatski narod, hrvatska javnost, vaši čitatelji? Jesu li zadovoljni činjenicom da Vlada Andreja Plenkovića, odnosno njen potpredsjednik g. Boris Milošević, sudjeluje u tome, baca vijenac u Dunav 17. studenoga u Vukovaru? Baca vijenac kome, ako znamo da je sutradan, 18. studenoga, ta ista Vlada položila vijenac na Memorijalnom groblju svim žrtvama velikosrpske agresije, što uključuje i Srbe? Postavlja se pitanje koje su to srpske žrtve. Svi mi znamo odgovor, samo većina šuti i zatvara oči.

O dolasku Vučićevog izaslanika u Vukovar

Dolazak je potreban i ne smije nitko podcijeniti dobru gestu. Međutim, razmislite o situaciji da vam neki čovjek uđe u kuću, razori je, odvede vam djecu, ubije članove obitelji, siluje ženu i vrati se nakon 29 godina s cvijetom u ruci pred vrata vašeg novosagrađenog doma i kaže da mu je iskreno žao. Pri tome ne priznaje da je izgradio i u logore odveo članove vaše obitelji koje je mučio i ubijao, ne otvara arhive kako bi vam rekao gdje su tijela vaših članova obitelji, ne nudi da vam plati trošak obnove vašeg doma i ulice nego još vas optužuje za zločin što ste se oružanom akcijom vratili u svoju kuću i veliča one koji su vam nanijeli zlo otkrivajući spomen ploču u Novom Sadu generalu JNA koji je poginuo u napadu na vaš grad Mladenu Bratiću. Jeste li vi za takvo pomirenje? Stvar do kraja postaje nadrealna kada se priupitate – a zašto bi bilo što od toga on i napravio kada vi sami u svojoj državi niste presudili odgovorne i ponašate se kao da ne znate tko su oni?

O popisu stanovništva u Vukovaru

Popis je pred nama, njegova važnost za svaku državu vrlo je velika jer temeljem njega se rade analize i postavke prošlih i budućih politika. Naravno preduvjet za to je njegova objektivnost jer, ako njegovi rezultati nisu objektivni, onda on gubi smisao i svrhu. Nažalost, u povijesti smo imali vrlo lošu objektivnost samog popisa koji je zbog toga izgubio svoj temeljni smisao, a postao je platforma za manipulaciju različitim politikama i skupinama. Koliko god mi bude moguće, nastojat ću politički utjecati da bude proveden profesionalno i transparentno. U kontekstu Vukovara, kako bismo izbjegli dosadašnje manipulacije, očekujem da ćemo uz pomoć popisa dovesti neke realitete u red, a ne da nas se primjera radi, neprestano broji u gradu više nego nas realno ima, da broj školaraca znatno odstupa od očekivanog popisom i tome sl., zaključuje Penava za Večernji list.

Razgovor u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr