Petrov o zahtjevu za Kujundžićevim opozivom: ‘Ustavni rok za sazivanje rasprave je debelo prekoračen’

Foto: Fah

Konferencijom za novinare predsjednik Mosta Božo Petrov upozorio je kako je prošlo gotovo 80 dana od zahtjeva za opoziv ministra Milana Kujundžića, a još uvijek se službeno ne zna kada će se ta rasprava provesti. Zastupnica Mosta dr.sc. Ines Strenja je istaknula da je odgoda opoziva pridonijela da od ljeta problemi u zdravstvu eskaliraju, a dr. Ivan Bekavac, voditelj Savjeta za zdravstvo je iznio koliko toga se propustilo učiniti.

Petrov je naglasio: “Ustavni rok za sazivanje rasprave o opozivu je debelo prekoračen, više nego duplo, što se čeka?! Misle li u Vladi da su svi na to zaboravili?!”

Ines Strenja je istaknula kako je zdravstvo očito žrtvovano zbog nekih drugih interesa, te je postalo talac nesposobnog ministra.

“Zdravstvo je žrtovano zbog igre prijestolja. Predsjednik Vlade trebao je imati snage smijeniti Kujundžića i to još prije godinu dana, jer ova je godina za hrvatsko zdravstvo nepovratno izgubljena. Zar premijer misli da građani ne vide da je sačuvao Kujundžića samo zbog unutarstranačkih razloga, umjesto da ga je smijenio za dobrobit zdravstva. U nastojanju da odgode raspravu i premijeru je promaklo što se valja iz brda, a dočekala ga je eskalacija svih problema. Mostovi zastupnici upozorili što se sve dogodilo u 80 dana od kada su podnijeli zahtjev za smjenu ministra Kujundžića”, rekla je Strenja.

Naglasila je kako je riječ o neplaćanju dugova za lijekove, blokiranoj veteranskoj bolnici u Kninu, eskalacijom problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kulminaciji nezadovoljstva među medicinskim sestrama. Navela je primjer Zadra u kojem krajem godine u mirovinu odlaze 3 pedijatra pa će 4 000 djece ostati bez odgovarajuće zdravstvene skrbi.

“Nezadovoljstvo vlada i među liječnicima. Ispod radara je prošla „rujanska izjava“ tri krovne liječničke organizacije, Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore, koji su rekli da je sustav pred slomom, da je neodrživ i tražili su hitni sastanak s predsjednikom Vlade. Europska federacija liječničkih sindikata je odlučila prijaviti Hrvatsku Međunarodnoj organizaciji rada zbog neadekvatnog plaćanja prekovremenih sati kojih hrvatski liječnici odrade preko 3 milijuna godišnje. Da je ministar Kujundžić lani zamijenjen, to bi itekako pomoglo zdravstvu. Ovako ćemo posljedice njegovog nečinjenja trpiti tijekom nekoliko slijedećih mandata. Nije rješenje najavljivati velike projekte poput bolnice u Blatu ili na Klisu, potrebne su sutrukturne reforme svih segmenata. I sve ćemo to iznijeti u raspravi o opozivu. U ladicama godinama leže praktički dovršeni dokumenti I na provedbu čeka reforma hitne medicinske službe, nacionalna strategija za dječju adolescentnu psihijatriju”, dodala je Strenja.

Ivan Bekavac je rekao kako su zdravstveni radnici taoci neuspjeha i propusta ministra Kujundžića koji je i dalje na toj poziciji, iako je to na štetu hrvatskih građana.

„Uporno ukazujemo na nužnost uvođenja hitne medicinske helikopterske službe, a sjetimo se da je turistkinja preminula ovog ljeta ovoga ljeta zato što je naša hitna pomoć disfunkcionalna. Hrvatska je, dodaje, jedina zemlja koja nema uređen sustav hitne helikopterske službe, pa tako prevozeći civile vojnim helikopterima kršimo međunarodne propise iako je to u Europi zabranjeno, jer ministar tri godine nije u stanju završiti postupak nabavke i ustrojavanja hitne helikopterske medicinske pomoći. U pojedinim mjestima gdje nema dostatne zdravstvene zaštite nema medicinskih uređaja jer u tri godine nije završio postupak nabave. Svjedoci smo niza takvih problema čije rješenje ovisi o saborskoj raspravi, te moralu i savjesti zastupnika, koji će, nadamo se, uskoro glasovati o opozivu ministru Kujundžiću“, rekao je dr. Bekavac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr