Plenković i Milanović na sjednici VNS-a: Objavljeni zaključci

Zagreb, 23.11.2020. - Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. foto HINA/ Vlada RH/ ml

U ponedjeljak u 14 sati nakon višetjednih razmirica između Ureda predsjednika RH i Ureda predsjednika Vlade održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, priopćeno je iz Vlade.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Plenković nakon Vijeća za nacionalnu sigurnost

Prije ulaska u HDZ-ovu središnjicu, Plenković je komentirao sjednicu VNS-a.

“Dan nakon održavanja unutarstranačkih izbora održat ćemo sjednicu s ciljem rezimiranja jučerašnjeg dana. Oko 65 tisuća članova izašlo je na izbore. Raspravit ćemo aktualni tjedan u Saboru. Sutra ujutro ćemo održati sastanak sa svim županima o situaciji oko koronavirusa”, kazao je Plenković.

“U međuvremenu je objavljeno priopćenje koje reflektira sve točke koje su raspravljene. Raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu. Osuđen je napad na Banske dvore i konstatirano je i to konsenzusom da je riječ o djelu s obilježjima terorizma. Raspravljeno je i da se moraju poduzeti mjere. Konstatirali smo suglasje oko položaja Hrvata u BiH. Božinović je predstavio aktualno stanje o koronavirusu. To je bila rasprava nas 12 ili 13. Drugih tema izvan toga nije bilo. Što se tiče dnevnog reda donijeli smo ovo priopćenje”, kazao je Plenković o sjednici VNS-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr