Plenković odgovara Erjavcu: Ne trebam slovenski zakon, znam gdje je hrvatska granica

Foto: Fah

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju o granicama nego što se može zaključiti po javnom ozračju te da je Hrvatska svoj model predstavila slovenskoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja, javlja HRT.

> Erjavec ne odustaje, MVEP odgovara: Hrvatska će znati odgovoriti

Ponavljam hrvatski stav – mi se u cijeloj ovoj situaciji ponašamo odgovorno i zrelo i ne poduzimamo jednostrane poteze koji bi na bilo koji način pridonijeli pogoršanju odnosa između Hrvatske i Slovenije, dodao je premijer.

> Ivo Josipović: Arbitraža je sadržavala skriveni kod u korist Slovenije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prethodno je u parlamentu rekao da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište o arbitražnoj presudi, te je kazao da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom.

> Slovenska politika ucjena ‘od terana do Pirana’: Zaiskrilo između Petir i Vajgla

U ovom trenutku ne vidim temelj za bilo kakvu tužbu pred Europskim sudom jer Hrvatska ne krši niti jedan element pravne stečevine EU-a. Ako Slovenija krene tim putem mi ćemo na to znati odgovoriti, komentirao je Plenković izjavu slovenskog ministra, naglasivši kako je Hrvatska svoj model predstavila slovenskoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja ne pojašnjavajući dalje sadržaj hrvatskog prijedloga.

> Je li Juncker za Plenkovića i dalje simpatičan koji se voli grliti i ljubiti?

Čak i da nije bilo problema oko arbitraže, odnosno njezine kompromitacije, kršenja međunarodnog prava i odredbi samog arbitražnog sporazuma nakon kojih su uslijedile ostavke slovenskog suca i agentice, i tada bi provođenje presude bilo moguće samo uz pristanak obje države, istaknuo je premijer.

> Što je isključivi gospodarski pojas i koje bi povlastice Hrvatska time dobila?

Vratimo se temeljima. Pustimo što svaka strana čini jednostrano. Ono što je važno jest da dogovor o granici može biti samo plod vrlo jasno iskazane političke volje dviju država i njihovog pristanka na to. Tu priča počinje i završava, zaključio je.

> Akademik Rudolf: Iza slovenskih težnji kriju se teritorijalne pretenzije

Komentirajući odluku slovenske vlade od četvrtka da donese nekoliko novih provedbenih zakona usklađenih s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom u sklopu kojih se zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje “vraćaju” pod hrvatsku nadležnost nakon odluke slovenske vlade premijera Janeza Drnovšeka iz 1994. kojom su općini Piran priključena ta mjesta, Plenković je istaknuo kako su ona ionako bila hrvatska.

> Tomaić: Nije istina da je Piranski zaljev pripao Sloveniji

Mislite da je nama potreban nekakav slovenski zakon da nam kaže da su ta sela na hrvatskom teritoriju? Meni to ne treba, ja znam gdje su hrvatske granice, poručio je.

Izvor: narod.hr/hrt