Plenković ih spomenuo kao primjer, ali Litva demantira da je iznajmljivala dvoranu parlamenta za EPP

Foto: Snimka zaslona

Iz parlamenta Litve odgovoreno je da se njihova glavna dvorana, u kojoj zasjeda parlament, ne iznajmljuje i time su demantirali navod iz priopćenja HDZ-a prošlog tjedna koji je baš Litvu naveo kao državu gdje je Europska pučka stranka organizirala sjednicu Predsjedništva i Skupštine, javlja RTL.

Podsjetimo, prošlog tjedna HDZ je objavio kako je odlučio iznajmiti zgradu Sabora za aktivnosti u okviru kongresa Europske pučke stranke kojoj pripadaju u Europskom parlamentu.

Još prošlog Finska i Danska, koje je HDZ također naveo u priopćenju, demantirali su da glavnu dvoranu parlamenta iznajmljuju.

U odgovoru iz parlamenta Litve demantirali su HDZ. “Obavještavamo vas da se plenarna dvorana ne može iznajmiti. Europska pučka stranka nikada nije iznajmila plenarnu dvoranu parlamenta”, napisali su u odgovoru iz litavskog parlamenta.

U daljnjem odgovoru objasnili su da je u lipnju 2018. godine u prostorima parlamenta održan summit Žena političkih liderica, ali da su glavna događanja summita održana u predvorju plenarne dvorane. Nadalje su naveli tko sve može predložiti da se određeni događaji održe u zgradi parlamenta, a o tim zahtjevima odlučuje glavni Odbor parlamenta.

Prema priopćenju HDZ-a u Zagrebu će se od 19. do 21. studenog održati Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima Grada Zagreba.

“Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskome saboru”, naveo je HDZ dodajući da su se s tim u vezi u pojedinim medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ privatizirao taj prostor. Organizator Kongresa je Europska pučka stranka, naveo je HDZ i istaknuo da je praksa te grupacije proteklih godina bila organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu. Naveli su i da će EPP platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove.

“EPP je već održavao ovakve sastanke, sastanke Predsjedništva, sastanke Političke skupštine u drugim parlementima”, kazao je premijer Andrej Plenković u petak te dodao “Ja ne vidim nikakvu logičnu zamjerku, ne vidim kome to može biti problem. Ovdje se radi o politizaciji nečega što ne zaslužuje biti neka ekstra tema. Uglavnom se radi o ljudima koji nedovoljno znaju, nisu išli na skupove, nisu bili u drugim zemljama i ne znaju kako se to zbiva”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL