Petar Radelj: Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovno širi neistine

Foto: Narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je 7. ožujka 2018. priopćenje koje sadržava ozbiljne neistine i poluistine.

Pod naslovom “Upozoravamo na širenje lažnih vijesti o kurikularnoj reformi”,https://mzo.hr/hr/ministarstvo-znanosti-obrazovanja-upozoravamo-na-sirenje-laznih-vijesti-o-kurikularnoj-reformi, Ministarstvo ističe: “Knjiga Zorana Ferića ‘Anđeo u ofsjadu’, čiji se dijelovi šire javnim prostorom kao primjer neprimjerenoga sadržaja, ne nalazi se na popisu lektire u sklopu novoga kurikuluma Hrvatskoga jezika”.

Tvrdnja koju Ministarstvo širi nije točna jer ne postoji uputnik (kurikul) Hrvatskoga jezika, ni novi ni stari, budući da ni jedan nije donesen. Na snazi je Plan i program Hrvatskoga jezika iz 2006. godine. Postoji više inačica prijedloga kurikula Hrvatskoga jezika i u više njih se nalazi knjiga Zorana Ferića, Anđeo u ofsajdu, s krajnje neprimjerenim sadržajima, o čemu je već pisano.
Iz predložene lektire strše prostote i nastranosti (25.3.2016.)
https://www.vjeraidjela.com/iz-predlozene-lektire-strse-prostote-i-nastranosti/
Ferićeva i reformatorska mišolovka za mladež (4.9.2016.)
https://www.vjeraidjela.com/fericeva-i-reformatorska-misolovka-za-mladez/

Knjiga Zorana Ferića puna perverzija nalazi se u prijedlogu kurikula Hrvatskoga jezika na službenim stranicama koje su u vlasništvu Ministarstva znanosti i obrazovanja:
http://www.kurikulum.hr/wp-content/uploads/2016/03/Hrvatski-jezik.pdf, str. 297
iako je u međuvremenu ta inačica drugdje obrisana.

Stoga je tragikomičan apel Ministarstva: “Apeliramo na sve učitelje i građane da informacije traže na službenim stranicama Ministarstva, odnosno da ne padaju pod utjecaj sustavno plasiranih lažnih vijesti.” Nisu učitelji i građani izmislili, nego je tzv. stručna radna skupina stavila perverznu literaturu na popis lektire, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja to nikad nije osudilo niti se od toga ogradilo, nego je autore toga nagradilo, izdašno platilo i angažiralo i dalje.

U sljedećoj inačici kurikula Hrvatskoga jezika uvrštena je druga knjiga istoga autora, što je još uvijek dostupno na:
http://www.kurikulum.hr/9236-2/
http://www.kurikulum.hr/wp-content/uploads/2016/06/NACIONALNI-KURIKULUM-NASTAVNOGA-PREDMETA-HRVATSKI-JEZIK-PDF.pdf
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=3722

Budući da je autorima, lobistima i političkim pokroviteljima kurikul Hrvatskoga jezika sredstvo za ideologizaciju i nametanje nastranosti, u najnovijoj inačici djela Zorana Ferića su ispuštena, ali samo privremeno, i to ništa ne znači, jer kako su ih obrisali, tako ih mogu i vratiti.

Već sam pokušaj nametanja Zorana Ferića kao autora lektire hrvatskih učenika trebalo bi biti dovoljan razlog da se uradak stručne radne skupine za kurikul Hrvatskoga jezika odbaci, a autor te pomisli lustrira.

Međutim, autori kurikula Hrvatskoga jezika nisu podnijeli ostavke, nisu se odrekli svojega djela, i višekratnim uvrštavanjem djela Zorana Ferića u popis lektire oni su izgubili vjerodostojnost osoba koje se zalažu za odgoj i etičnost. Stoga i ostatak njihova napora ne može uživati dobru vjeru ni biti vrjednovan kao napredak hrvatskoga školstva.

U svojem dezinformiranju javnosti Ministarstvo dalje ističe: “Kurikulum Hrvatskoga jezika prošao je stručnu i javnu raspravu, recenzirao ga je HAZU. Napominjemo kako je kurikulum nakon recenzije dorađen te se nalazi na sljedećoj poveznici.” Međutim, pojedinci iz HAZU nisu recenzirali onu inačicu koju sad Ministarstvo nudi kao najnoviju, a uvjetna mišljenja i korektivne mjere koje su recenzijom HAZU određene nisu sljediva, jer ni jedna ustrojbena jedinica HAZU, razred, vijeće ili sekcija ne nadzire što se dalje zbiva s prijedlogom uputnika Hrvatskoga jezika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.