Penava za Narod.hr o SDSS-ovom načelniku, zahtjevu BiH, koaliciji Plenkovića i Pupovca i previranjima u DP-u: ‘Stavljam se na raspolaganje…’

ivan penava grad vukovar
Foto: Grad Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u razgovoru za Narod.hr osvrnuo se na aktualna zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni. U opširnom intervjuu govorio je o suradnji sa SDSS-om na lokalnoj razini, osvrnuo se na sramotnu objavu SDSS-ovog načelnika Borova Zorana Baćanovića o Oluji, kritizirao smjer Vlade Andreja Plenkovića i koaliciju koja njeguje ‘komemorativnu kulturu sjećanja i izjednačavanje žrtava’.

Komentirao je i zahtjev tužiteljstva BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih zapovjednika zbog operacije Bljesak za kojeg ističe da je posljedica pasivnosti aktualnog vrha, ali i prijašnjih Vlada. Za kraj Penavu, kojem je ovo već drugi mandat na čelu Vukovara, upitali smo i za situaciju u Domovinskom pokretu. Ne odbacuje mogućnost da se uključi i stavi na raspolaganje s vjerom u “jednako kvalitetnu i konstruktivnu suradnju”.

O načelniku Borova: “Nažalost SDSS vlada ovom državom”

Narod.hr: SDSS-ov načelnik na FB je objavio sramotnu fotografiju s naslovom Oluja – zločin koji još traje. Isti taj načelnik bio je i protiv murala hrvatskim policajcima. Kako komentirate najnovija događanja i politiku SDSS-a?

“Po pitanju imenovanog načelnika i politike SDSS-a ništa novo. Sve ovo što se sada dogodilo kroz ovu sramotnu objavu gospodina Zorana Baćanovića, državnog dužnosnika, odnosno načelnika općine Borovo predstavlja kontinuitet politike SDSS-a i njega osobno. Kao što navodite, prije otprilike 3 mjeseca, dotičnom gospodinu je jednako tako smetala službena zastava RH i grb specijalnih postrojbi MUP-a RH. To mu je bio dovoljan povod da – u slobodnoj državi Hrvatskoj – pozove na bojkot trgovinu na čijem zidu je bio naslikan mural legalnih i legitimnih simbola. Naravno da nitko od vladajućih nije reagirao, već su pustili da se dotični likovi ponašaju na način koji se ponašaju. Ubrzo je uslijedio napad na dijete zbog maskice sa šahovnicom. Treba naglasiti, da je to je kontinuitet politike koja je nažalost na vlasti u RH. Gospodin Baćanović je član SDSS-a, a SDSS vlada ovom državom, odnosno tvori i sačinjava Vladu Andreja Plenkovića – i to već drugi mandat. Samim tim ne trebaju čuditi ovakve pojave. Vladi RH ne smetaju takve izjave, niti sve ono što takvi pojedinci čine. Ne samo da im ne smetaju, već ih i podržavaju. Kad ih ne bi podržavao, Plenković ne bi na pitanje o mauzoleju četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu u Borovu selu odgovarao na način da u potpunosti ignorira bit pitanja i objašnjava da je njegova Vlada opredijeljena za čvrstu suradnju s nacionalnim manjinama. Na taj način ponižava i hrvatsku državu i pripadnike srpske nacionalne manjine, jer ih izjednačava sa četničkim vojvodama, odnosno pokretom. Da je politika aktualne Vlade usmjerena u drugom smjeru, partneri bi bile druge opcije, a ne SDSS i članovi za koje godinama gledamo kako razmišljaju o hrvatskoj državi i Domovinskom ratu.”

Narod.hr: Zašto RH na vlasti ima one koji ne poštuju temelje hrvatske države i obrambeni Domovinski rat? Je li to posljedica koalicije na državnoj razini sa SDSS-om?

“Ovo je sasvim jasno da gospodin Plenković u suštini ne predstavlja ono što HDZ izvorno jeste. Plenković je sa svojom koalicijom sa SDSS-om nastavio na trasi koju je ucrtao i utabao Ivo Sanader, a to je europeizirani HDZ koji nema veze sa suverenizmom i nacionalnom državom, već HDZ i politika u službi europskih i svjetskih sila, neovisno o emociji i osjećaju hrvatskoga naroda. Jedini cilj je služiti europskim, a ne hrvatskim interesima.

O zahtjevu BiH: “Kad mi, kao pobjednici nismo sudili, ne treba čuditi što oni idu suditi nama”

Narod.hr: Kako gledate na zahtjev tužiteljstva BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih zapovjednika zbog operacije Bljesak?

“Nevjerojatna je situacija da kada rezidualni sud u Haagu potvrđuje još jednom, a to nije prvi puta, i optužuje i imenuje Slobodana Miloševića i suradnike za udruženi zločinački poduhvat i prokazuje agresivnu politiku i krivca za agresiju na Republiku Hrvatski i BiH, Vlada Andreja Plenkovića kroz suradnju sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem, zapravo protežira i njeguje, kako oni to kažu – komemorativnu kulturu sjećanja – gdje zapravo izjednačuju sve žrtve, kako tvrde, i sa jedne i sa druge i sa treće strane.

Čujemo neki dan Pupovca kako govori da ‘mi Hrvati trebamo prihvatiti da su građani RH koji su izbjegli u BiH i Srbiju, također žrtve Domovinskog rata’. To je ta pokvarena, trula politika kompromisa koja ne predstavlja kompromis, nego teži izjednačavanju krivnje i skidanju tereta sa Srbije kao glavnog i jedinog odgovornog krivca za ratove 90-ih godina na području bivše države. I o tome je jasno svojim pravorijekom sud u Haagu nekoliko puta izrekao taj stav. Taj stav je jasan u međunarodnoj zajednici i Haagu, ali očito u glavama mnogih u Hrvatskoj, uključujući i aktualnu vlast, nije tako. To je na sramotu svih onih koji tvore i vode Hrvatsku, i u prošlom i u ovom mandatu, ali jednako tako i svih onih koji su im poklonili svoje povjerenje i glas.

Vezano za procesuiranje ratnih zapovjednika operacije Bljesak, Hrvatska je bila granatirana s područja susjednih država, i mi umjesto da kao pobjednici u Domovinskom ratu imamo pobjednički stav i tužimo ih što su tukli i udarali po Hrvatskoj, s područja Srbije i BiH – od Brčkog, Orašja pa duž cijele granice, mi izbjegavamo 30 godina prokazati tko su krivci, osuditi ih i potraživati ratnu odštetu. Kao potvrda tome je i nedavno doneseni Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata i pokušaj zavaravanja javnosti. Stalo se na riječima, nema procedura, presuda, zakona koje prate riječi. Kako stoji, sve ratne odštete treba platiti Hrvatska – prema svojim građanima, a očito i prema građanima Srbije i BiH. Kad nismo sudili vrh te iste JNA, zajedno sa paravojnim formacijama i političarima iz Republike Srbije, ne treba čuditi što oni idu suditi nama. To je kukavičluk i tragedija, kako aktualne hrvatske vlasti, tako i svih Vlada do sada.”

Suradnja sa SDSS-om

Narod.hr: Kakva je vaša suradnja na lokalnoj razini sa SDSS-om?

“Formalno ne postoji. Svaki dobar prijedlog, ukoliko se radi o prijedlogu od kojeg građani imaju korist, primjer komunalne infrastrukture ili prijedlogu kako učiniti boljim život Vukovaraca, nastojimo prepoznati i prihvatiti. Suradnja na političkom planu, u smislu nekakve dublje ili sustavne suradnje, ne postoji, jer su naša stajališta dijametralno suprotna – od ideoloških do svjetonazorskih pitanja. Jedino oko čega možemo i trebamo razgovarati jest komunalna infrastruktura, lokalna problematika i poboljšavanje uvjeta života građana Vukovara. Dok SDSS ima stav koji ima u kontinuitetu već tri desetljeća, to se neće promijeniti.”

O previranjima u Domovinskom pokretu: “Stavljam se na raspolaganje…”

Narod.hr: Kako komentirate najnovija zbivanja u DP-u. Postoji li šansa da se odlučite kandidirati za predsjednika i okupiti desnicu?

“Nezahvalno mi je bilo što govoriti, dok Domovinski pokret ne riješi situaciju unutar sebe. Imali smo uvijek dobru i kvalitetnu suradnju. Žao mi je vidjeti da se ovo sve skupa događa unutar Domovinskog pokreta. Nadam se da će biti dovoljno razboritosti da se stane s objedama i izvuku pouke i smogne nastaviti dalje. Kakav god bio ishod previranja i teških trenutaka, sa svoje strane mogu obećati jedan konstruktivan odnos prema Domovinskom pokretu i ponuditi pomoć, odnosno staviti se na raspolaganje ukoliko sa svoje strane mogu doprinijeti da ove situacije što prije završe na najbolji mogući način za većinu sudionika i nadati se u budućnosti jednako kvalitetnoj suradnji kakva je bila do sada.”, zaključio je Penava za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.