Peternel: ‘Drugi krug u Zagrebu bit će referendum kao što je bio i referendum o braku’

Igor Peternel
Foto: snimka zaslona

Tko su pobjednici, a tko gubitnici prvog kruga lokalnih izbora? Zašto HDZ i dalje slabo prolazi u velikim gradovima? Ugrožava li Možemo poziciju SDP-a kao vodeće stranke ljevice? Može li Miroslav Škoro iznenaditi Tomislava Tomaševića u završnici utrke za gradonačelnika Zagreba?

O tome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili Igor Peternel (Domovinski pokret), Mario Kapulica (HDZ). Sandra Benčić (Možemo) i Arsen bauk (SDP).

Benčić: “Mi poštujemo radnička prava, ali…”

Sandra Benčić iz ekstremno lijeve platforme Možemo zahvalila se svim građanima koji su glasali za njih i dali im povjerenje za upravljanjem Gradom Zagrebom. Dodala je kako je njihova platforma bila u kampanji vrlo oprezna, te je iznosila svoje programe za kratkoročne, ali i dugoročne planove.

“Ono što smo obećali, zaista ćemo ispuniti i provesti”, kazala je Benčić.

Dodala je da će se prvo promijeniti model upravljanja Gradom Zagrebom, restrukturirat će se gradska uprava. Ustvrdila je da se svi koji rade dobro i zakonito nemaju čega bojati. Benčić je rekla kako će se povećati efikasnost, ali i veliki broj ljudi će se premjestiti na druge poslove, prije svega na poslove obnove Zagreba. Poručila je kako će otvoriti Ured za obnovu Zagreba.

“Mi prvi poštujemo radnička prava, ali smo i oni koji će tražiti da taj rad bude efikasan i koristan”, ocijenila je.

Peternel: “Gospođo Benčić, ja se vama bavim 12 godina, upozoravao sam što će se dogoditi”

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je kako Domovinski pokret postoji jedva godinu dana, a ostvarili su na ovim lokalnim izborima odlične rezultate. Zahvalio se svim biračima koji su dali glas Domovinskom pokretu. Dodao je kako su u drugom krugu za gradonačelnika Zagreba i Osijeka te Zaprešića, Benkovca, Slatine i Vukovara te je istaknuo da imaju oko 500 vijećnika po županijama, gradovima i općinama.

Osvrnuo na Škorinu izjavu da će raskrinkati Tomislava Tomaševića.

“Preostaje nam da građanima objasnimo tko se krije iza platforme Možemo, iza Tomaševića, da se tu ne radi ni o kakvim ljutim entuzijastima zbog ostavštine Bandića ili aktivistima za okoliš, nego o dobro organiziranoj političkoj ideološkoj lijevoj platformi, koja je franšiza jednog stranog instituta, od Zelenih u Njemačkoj, Možemo u Makedoniji, preko Grčke i Hrvatske… Već je objašnjeno ovih dana to u našoj prekršajnoj prijavi, radi se o Stiftung institutu koji je bio poveznica sa jednom zakladom.

>Kako Tomaševićeva udruga uz potporu Sorosevog Otvorenog društva godinama organizira program političkog obrazovanja?

Gospođo Benčić, ja se vama bavim 12 godina, upozoravao sam na ono što će se dogoditi od vašeg djelovanja u Centru za mirovne studije pa isprepletenošću sa GONG-om, Građanskim odborom za ljudska prava, Kućom ljudskih prava, kasnije nastankom Solidarne, uvođenjem inicijative “Spasi me” i cijelom tom konglomeratu raznih udruga koje su u jednom trenutku osjetile da je trenutak za prelazak iz parapolitičkog u politički prostor”, istaknuo je Peternel.

Benčić je kazala da je platforma Možemo politička stranka nastala na platformi zelene ljevice, a Peternel joj je replicirao da je to čista ideologizacija, uzurpacija ljudskih prava kako bi se prodavala ideologija iza tog termina.

“Jasno smo rekli koji je naš vrijednosni spektar. Naravno da ne utječu na nas strani utjecaji, ali smo u komunikaciji s europskim Zelenima. Pa ovdje imamo stranke koje su dio europskih obitelji, EPP-a”, dodala je Benčić.

“Potrebno je građanima reći tko ste i što ste. vi ste zagovaratelji jedne ideologije za koju čisto sumnjam da ima podršku preko pedeset posto građana Zagreba”, istaknuo je Peternel.

Benčić mu je odgovorila kako je temeljna razlika između političke opcije koju zastupa platforma Možemo, a ona ide s porukama koje ne dijele, a Škoro kontinuirano zastupa podjele poruka i mržnje.

Peternel je replicirao da je Miroslav Škoro vrlo uključiv, te da je pozvao sve građane da mu se pridruže u obrani tradicionalnih vrijednosti.

Kapulica: “HDZ ne zadovoljava deset posto glasova građana Zagreba”

Mario Kapulica (HDZ) je ustvrdio kako i platforma Možemo i Domovinski pokret imaju i dosta zajedničkih stvari, a to je prije svega odnos prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Kazao je da su zajednički potpisivali razne inicijative za smjenu ministara u Vladi HDZ-a.

Dodao je kako je izborni cilj HDZ-a bio ostvariti pobjedu u što više županija, gradova i općina te da rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da će HDZ taj cilj i ostvariti.

“Imperativ platforme Možemo je bio pobijediti u gradu Zagrebu”, poručio je.

> Skoko i Maldini: Gdjegod su Domovinski pokret i Most išli zajedno – ostvarili su uspjeh

> Peternel: Evo dokaza da je Tomašević lagao biračima o svom ocu

> Hasanbegović o Tomaševiću i Možemo: Radi se o ideološkoj platformi koja ima međunarodne tutore

Benčić mu je replicirala da je cilj bio ući i u gradska vijeća u mjestima gdje su se kandidirali. Kapulica je naglasio kako uopće nema dvojbe tko je pobjednik ovih izbora, ali da treba čestitati onima koji su svoje ciljeve ostvarili.

Dodao je kako HDZ ne zadovoljava deset posto glasova građana grada Zagreba, ali da je njihov kandidat ostvario bolji rezultat od prethodnih HDZ-ovih kandidata unatrag dva izborna ciklusa.

– To su mali koraci za onu ambiciju koji HDZ ima u Zagrebu, mi ćemo sasvim sigurno izvući poruku od ovih izbora. Morat ćemo bolje komunicirati s građanima grada Zagreba, morat ćemo drugačije gledati naše gradske četvrti, poručio je Kapulica.

Bauk: “Cijela lijeva opozicija nije dobila trideset posto glasova”

Arsen Bauk (SDP) istaknuo je kako SDP vidi saveznike u platformi Možemo kao i u ostalim strankama koji imaju sličan svjetonazor.

“Mi vidimo one od centra na lijevo kao saveznike da na sljedećim parlamentarnim izborima smijenimo HDZ s vlasti. Prema ovim rezultatima pred nama je težak zadatak”, rekao je.

Naglasio je kako cijela lijeva opozicija nije dobila trideset posto glasova.

“HDZ je sam dobio trideset posto, Domovinski pokret je dobio devet, a Most šest posto”, rekao je.

Istaknuo je kako je trenutna početna pozicija slična onoj na parlamentarnim izborima. Dodao je da je cilj izazovan i trebat će dosta političke mudrosti da ga ostvare.

“Jučer je 41 kandidat SDP-a ostvario pobjedu i još 51 sudjeluje u drugom krugu. Neki članovi SDP-a su uvjerljivo podebljali svoje rezultate, neki su izgubili, neki su pobijedili gdje dosad nisu bili. Kad se podvuče crta vidjet ćemo koliko smo dobili, a koliko izgubili”, kazao je.

“U Zagrebu i Splitu je HDZ bio na vlasti, građani su izabrali promjene i mi moramo vidjeti i dobro se zamisliti zbog čega su ta dva grada građani kao nosioce promjene na lijevo izabrali neke druge, a ne SDP. To naravno, zahtjeva raspravu prvenstveno u stranci”, dodao je.

Bauk je komentirao moguću suradnju u zagrebačkoj Skupštini. Rekao je kako je Tomašević prije izbora govorio da su mu partneri svi oni od centra na lijevo i koji nisu sudjelovali u dosadašnjoj vlasti.

“Jedini je to SDP, koji je prešao prag. U tom slučaju postoji stabilna većina u Skupštini”, zaključio je.

Kapulica: “Nećemo pozvati one koji su glasovali za naše kandidate da križaju listiće”

Benčić je kazala da razgovori s SDP-om još nisu krenuli. “Ne vjerujem u politiku ćerat ćemo se do kraja”

“Svi politički izbori su i ideološki izbori. Ovo je platformi Možemo zapravo jedna odskočna daska, jednako kao što ime NGO bio odskočna daska da uskočke u Sabor i u politiku, tako im je ova situacija u Zagrebu odskočna daska da pojedu SDP na idućim parlamentarnim izborima i osvoje vlast”, dodao je Peternel te istaknuo kako će drugi krug izbora u Zagrebu biti referendum jednako kao što je bio i referendum o braku.

Kapulica je komentirao pobjedu Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji. Osvrnuo se i na moguću potporu Miroslavu Škori.

“Mi sigurno nećemo pozvati one koji su glasovali za naše kandidate da križaju listiće nego da izađu i glasuju sukladno savjesti i uvjerenjima. Naši birači podržavaju stranke desnog centra, profil birača HDZ-a je jasan i neka sukladno savjesti i onome što procjenjuju da je najbolje, odluče. Kolega Bauk je rekao da je glavni cilj smijeniti HDZ s vlasti. To bi trebalo biti poboljšati standard građana, truditi se da se u ovoj državi što bolje živi, da se promijene trendovi”, rekao je Kapulica.

Dodao je kako ne vjeruje u politiku “ćerat ćemo se do kraja”. Kapulica je rekao kako ima dvojbe oko podržavanja Miroslava Škore. Istaknuo je da su mu kandidati Domovinskog pokreta bliži od ljevice, ali da se neće u emisiji osobno određivati.

Peternel: “Biranjem Tomaševića bira se smjer rodne ideologije, rehabilitacije komunističkog zločinca..”

Igor Peternel je kazao kako je drugi krug i druga utakmica. Istaknuo je da Škoro nudi drugi način upravljanja, te da nudi svoje projekte.

“On nudi rješenje za probleme otpada, stadiona, te za druge projekte, ali i ideološki smjer koji mora biti prihvatljiviji ogromnom dijelu birača”, dodao je. Kazao je da bi odabirom Tomislava Tomaševića građani izabrali jasno definiran smjer od rodne ideologije, do rehabilitacije notornog komunističkog zločinca Josipa Broza preko svih ostalih politika koje promoviraju a građanima nisu do kraja predstavili.

O Sabi i Penavi, izlasku na izbore

Bauk je rekao da mu je žao što je Željko Sabo bolje prošao kao nezavisni kandidat nego kandidat SDP-a. Kapulica je komentirao rezultati Ivana Penave.

“Razlika je velika i mi ćemo uložiti napore da ne ostane na tome.”

Dodao je kako se nada da će HDZ pobijediti u Vukovaru i da će Nikola Mažar ostvariti bolji rezultat. “Nastavit ćemo pomagati Vukovaru na sve moguće načine.”

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta kazao je da je Domovinski pokret zadovoljan rezultatima lokalnih izbora te se nadaju da će kandidati Domovinskog pokreta i u drugom krugu biti uspješni, te se vesele suradnji s građanima. Benčić je dodala kako platforma Možemo nastavlja s pozitivnom kampanjom, te će nastaviti davati rješenja.

“Žao nam je da nećemo imati protivnika koji bi se argumentima i programima borio, nego podjelama mržnjom i utjerivanjem straha. To je žalosno za politiku 21. stoljeća”, ocijenila je Benčić.

Bauk je zahvalio svim pobjednicima u prvom krugu lokalnih izbora, te je pozvao građane da u drugom krugu glasaju za kandidate SDP-a. Kapulica je pozvao građane da iskoriste svoje pravo i da izađu na izbore.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT