Petrinjski branitelji protiv Centra za azilante u Petrinji: ‘Uložite taj novac u nova radna mjesta!’

Foto: hrt.hr

Hrvatski branitelji iz Petrinje ustraju u zahtjevu da se odustane od gradnje centra za azilante u obližnjoj Maloj Gorici, u veljači su organizirali javnu tribinu, potom održali sastanak s ministrom unutarnjih poslova, sudjelovali na tribini MUP-a u Petrinji, te su organizirali potpisivanje peticije, a oko tri tisuće prikupljenih potpisa uputili su na više adresa, od europskih do hrvatskih institucija, doznaje se u srijedu iz Inicijative branitelja grada Petrinje.

Ministar Božinović, sisački župan Ivo Žinić i svećenik Tvrtko Barun lobirali za Centar za azilante u Petrinji unatoč protivljenju Gradskog vijeća

Svoje zahtjeve, zajedno s preslikom peticije građana na kojoj je prikupljeno oko 3.000 potpisa, uputili su od Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, do predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

U pismu petrinjski branitelji navode da iako pripreme za ostvarenje projekta „Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“, za čiju je provedbu osigurano 4 milijuna eura, traju već dvije godine, javnost je za projekt saznala tek na sjednici petrinjskog Gradskog vijeća u listopadu prošle godine.

Netransparentan odnos gradskih i župnijskih vlasti

Ocjenjuju da je riječ o netransparentnom odnosu gradskih i županijskih vlasti, te Ministarstva prema građanima, što izaziva sumnju, nelagodu i strah od projekta kod lokalnog stanovništva.

“Netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti su jedina konstanta kod gradonačelnika Petrinje, sisačko-moslavačkog župana, ministra i Vlade RH, stoga u ime svih potpisnika ove peticije poručujemo da stanovnici Petrinje i okolnih naselja zahtijevaju da se obustavi realizacija i izgradnja projekta u Maloj Gorici”, stoji u dopisu.

Osim što zahtijevaju obustavu projekta, branitelji, okupljeni oko neformalne inicijative, traže odgovor na pitanje – tko je dao suglasnost lokalne zajednice za projekt, te kako je izdana građevinska dozvola.

Traže da im se dostave pismene odluke o stavljanju izvan snage svih dosadašnjih odluka i aktivnosti o izgradnji prihvatilišta, ne samo u Maloj Gorici, već i na području Sisačko-moslavačke županije.

Od Samostalnog sektora za Schengensku koordinaciju i fondove EU, traže obavijest o prenamjeni planiranih 4 milijuna eura, te predlažu da se taj novac uloži u nova radna mjesta na području grada Petrinje čime će se, kažu, “zaustaviti iseljavanje naših mladih, te podignuti standard lokalnog stanovništva”.
Svoje zahtjeve, Inicijativa branitelja je popratila i opširnim obrazloženjem u kojem se navodi kronologija svih zbivanja oko projekta izgradnje azilantskog centra na lokaciji nekadašnjeg prograničkog centra u Maloj Gorici.

“Sisačko-moslavačka županija je zanemarena i sustavno se uništava”

Ocjenjuju da je Sisačko-moslavačka županija ‘zanemarena i sustavno se uništava, posebno Banovina i Kordun koji su u Domovinskom ratu natopljeni krvlju branitelja’.

Iz Inicijative kažu kako ilegalnih migranata “ima na svakom koraku, uništavaju, kradu i provaljuju u napuštene objekte”. Ocjenjuju kako je lokalno stanovništvo ‘s pravom u strahu i boji se za sebe i svoju djecu jer vidi što se događa oko njih’.

Kao razlog za obustavu projekta iz Inicijative navode i problem infrastrukture, posebno vodoopskrbe i odvodnje koja bi se puštala u Kupu. Upitnim čine i odluku o odabiru lokacije centra, budući da je bilo osam predloženih lokacija.

“Žalosna je i tragična činjenica da su sve dosadašnje vlasti u Gradu Petrinji propustile zatražiti od nadležnih državnih tijela upravljanje parcelom veličine 83 ha, na kojoj je bilo prognaničko naselje Mala Gorica, i time su posredno odgovorne za sve što se danas događa a vezano je za tu lokaciju. Nemamo uvjeta za život, nemamo dostojanstvo, posao, ništa. Stanovništvo se masovno iseljava a oni bi nama naseljavali ljude o kojim ne znamo ništa. Prvo neka zaustave iseljavanje, neka ljudima daju posao s kojim će imati uvjete za dostojanstven život, neka nam vrate dostojanstvo i kvalitetu života pa onda neka naše novce i resurse troše na izbjeglice, migrante i azilante”, stoji, uz ostalo, u dopisu koji je u ime Inicijative branitelja grada Petrinje potpisao Ivo Vranić.

Inače, petrinjsko Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici odbilo je prihvatiti projekt Centra za azilante.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je za Hinu izjavio kako će poštovati odluke Gradsko vijeća i ne misli ih mijenjati, ali je napomenuo kako se ne bi trebali bojati žena i djece u Centru za azilante. Rekao je da se branitelji imaju pravo očitovati o svim pitanjima, pa tako uvažava njihovo mišljenje.

Božinović: ‘Dolazit ću ovdje koliko god treba, kako bi poslali prave poruke’

Podsjetimo, ni nakon nedavno održane tribini “Humani aspekti integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo”, na kojoj je, uz ostale, govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, petrinjski građani ne žele izgradnju Centra za azilante.

“Ja sam iskazao spremnost da ću dolaziti ovdje koliko god treba, kako bi poslali prave poruke i govorili o činjenicama. Vjerojatno se o tome trebalo razgovarati ranije, ali ne postoje rokovi. Meni je najvažnije da svi skupa shvatimo o čemu se ovdje radi. Radi se o odluci da li pomoći obiteljima koje su u problemu i potrebi za međunarodnom zaštitom, da li smo spremi tu poruku poslati sebi samima, a što se tiče objekata, to je sporedno pitanje”, tvrdi Božinović.

(VIDEO) Kolinda Grabar Kitarović u Petrinji: Potvrđeno da za sad neće biti kampa za migrante!

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ustvrdio je kako se strah od nečeg novog pojavio već ranije, ali je dodao kako je to bilo iz neznanja.

“Mnogi od nas su bili prognanici i mi možda nismo dobrodošli u novu sredinu. Osim toga Centar za azilante u Maloj Gorici ima i pozitivne učinke, jer će podići kvalitetu života u lokalnoj zajednici”, smatra župan.

Žinić je dodao kako u protivljenju projektu ima i politikantstva, dok je s druge strane petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo kako će prihvatiti odluke Gradskog vijeća.

Za otvorenog razgovora s građanima, branitelji su ministru Božinoviću predočili peticiju protiv azilantskog centra s 1300 potpisa te su optužili gradsku i županijsku vlast kako su odluku u centru htjeli progurati ispod žita. Građani su komentirali kako je odluka o izgradnji centra već donesena, kako Petrinja s tim objektom dobiva samo nove probleme, da su građani obmanuti i slično.

Na kraju je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj Tvrtko Barun građanima predstavio dvojicu azilanata iz Irana, oca i sina, koji su svjedočili o svojoj sudbini.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr