Picula pozdravio inicijativu rješavanja pitanja granice sa Srbijom

Foto: fah

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozdravio je u subotu inicijativu da se počne razgovarati o granici Hrvatske sa Srbijom te istaknuo kako svakoj državi treba biti u interesu da ima uređene i dogovorene granice sa svojim susjedima.

Naime, pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Goran Aleksić izjavio je jučer da ade na Dunavu pripadaju Srbiji i da je Beograd spreman granični spor s Hrvatskom riješiti bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili Međunarodnom sudu.

„Svakoj državi treba biti u interesu da ima uređene i dogovorene granice sa svojim susjedima, to bi trebali biti i interesi Hrvatske. Što se tiče inicijative da se počne razgovarati o granici sa Srbijom to svakako treba pozdraviti“, rekao je Picula novinarima ispred središnjice SDP-a gdje traje sjednica Glavnog odbora te stranke.

Žao mu je što već 15-ak godina, od kada je formirana međudiplomatska skupina za uređenje granica između Hrvatske i Srbije, vlada, kako je rekao, jedna vrsta neaktivnosti.

Što se tiče same Srbije, izrazio je uvjerenje da s njezine strane sigurno postoji interes pa mora i s Hrvatske.

„Da li se to pitanje može urediti bilateralnim putem – to ovisi na kakav će način raditi komisija koja ime zajedničke članove iz Beograda i iz Zagreba, ali u svemu tome trebamo imati okvir unutar kojeg se to pitanje rješava. To je pitanje koliko rješavanje granica određuje europsku budućnost neke zemlje kandidatkinje. Što se tiče odnosa sa Srbijom možemo izabrati hoće li to biti bilateralni način rješavanja otvorenog pitanja ili će se pristupiti nekoj vrsti međunarodne arbitraže”, kazao je Picula.

Smatra da je arbitraža kao postupak utvrđivanja granične crte između dviju država potpuno legitiman postupak te da ono što se dogodilo sa Slovenijom govori da je samo jedan oblik arbitraže kompromitiran.

„Hrvatska ne treba bježati – ako ne ide bilateralno – da se taj problem rješava preko arbitraže. Imamo šarolik politički pristup rješavanja tog problema, a Hrvatska se ne treba time opterećivati, moramo biti spremni hoćemo li ta pitanja rješavati bilateralno ili u obliku arbitraže”, istaknuo je Picula.

Osobno smatra da najprije treba sa susjedima razgovarati bilateralno. Ocijenio je da je ovo što se dogodilo s arbitražom oko granica sa Slovenijom, treba biti velika škola našoj diplomaciji i politici.

Što se tiče slovenske vlade, ističe da tu očito postoji podjela na one koji u međunarodnim kontaktima to pitanje zaoštravaju na, kako je rekao, vrlo neprimjeren način, ali i s druge strane imamo premijera Cerara koji u svojim javnim nastupima govori da bi sa Zagrebom trebalo zadržati prijateljske odnose i pitanje granica rješavati na način kojeg ne zagovara slovenski ministar vanjskih poslova, rekao je.

Na pitanje treba li Hrvatska prihvatiti ocjenu arbitražnog suda, Picula je kazao da je Hrvatska vrlo jasno rekla što misli o odluci arbitražnog suda.

Ako smo poštovali odluku Sabora da uđemo u rješavanje graničnog pitanja preko arbitraže, onda moramo poštovati odluku Sabora iz 2015. da iz te arbitraže izađemo, istaknuo je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em