Peternel: Umjesto o zaštiti malih ljudi, govorimo o zaštiti vladajućih struktura

Foto: Fah

Je li slučaj ”Tri majmuna” dobio nastavak u Imotskom? Zašto nema suglasja što je diskriminacija i govor mržnje, a što legitimna kritika? Kada će biti izabran novi predsjednik Vrhovnog suda? – neke su od tema emisije “U mreži prvog”. U “U mreži prvog” Hrvatskog radija gostovali su kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović, Arsen Bauk iz SDP-a, Sandra Benčić iz Možemo te Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Na pitanje Je li slučaj „Tri majmuna“ dobio nastavak u Imotskom gdje su zabranili ulazak u kafić Arsenu Bauku i Nenadu Staziću, Bauk je odgovorio kako vlasnik kafića ima legitimno pravo na kritiku oporbe ili vladajućih, ali kako bi trebao riječ zabranjen ulaz zamijeniti s nisu dobro došli.

> Zašto mainstream mediji ne navode da je Stazić isto krnjo i predstavlja dijete koje je želio da se dodijeli gay paru na udomljavanje?

Naglasio je kako očekuje glede ovog incidenta obranu premijera Plenkovića te je rekao kako se izuzetno raduje zato što je HDZ već krenuo u tom smjeru.

– Prva reakcija HDZ-a bila je korektna, dodao je Bauk.

Davor Filipović rekao je kako je na slučaj u Imotskom HDZ i premijer Andrej Plenković promptno su reagirali i osudili neprimjereni ispad.

– Premijer je reagirao kako bi pokazao na neprimjereno ponašanje u našem društvu. Svjedoci smo terorističkog čina usmjerenog prema Vladi, koji su neki pokušali relativizirati. Također, u Rijeci došlo je do slanja diskriminatorne poruke prema članovima i simpatizerima HDZ-a. No kada se prešućuje jedna diskriminacija, to dovodi do isključivosti koja se na žalost, jučer dogodila u Imotskom, rekao je i dodao kako sa svi moramo boriti protiv ovakvih stvari.

Sandra Benčić je kazala kako tema kritike vlasti ne može u ovom trenutku biti predmet prioriteta medija i politike već 10 dana u situaciji kada je ogroman broj ljudi ostao bez posla i žive na rubu egzistencije.

– Ako stvarno želimo govoriti o diskriminaciji i govoru mržnje, idemo govoriti o slučajevima koje je HDZ prešućivao.

Peternel je kazao da ovo uopće ne bi trebala biti tema razgovora. – Kada govorimo o zaštiti, trebamo govoriti o zaštiti ranjivih skupina i malih ljudi, a ne o zaštiti vladajućih struktura, naglasio je Igor Peternel i dodao da se radi o predizbornom zbijanju redova HDZ-ovaca.

– Ovdje se ne radi o ničemu drugome nego o verbalnom deliktu, radi se, čak bih rekao, o jednoj dobroj marketinškoj priči za jedan kafić. Peternel je komentirao i premijerovu ocjenu da se u slučaju Indexa radi o govoru mržnje.

– Što se tiče Indexa, on je uvijek temeljio svoj marketinkg na “malo jačem pristupu”. Što su do sada radili zapravo svim protagonistima političke scene, da bi se sad cijela javnost morala okupiti u obrani premijera.

Kada je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda Benčić je rekla kako se može očekivati i određena kriza vlasti s obzirom na to da je pravosudna vlast jedna od tri grane vlasti u Hrvatskoj.

– Ustav daje ovlast predsjedniku Republike da predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, te o tome tada odlučuje Sabor. Kada je zakonodavac 2018. godine u Zakonu o sudovima propisivao dodatnu proceduru kandidature, da postoji javni natječaj koji raspisuje Državno sudbeno vijeće i na koji se mogu javiti svi koji zadovoljavaju uvjete, što je dobro, zakonodavac je tada izostavio da predsjednik Republike može predložiti samo nekog tko se javio na natječaj, kazala Benčić.

Kako kaže, drugi dio priče je pitanje političke kulture te ako gradimo neke institucije, a to je otvaranje natječaja svim potencijalnim kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, onda sve 3 krovne institucije u zemlji poštuju tu proceduru jer je ona korak naprijed od one procedure u kojoj politička većina bira predsjednika Vrhovnog suda.

– Ono što izmiče iz fokusa je to da se na natječaj za predsjednika Vrhovnog suda javilo samo troje kandidata i to je ono što je poražavajuće, ocijenila je Benčić.

Bauk govori kako da bi se izglasao predsjednik Vrhovnog suda, za njega treba glasati parlamentarna većina, a da bi oni glasali predsjednik Republike se treba dogovoriti s predstavnicima parlamentarne većine. Predsjednik republike da bi zadržao svoju političku vjerodostojnost treba se dogovoriti sa strankama koje su ga podržale na izborima.

– Zanimljivo je uvijek slušati rasprave u kojima se HDZ zalaže za transparentnost, a sve probleme koje imamo u pravosuđu, imamo ih zato što su gospodin Šeks, stranački kolega gospodina Filipovića i ostali, pobrinuli za to i pravosuđe doveli u ovu situaciju. Činjenica je da Milanović ima pravo parlamentu predložiti kandidata, a parlament ga izabire ili ne izabire.

Peternel je dodao da će vjerojatno doći do dogovora, a zatim će se ta osoba javiti na javni poziv što govori o apsurdnosti našeg sustava.

– Sve suce bira Državno sudbeno vijeće, time se navodno osigurava trodioba vlasti, a zapravo predsjednika vrhovne sudske instance bira zakonodavna vlast, na prijedlog izvršne. Sve to skupa je nelogično, trebalo bi stvari resetirati i početi ispočetka, zaključio je Peternel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT